Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Μετά το πολύ φαγητό: 7 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις
ΚΟΥΖΙΝΑ

Μετά το πολύ φαγητό: 7 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις

Μετά το πολύ φαγητό: Ποια είναι τα συχνά λάθη που όλοι κάνουμε…

Μόλις έφαγες το φαγητό σου και ο οργανισμός σου δίνει το σήμα να ξεκινήσει η λειτουργία της πέψης. Μήπως κάνεις κάποια από αυτά τα λάθη που θα τον δυσκολέψουν;

Τρως φρούτο

Καλό είναι να μην τρως τα φρούτα σου αμέσως μετά το φαγητό γιατί ενώ ο χρόνος πέψης που χρειάζονται είναι πολύ μικρός, όταν αναμειχθούν στο γαστρεντερικό σύστημα με ένα βαρύ γεύμα θα παραμείνουν για περισσότερη ώρα και τα σάκχαρα που περιέχουν θα προκαλέσουν ζυμώσεις. Γι’ αυτό είναι προτιμότερο να τα τρως το νωρίτερο μία ώρα μετά το φαγητό.

Ανάβεις τσιγάρο

Έρευνες έχουν δείξει ότι καπνίζοντας ένα τσιγάρο αμέσως μετά το φαγητό είναι σαν να καπνίζεις 10 τσιγάρα το ένα μετά το άλλο. Μπορεί να νομίζεις ότι σε βοηθάει να χωνέψεις όμως στην πραγματικότητα ο καπνός συνδέεται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και με προβλήματα στο στομάχι. Και το στομάχι σου είναι πιο ευαίσθητο αμέσως μετά το γεύμα.

sandwich with boiled egg
Πίνεις τσάι

Το τσάι είναι όξινο και τα οξέα κάνουν πιο δύσκολη την πέψη των πρωτεϊνών. Αν θέλεις να πιεις τσάι μετά το γεύμα, περίμενε να περάσει τουλάχιστον μία ώρα.

Χαλαρώνεις τη ζώνη σου

Ναι, θέλεις να νιώσεις άνετα, όμως χαλαρώνοντας τη ζώνη σου αυξάνονται οι πιθανότητες να συνεχίσεις να τρως ενώ έχεις ήδη χορτάσει. Έτσι, θα βαρύνεις περισσότερο και ο οργανισμός σου θα δυσκολευτεί να χωνέψει.

Κάνεις έναν περίπατο

Έρευνες έχουν δείξει ότι το περπάτημα αμέσως μετά το φαγητό αυξάνει τις πιθανότητες παλινδρόμησης και δυσπεψίας στους περισσότερους ανθρώπους. Αν όμως περιμένεις μισή ώρα, τότε ένας 10λεπτος περίπατος είναι πραγματικά καλή ιδέα.

sushi in the plate
Κάνεις μπάνιο

Όταν κάνουμε μπάνιο, αυξάνεται ο όγκος του αίματος στα άκρα του σώματος, δηλαδή στα χέρια και τα πόδια. Αμέσως μετά το φαγητό όμως, ο οργανισμός χρειάζεται να συγκεντρώσει περισσότερο αίμα στο στομάχι για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της πέψης πιο γρήγορα και πιο εύκολα.

Πηγαίνεις για ύπνο

Όταν κοιμόμαστε, όλες οι λειτουργίες του οργανισμού επιβραδύνονται και, ανάμεσά τους, η διαδικασία της πέψης. Έτσι, θα αργήσεις να χωνέψεις και αυτό θα επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου σου ενώ μπορεί να προκληθούν προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα.

cooked food
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις