Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ / Δήμος Φυλής: Μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος
ΕΛΛΑΔΑ

Δήμος Φυλής: Μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος

Δήμος Φυλής: Η λειτουργία του θα εξασφαλίζει δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα και ζεστό νερό για τους Δημότες της Χασιάς και του Πανοράματος Άνω Λιοσίων.

Η δημιουργία Ηλεκτροπαραγωγικού Σταθμού Βιομάζας ηλεκτρικής ισχύος 1 MWe, που θα λειτουργήσει από τα δασικά υπολείμματα της Πάρνηθας, βρίσκεται στον άμεσο σχεδιασμό του Δήμου Φυλής, με στόχο την μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος, την αξιοποίηση των τοπικών Πηγών Ενέργειας και την ενεργειακή του αυτοτέλεια, προς όφελος των Δημοτών του. Σε αυτό το πλαίσιο ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς, την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου, παρέλαβε τη σχετική Εμπεριστατωμένη Μελέτη του έργου από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

Πρόκειται για ένα σημαντικό περιβαλλοντικό έργο που θα δώσει τη δυνατότητα δωρεάν παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και ζεστού νερού μέσω τηλεθέρμανσης στη Δημοτική Κοινότητα Φυλής και στη συνοικία “Πανόραμα” Άνω Λιοσίων. Το πολύτιμο έργο, προϋπολογισμού 5.600.000 ευρώ εντάσσεται στη σύμβαση που υπέγραψε πρόσφατα ο δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς και πιο συγκεκριμένα την 1η Δεκεμβρίου 2021, με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) Κώστα Σκρέκα. Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση προβλέπει μεταξύ άλλων τη σύνταξη μελετών και την εκτέλεση σημαντικών περιβαλλοντικών έργων, συνολικού προϋπολογισμού 8,57 εκατ. ευρώ.

Αξιοποίηση της βιομάζας

Σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή αξιοποίηση βιομάζας (δασικών υπολειμμάτων) αξίζει να σημειωθεί ότι εντάσσεται στην Πράσινη Συμφωνία (Green Deal) που σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει στη μείωση των αερίων ρύπων κατά 55% έως το 2030. Η χώρα μας, έχει ενσωματώσει στον Εθνικό της Σχεδιασμό την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, την οποία έχει προσυπογράψει, μέσω του Συμφώνου των Δημάρχων, ο Δήμος Φυλής. Τη Μελέτη Σκοπιμότητας για τη δημιουργία του Ηλεκτροπαραγωγικού Σταθμού Βιομάζας παρέλαβε ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς από τον Πρόεδρο του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) κ. Σπύρο Οικονόμου, ενώ στη συνάντηση συμμετείχαν η Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Κοινότητας Φυλής Ελένη Λιάκου, ο Γενικός Διευθυντής ΚΑΠΕ Λάμπρος Πυργιώτης και ο Υπεύθυνος Δέσμης Έργων του Τμήματος Βιομάζας Χρήστος Ζαφείρης.

Ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς, ευχαρίστησε με θερμά λόγια τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) Κώστα Σκρέκα καθώς και τα Στελέχη του ΚΑΠΕ, επισημαίνοντας πως η πρόσφατη Προγραμματική Σύμβαση που υπέγραψε ο Δήμος Φυλής αναβαθμίζει και αναδεικνύει την πολύτιμη, για όλο το Λεκανοπέδιο χλωρίδα και πανίδα του δάσους και πρόσθεσε ότι με την απομάκρυνση και ενεργειακή αξιοποίηση της βιομάζας η Πάρνηθα θα προστατευτεί από τις δασικές πυρκαγιές. “Οι επιλογές του Δήμου Φυλής για την ενεργειακή του αυτοτέλεια αποδεικνύονται σωτήριες, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη, λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους, συγκυρία” κατέληξε ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις