Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Συνάντηση Πούτιν – Μητσοτάκη: Στο τραπέζι και μία ευνοϊκή συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Πούτιν – Μητσοτάκη: Στο τραπέζι και μία ευνοϊκή συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου

Συνάντηση Πούτιν - Μητσοτάκη: Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν για τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, με έμφαση τη συνεργασία τους σε διάφορους τομείς.

Πραγματοποιείται στο Σότσι της Ρωσίας αυτή τη στιγμή η πρώτη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά και την εκλογή της ελληνικής κυβέρνησης, τον Ιούλιο του 2019. Είχε προηγηθεί η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα με τον ισχυρό παράγοντα του Ρωσικού Κολοσσού της Gazprom Αλεξέι Μίλερ με βασικό θέμα της ατζέντας μια πιο ευνοϊκή συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου. Σήμερα, οι δύο ηγέτες έχουν την δυνατότητα να συζητήσουν θέματα για τις σχέσεις των δύο χωρών με έμφαση τη συνεργασία στους τομείς της Ενέργειας, του Τουρισμού, του Πολιτισμού και της Παιδείας. Θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Για την χώρα μας η Ρωσία αποτελεί βασικό τροφοδότη με τις ποσότητες του καυσίμου που έχουν εισαχθεί από αρχές του έτους έως το Νοέμβριο στην ελληνική αγορά να καταγράφουν ρεκόρ και να φτάνουν σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες η ρωσική πλευρά τα 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές παρέπεμπαν στις δηλώσεις που θα γίνουν σήμερα από τον Πρωθυπουργό σχετικά με το αποτέλεσμα της συνάντησης. Ωστόσο επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση των συζητήσεων. Στελέχη του κλάδου εκτιμούν ότι στο πιο αισιόδοξο σενάριο η Ελλάδα θα μπορούσε να εξασφαλίσει μείωση των τιμών φυσικού αερίου από 10% έως το πολύ 20%.

Δύσκολο εγχείρημα μια συμφωνία για το φυσικό αέριο

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το newmoney.gr, μικρό καλάθι στις διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους κρατούν παράγοντες της ενεργειακής αγοράς εκτιμώντας ότι το κλίμα που επικρατεί στην ΕΕ με το Nord Stream 2 αλλά και η ψυχρή περίοδος των ελληνορωσικών σχέσεων δεν ευνοούν μια ικανοποιητική συμφωνία στο φυσικό αέριο. Βασικό αγκάθι όμως της διαπραγμάτευσης αποτελεί ο τρόπος τιμολόγησης. Αν δηλαδή η Ελλάδα θα εξασφαλίσει να βγει από το δυσμενές περιβάλλον του Ολλανδικού hub που καθορίζει τις τιμές και είναι ο δείκτης TTF που χθες έκλεισε στα 95,85 ευρώ η μεγαβατώρα από 15 ευρώ πέρσι ή αν θα επιστρέψει στην βάση της αρχικής συμφωνίας με τους Ρώσους που η τιμολόγηση γίνεται σύμφωνα με το δείκτη του αργού πετρελαίου (oil indexed) που φέτος είναι φθηνότερο από το αέριο.

Πέρσι που το οικονομικό περιβάλλον ήταν διαφορετικό και το αέριο ήταν πιο φθηνό η Ελλάδα είχε πετύχει συμφωνία με τους Ρώσους ώστε η τιμολόγηση να γίνεται κατά 40% από το TTF και κατά 60% από το πετρέλαιο. Η Ρωσική πλευρά είναι σαφές ότι επιδιώκει να διατηρήσει τις υψηλές τιμές, oι οποίες λόγω της ενεργειακής κρίσης έχουν ανατιμηθεί κατά 500% σε σχέση με πέρσι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την υποδοχή του από τον Βλαντίμιρ Πούτιν

Κατά την υποδοχή του από τον Βλάντιμιρ Πούτιν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδος- Ρωσίας στην οικονομία, το διμερές εμπόριο και τον τουρισμό». Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε το έτος Ιστορίας Ελλάδος- Ρωσίας, το 2021, έναυσμα για στενότερη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα εκπέμποντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, καθώς η πανδημία φθάνει στο τέλος της, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε, μάλιστα, να επικαλεστεί τον βαρύνοντα, όπως τον χαρακτήρισε, ρόλο της Ρωσίας στις περιφερειακές εξελίξεις υπό την ιδιότητα της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για να τονίσει πως θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και για ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ξέχασε να εξάρει τη συμβολή της Ρωσίας στην ευόδωση των στόχων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 επ’ αφορμή της συμπλήρωσης 200 ετών από την έναρξη της, ενώ δήλωσε περιχαρής, που επισκέπτεται το Σότσι, κατοικία, όπως είπε, πολλών Ρώσων ελληνικής καταγωγής. Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θύμισε στον κ. Πούτιν ότι για πρώτη φορά επισκέφθη το Σότσι πριν από 30 χρόνια, όταν συνόδευε τον αείμνηστο πατέρα του και τότε πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Ο Πούτιν έδωσε έμφαση στους ιδιαίτερους δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες

Ο Ρώσος Πρόεδρος, από την πλευρά του, έδωσε έμφαση στους ιδιαίτερους δεσμούς και σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, επισημαίνοντας ότι το έτος Ιστορίας Ρωσίας Ελλάδος συνέπεσε με την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, κατά την οποία, όπως είπε, η Ρωσία συνέβαλε στην εκπλήρωση των επιδιώξεων του ελληνικού λαού. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε ικανοποιημένος από τον ρυθμό ανάπτυξης των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων υπογραμμίζοντας ότι εφέτος καταγράφεται σημαντική αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών, φθάνοντας τα επίπεδα προ πανδημίας, ήτοι του 2019.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις