Μέτρα τα Χριστούγεννα: Εγώ θα κάνω ράπιντ και όχι σελφ, λέει η Παγώνη

ΕΛΛΑΔΑ

Μέτρα τα Χριστούγεννα: Εγώ θα κάνω ράπιντ και όχι σελφ, λέει η Παγώνη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Μέτρα τα Χριστούγεννα: Η Ματίνα Παγώνη μας συνιστά να κάνουμε rapid test πριν το γιορτινό τραπέζι.

22.12.2021 | 12:00

Σαφώς υπέρ του rapid test πριν το γιορτινό τραπέζι, όπως ήταν ο αρχικός κυβερνητικός σχεδιασμός, και όχι υπέρ του self test -αφού έχει μικρότερη αξιοπιστία- τάσσεται η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη. Σημειώνει πάντως μιλώντας στο Open, ότι και το self test θα είναι μεγάλη βοήθεια, γιατί θα δούμε αν υπάρχουν ασυμπτωματικοί που και αυτοί μεταδίδουν τον κορονοϊό και θα επιτρέψει τη γρήγορη ιχνηλάτηση, αλλά πρόσθεσε ότι η ίδια θα αποφύγει το τραπέζι έτσι κι αλλιώς, αφού κρύβει κινδύνους.

“Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε τεστ, όταν αυτές τις ημέρες συναντηθούν για φαγητό δύο οικογένειες … εμβολιασμένοι, βέβαια, έχει πολύ μεγάλη σημασία. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι υπόλοιποι ότι εδώ που φτάσαμε, μετά τις γιορτές θα υπάρχει έξαρση της Όμικρον και στην Ελλάδα … Δεν χρειάζεται να μας πει άλλος ότι πρέπει να κάνουμε τεστ για να συναντήσουμε συγγενείς μας, μόνοι μας πρέπει να πάμε να το κάνουμε … Μπορεί να είναι απλά τα συμπτώματα της Όμικρον, αλλά είναι πολύ μεταδοτική. Είναι πυροτέχνημα που σκορπάει, δεν μπορείς να καταλάβεις από πού και πώς έρχεται.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή

Στην χώρα μας ακόμα δεν έχει έρθει, εμείς με τη Δέλτα παλεύουμε. Η Αττική χτες είχε πάρα πολλά κρούσματα. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Έχει μετακινηθεί και πολύς κόσμος, με την λογική “Χριστούγεννα στην πόλη και Πάσχα στο χωριό” … ο καθένας πρέπει να συνειδητοποιήσει τις προσωπικές του ευθύνες”, τόνισε η ίδια. Η Ματίνα Παγώνη σημείωσε ακόμα ότι ” η μάσκα σώζει ζωές, καλύπτει πάνω από 70%, είναι πολύ σημαντικό. Δεν μπορεί να κυκλοφορούμε χωρίς μάσκα. Είναι απαραίτητη … να την κάνει υποχρεωτική ο καθένας για τον εαυτό του, μην περιμένει να βγαίνουμε εμείς στις τηλεοράσεις.”

Αναφερόμενη στα κρούσματα της μετάλλαξης Ομικρον η κ. Παγώνη είπε ότι είναι ελάχιστα και μπορούμε να τα ελέγξουμε με περιορισμό της κινητικότητας, ενώ επανέλαβε ότι η τρίτη δόση του εμβολίου είναι αυτή που προσφέρει τη μεγαλύτερη προστασία. Ειδικά τα mRNA εμβόλια είναι αυτά που με τα πρώτα στοιχεία που έχουμε από τις μελέτες από το εξωτερικό, καλύπτουν την Όμικρον, πρόσθεσε. Σε τι ποσοστό, θα έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία τις επόμενες ημέρες”, συμπλήρωσε.

Exit mobile version