Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / F35 Ελλάδα: Έρχονται αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

F35 Ελλάδα: Έρχονται αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου

F35 Ελλάδα: «Κλειδώνει» η προμήθεια μαχητικών

Ένα αποφασιστικό βήμα για την προμήθεια μαχητικών F-35 στην Ελλάδα έγινε με την κατάθεση του νομοσχεδίου των γερουσιαστών Μενέντεζ και Ρούμπιο. Το νομοσχέδιο είχε ολοκληρωθεί τον περασμένο Ιούνιο και τελικά εντάχθηκε -και εγκρίθηκε- μέσα στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι την επόμενη εβδομάδα θα έρθουν στην Ελλάδα αξιωματούχοι του Πενταγώνου για να επιθεωρήσουν τις βάσεις που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν το σύγχρονο μαχητικό, και να βοηθήσουν την ελληνική πλευρά στη σύνταξη του επίσημου αιτήματος προς την Ουάσιγκτον για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες.

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η προμήθεια πλεονάζοντος αμυντικού υλικού στην Ελλάδα

Μεταξύ αυτών, είναι διάφοροι τύποι στρατιωτικών οχημάτων όπως τα τεθωρακισμένα M1117, που ήδη ξεκίνησαν να παραδίδονται στην Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι ως πλεονάζον υλικό τα αμερικανικά στρατιωτικά οχήματα θα δίνονται στην Ελλάδα με συμβολικό τίμημα. Την ίδια στιγμή, ο Αλκιβιάδης Στεφανής, πρώην υφυπουργός Άμυνας και επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, δήλωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι είναι απαραίτητο να ενταχθεί η Ελλάδα στην οικογένεια των F-35. Ο κ. Στεφανής εξήγησε ότι η Τουρκία αποτελεί απειλή όχι μόνο για μια περιοχή ή ένα νησί μας αλλά συνολικά εναντίον του τρόπου ζωής μας, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να παρεμβαίνει στις αμυντικές προμήθειες της Ελλάδας, στο ποιοι θα επισκεφτούν τα νησιά μας, το τί θα γίνει με τις μειονότητες στη χώρα μας και στις διεθνείς συμφωνίες που επιχειρεί η χώρα.

Σχετικά με την προμήθεια των F-35 ο κ. Στεφανής είπε ότι η συζήτηση που γίνεται σήμερα είναι ίδια με εκείνη που γινόταν πριν χρόνια για το εάν θα έπρεπε η Ελλάδα να ενταχθεί στην οικογένεια των F-16. «Είναι απαραίτητο να ενταχθούμε εκεί», τόνισε και εξήγησε ότι το F-35 δεν είναι ένα απλό οπλικό σύστημα, αλλά ένα «πολυεργαλείο», μια πλατφόρμα οπλικών συστημάτων από την οποία μπορείς να διαχειρίζεσαι το σύνολο των όπλων που διαθέτεις σε αέρα, ξηρά και θάλασσα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις