Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Μη καταβολή Δώρου Χριστουγέννων: “Βροχή” οι καταγγελίες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μη καταβολή Δώρου Χριστουγέννων: “Βροχή” οι καταγγελίες

Μη καταβολή Δώρου Χριστουγέννων: Βροχή καταγγελιών για αυθαιρεσίες με το Δώρο Χριστουγέννων

Ο Βασίλης είναι ένας από τους δεκάδες εργαζόμενους που βρέθηκε αντιμέτωπος με την εργοδοτική αυθαιρεσία τις μέρες των εορτών, με αφορμή την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων. Είναι ο εργαζόμενος που κατήγγειλε τον εργοδοτικό εκβιασμό και πυροδότησε την σύλληψη επ’ αυτοφώρω του παραβατικού εργοδότη στη Δράμα έξω από το ΑΤΜ της τράπεζας.  Μιλώντας στην «Η» και το Open ο Βασίλης περιέγραψε το περιστατικό: «Δούλευα σε μια επιχείρηση καφέ – μπαρ. Με απέλυσαν πριν δυο εβδομάδες περίπου. Ζήτησα αυτά που δικαιούμαι κανονικά, δηλαδή το δώρο Χριστουγέννων, το επίδομα αδείας, όλα αυτά που δικαιούται ένας εργαζόμενος. Και μου είπαν πως εμείς σαν επιχείρηση δεν μπορούμε να δώσουμε το Δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα άδειας, μπορούμε να σου δώσουμε μόνο την μισθοδοσία σου. Η πολιτική του μαγαζιού μας είναι αυτή».

Oταν ο εργοδότης ζήτησε από τον Βασίλη να του πιστώσει η επιχείρηση το δώρο Χριστουγέννων στην τράπεζα και μετά να το σηκώσει και να τους δώσει το ποσό πίσω στα χέρια, εκείνος αντέδρασε:  «Τους απαντώ, μας πώς γίνεται; Αφού ό,τι μπαίνει στην τράπεζα και είναι στο όνομα μου το δικαιούμαι. Πώς γίνεται εγώ να βγάλω τα λεφτά και να σας τα δώσω πίσω. Βάσει νόμου δεν γίνεται».

Ωστόσο ο εργοδότης επέμενε. Και κάπου εκεί ξεκίνησαν οι απειλές:

«Είναι πολύ μικρή η πόλη. Και να ξέρεις ο καθένας τραβάει το δρόμο του και τα πάντα μπορούν να συμβούν”. Ωστόσο ο Βασίλης δεν έκανε πίσω. «Πήγα στο Εργατικό Κέντρο, μου έδωσε δύναμη ο πρόεδρος εκε,ί διότι μόνος μου δεν ξέρω αν θα μπορούσα να το κάνω όλο αυτό. Μαζί με την Επιθεώρηση Εργασίας πήγαμε στην αστυνομία, το καταγγείλαμε»…  Και κάπως έτσι στήθηκε μια ολόκληρη επιχείρηση με την συνδρομή της ΓΣΕΕ, του Εργατικού Κέντρου και του ΣΕΠΕ και ο εργοδότης συνελήφθη επ’ αυτοφώρω μπροστά στο ΑΤΜ της τράπεζας την ώρα της παράνομης συναλλαγής.

«Την ώρα που πήγε να γίνει η συναλλαγή χέρι με χέρι πιάσανε τους κυρίους που ήταν υπεύθυνοι και τα άλλα τα έχω αφήσει στην αστυνομία», περιγράφει ο Βασίλης και συνεχίζει : «Ο καθένας φοβάται και δεν το συνεχίζει. Αλλά είπα ότι αν κάποιος δεν κάνει την αρχή τότε όλοι θα μένουμε πίσω».

Πολλές καταγγελίες

Η περίπτωση του Βασίλη δεν είναι μεμονωμένη. Οι καταγγελίες πέφτουν βροχή για εργοδοτικές αυθαιρεσίες με το δώρο Χριστουγέννων.  Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», μέσα σε λίγες ώρες η ΓΣΕΕ έχει δεχτεί 175 καταγγελίες από όλη την Ελλάδα για μη καταβολή του δώρου ή «κατάσχεσή» του από τον εργοδότη μετά την καταβολή. Οι καταγγελίες αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις εστίασης, καφετέριες, κομμωτήρια, εμπορικά, φούρνους, ανθοπωλεία, συνεργεία αυτοκινήτων και ζαχαροπλαστεία, αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις, όπως εταιρείες καθαρισμού και σεκιούριτι, call center.

«Για άλλη μια χρονιά η εργοδοτική αυθαιρεσία χτυπάει κόκκινο. Εργοδότες είτε δεν εξοφλούν καθόλου το δώρο Χριστουγέννων, είτε απαιτούν από τους εργαζόμενους να το επιστρέψουν στο μαύρο ταμείο της επιχείρησης», δηλώνει στην «Η» ο γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, ο οποίος ζητά από τους εργαζόμενους να μη φοβούνται και να καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά στο ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ.

Οι εργοδότες όφειλαν να καταβάλλουν το δώρο Χριστουγέννων έως 21 Δεκεμβρίου. Οι εργαζόμενοι που μπήκαν σε αναστολή ή στο Συν-Εργασία από το Μάιο έως το Δεκέμβριο πήραν μερίδιο του δώρου από το κράτος την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου. Οσοι λίγοι είναι σε αναστολή το Δεκέμβριο θα πάρουν το τελευταίο τμήμα του Δώρου εντός Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις