Παπανδρέου – εκλογές ΚΙΝΑΛ: Καταγγέλλει νοθεία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπανδρέου – εκλογές ΚΙΝΑΛ: Καταγγέλλει νοθεία

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ιφιγένεια Αντωνοπούλου

Παπανδρέου - εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ζητεί από την επιτροπή να διερευνήσει εις βάθος τις εν λόγω καταγγελίες.

09.12.2021 | 20:04

Κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα οι διαδικασίες των εκλογών του ΚΙΝΑΛ μετά τη νέα παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος υιοθετεί καταγγελίες για παρατυπίες και νοθείες στον πρώτο γύρο. Όπως είναι ευνόητο, τρία 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για τον β’ γύρο και ενώ την πρώτη Κυριακή ο Γ. Παπανδρέου έχασε με σχεδόν 9 μονάδες από τον Ν. Ανδρουλάκη και οι προοπτικές ανατροπής του αποτελέσματος θεωρούνται μηδαμινές), η εξέλιξη αυτή βάζει «φωτιά στα τόπια», θέτοντας σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία της διαδικασίας.

Σε επιστολή του προς την ΕΔΕΚΑΠ, ο Γ. Παπανδρέου υποστηρίζει ότι ύστερα από διασταύρωση καταγγελιών, προέκυψε ότι στο 20% των εκλογικών τμημάτων του πρώτου γύρου βρέθηκαν περισσότερα ψηφοδέλτια (2.700 δειγματοληπτικά, όπως ισχυρίζεται, ). Ο κ. Παπανδρέου ζητεί από την επιτροπή να διερευνήσει εις βάθος τις εν λόγω καταγγελίες, «ώστε, εκτός των άλλων, να διασφαλιστεί η διαδικασία της Κυριακής», όπως αναφέρει. Ωστόσο, σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών επικυρώθηκαν πριν από δύο ημέρες, ομόφωνα από την ΕΔΕΚΑΠ (όργανο στο οποίο σημειωτέον την πλειοψηφία διαθέτει ο πρώην πρωθυπουργός), καθώς δεν υπήρχαν καταγγελίες.

Τι απαντούν συνεργάτες του Ν. Ανδρουλάκη

Συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη επισημαίνουν ότι «προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι ανακοινώνεται σήμερα, Πέμπτη, ότι υπάρχει θέμα με 165 εκλογικά τμήματα, τη στιγμή που η ΕΔΕΚΑΠ, της οποίας η πλειοψηφία πρόσκειται στον Γιώργο Παπανδρέου, ενέκρινε ομόφωνα το τελικό αποτέλεσμα, όπως αυτό κοινοποιήθηκε επίσημα από το Κίνημα Αλλαγής την Τρίτη». Στην ουσία, πρόσθεταν, «καταρρίπτει κάτι που αποφασίστηκε ομόφωνα από ένα όργανο στο οποίο έχει την πλειοψηφία». «Σε μια κρίσιμη στιγμή, όπου 270.000 πολίτες εναποθέτουν τις ελπίδες και τις προσδοκίες πάνω μας, απαιτείται ευθύνη απ’ όλους».

Αυτή την ώρα η ΕΔΕΚΑΠ έχει προγραμματισμένη συνεδρίαση ενόψει των εκλογών της Κυριακής, οπότε και αναμένεται να συζητηθεί το θέμα. «Μου γνωστοποιήθηκε από τον εκπρόσωπό μου στην ΕΔΕΚΑΠ ότι κοινοποιήθηκαν στην Επιτροπή σας καταγγελίες σχετικά με την εκλογική διαδικασία της πρώτης Κυριακής. Άμεσα, ζήτησα από την οργανωτική μου ομάδα τον ενδελεχή έλεγχο των τελικών αποτελεσμάτων.

Στις κάλπες βρέθηκαν περισσότερα ψηφοδέλτια από τους ανθρώπους που διαπιστεύτηκαν για να ψηφίσουν

Κατόπιν διασταύρωσης των επίσημων στοιχείων της εταιρίας OTS, που αφορούν τους ηλεκτρονικά διαπιστευμένους στα tablet της εκλογικής διαδικασίας και τα αποτελέσματα ανά κάλπη, προέκυψε ότι σε 164 εκλογικά τμήματα (από σύνολο 841, δηλαδή στο 20% των εκλογικών τμημάτων) στις κάλπες βρέθηκαν περισσότερα ψηφοδέλτια από τους ανθρώπους που διαπιστεύτηκαν για να ψηφίσουν – διαπιστώθηκαν τουλάχιστον 2.700 ψηφοδέλτια περισσότερα από τον δειγματοληπτικό έλεγχο.

Δεδομένου ότι οι διαφορές που εντοπίστηκαν θέτουν ζήτημα διαφάνειας και προάσπισης του αδιάβλητου της διαδικασίας και ότι την Κυριακή επίκειται ο δεύτερος γύρος των εκλογών, ζητώ από την Επιτροπή σας, ως το πλέον αρμόδιο καταστατικό όργανο, να διερευνηθούν εις βάθος οι εν λόγω καταγγελίες, ώστε, εκτός των άλλων, να διασφαλιστεί η διαδικασία της Κυριακής».

Exit mobile version