Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κύκλωμα διακίνησης μεταναστών:Η δράση με τα πλαστά μοριακά τεστ
ΕΛΛΑΔΑ

Κύκλωμα διακίνησης μεταναστών:Η δράση με τα πλαστά μοριακά τεστ

Κύκλωμα διακίνησης μεταναστών: Τα πλαστά μοριακά τεστ τυπώνονταν σε ειδικές μήτρες.

Με πλαστά αρνητικά μοριακά τεστ για την covid-19, εφοδίαζε μέσω ταξιδιωτικού γραφείου, που διατηρούσε στο κέντρο της Αθήνας, πολυμελής εγκληματική οργάνωση διακίνησης παράτυπων μεταναστών σε ευρωπαϊκές χώρες.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Η εγκληματική οργάνωση, την οποία αποτελούσαν Αφγανοί, Πακιστανοί, Αλβανοί και Σέρβοι, δεν περιοριζόταν στην παράνομη διακίνηση παράτυπων μεταναστών, τους οποίους εφοδίαζε με κλεμμένα η δηλωθέντα ως απωλεσθέντα ταξιδιωτικά έγγραφα Ευρωπαίων πολιτών.

Οι “μαθητές” του κυκλώματος

Ένας βραχίονάς της, είχε ως αντικείμενο δράσης τη διακίνηση ναρκωτικών στο κέντρο της πρωτεύουσας, ακόμη και σε σχολικά συγκροτήματα, έχοντας στρατολογήσει για τον σκοπό αυτό, δύο ανήλικους αλλοδαπούς οι  οποίοι περνούσαν στα σχολεία χωρίς να προκαλούν υποψίες, παριστάνοντας τους μαθητές. Τις ομάδες του εγκληματικού κυκλώματος κινούσε και συντόνιζε από τη φυλακή έγκλειστος αλλοδαπός, ο οποίος έχει συλληφθεί για άλλη υπόθεση μαζί με άλλα πέντε μέλη της ίδιας  συμμορίας.

Στα 900.000 ευρώ τα κέρδη

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κέρδη της οργάνωσης, που ήταν χωρισμένη σε τρία τμήματα, αγγίζουν τις 900.000 ευρώ! Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Αστυνομίας,  σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 31 ατόμων (27 αλλοδαποί και 4 ημεδαποί).

Συνολικά 18 βασικά μέλη

Κατά τη διάρκεια ευρείας επιχείρησης, για την αποδόμηση της οργάνωσης, συνελήφθησαν 12 μέλη της οργάνωσης, ενώ 6 επιπλέον είναι ήδη προσωρινά κρατούμενοι. Οι τρεις υποομάδες δρούσαν ως εξής:

Α΄Υποομάδα

Στην πρώτη υποομάδα, συμμετείχαν 13 από τους κατηγορούμενους, με  διαρκή δράση τουλάχιστον από το Σεπτέμβριο του 2020, υπό την καθοδήγηση 27χρονου αλλοδαπού. Ο 27χρονος αρχηγός, συντόνιζε τις μεταφορές των μεταναστών που θα πραγματοποιούνταν μέσω του Ελλαδικού χώρου και ήταν το κομβικό πρόσωπο στο οποίο απευθύνονταν όσοι ήθελαν να εισέλθουν παράνομα σε ευρωπαϊκές χώρες.

Ο διαχειριστής

Ήταν ο αποκλειστικός διαχειριστής των χρηματικών ποσών που χρησιμοποιούσε η εγκληματική οργάνωση, προκειμένου να ενοικιάζει οχήματα τα οποία χρησιμοποιούνταν στη διακίνηση των μεταναστών. Κομβικό ρόλο στην ομάδα είχε 31χρονος ημεδαπός, ο οποίος χρησιμοποιώντας ελληνικό δίπλωμα οδήγησης και ταυτότητα, ενοικίαζε αυτοκίνητα τα οποία στη συνέχεια παρέδιδε σε άλλα μέλη της ομάδας προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στη παράνομη διακίνηση των μεταναστών.

Τα αυτοκίνητα

Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας είχαν διακριτούς ρόλους ως προς την παραλαβή των ενοικιαζόμενων οχημάτων, την παράδοση τους στους διακινητές-οδηγούς, την οδήγηση των οχημάτων και τη διαχείριση του συστήματος « Hawala », δια μέσω καταστήματος MINI – MARKET που διατηρούσαν στην Θεσσαλονίκη.

B ΄Υποομάδα

Συμμετείχαν 8 από τους κατηγορούμενους, υπό την καθοδήγηση 23χρονου αλλοδαπού, ήδη έγκλειστου Καταστήματος Κράτησης, ο οποίος διαχειριζόταν τα χρήματα της ομάδας και μεριμνούσε για την παραλαβή και παράδοση των ενοικιαζόμενων οχημάτων, στους διακινητές οδηγούς.

Τα πλαστά μοριακά

Η ομάδα χρησιμοποιούσε Ταξιδιωτικό Γραφείο στην Αθήνα, όπου καταρτίζονταν πλαστά μοριακά τεστ ανίχνευσής covid και διαμοιράζονταν μαζί με τα αντίστοιχα δελτία επιβίβασης, στους υπό μεταφορά μετανάστες. Η ομάδα διέθετε πλαστογράφο, ο οποίος κατόπιν παραγγελίας, κατήρτιζε πλαστά έγγραφα τα οποία παρέδιδε στους ενδιαφερόμενους, με την ανάλογη χρηματική αμοιβή.

Τα διαβατήρια

Έτερο μέλος, ήταν υπεύθυνο για την ανεύρεση διαβατηρίων, αδειών διαμονής και δελτίων αιτούντος διεθνούς προστασίας και την αποστολή στους ενδιαφερόμενους, μέσω διαδικτυακών εφαρμογών, εφόσον υπήρχε προσομοίωση του με τον αρχικό κάτοχο (μέθοδος look alike). Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας ήταν υπεύθυνα για την ενοικίαση και την οδήγηση των οχημάτων που χρησιμοποιούνταν στην παράνομη διακίνηση μεταναστών.

Γ΄Υποομάδα

Συμμετείχαν 10 από τους κατηγορούμενους, δραστηριοποιούμενη στη διακίνηση ναρκωτικών στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου των Αθηνών, με αρχηγό 21χρονο αλλοδαπό , ο οποίος συντόνιζε την διακίνηση των ναρκωτικών ακόμα και σε σχολικά συγκροτήματα. Για αυτό το λόγο μάλιστα, είχε στρατολογήσει 2 ανήλικους αλλοδαπούς.

35 αυτοκίνητα, ταξιδιωτικά έγγραφα

Κατά την επιχείρηση αποδόμησης της οργάνωσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

35 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, 32 εκ των οποίων είχαν υπεξαιρεθεί και αποδόθηκαν στις ιδιοκτήτριες εταιρείες,  57.075 ευρώ, πλήθος από ψηφιακές μήτρες κατάρτισης πλαστών εγγράφων, πλήθος ψηφιακών αποθηκευμένων ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων (κλαπέντα ή απολεσθέντα), 980 γραμμάρια κάνναβης, 80 διαβατήρια και ταυτότητες είτε καταφανώς παραποιημένα, είτε δηλωθέντα ως κλαπέντα – απολεσθέντα, 2 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας, 39 κινητά τηλέφωνα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις