Νερό: Ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά

PLUS

Νερό: Ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Νερό: Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια εμφανής και έντονη επιβάρυνση του πόσιμου νερού από επιβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό ουσίες.

06.12.2021 | 12:28

 

Το καθαρό υγιεινό νερό είναι χωρίς καμία αμφιβολία ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά μας. Είναι ένα στοιχείο της φύσης που σε πολλούς από μας προσφέρεται σε αφθονία και εύκολα από τις βρύσες των σπιτιών μας και εφόσον το φιλτράρουμε είναι ότι καλύτερο για την υγεία μας. Κάποιοι άλλοι όμως δεν έχουν την ιδία εύκολη πρόσβαση σε αυτό. Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια εμφανής και έντονη επιβάρυνση του πόσιμου νερού από επιβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό ουσίες.

Υπάρχουν ωστόσο τρόποι με τους οποίους μπορεί ο καθένας από μας να συμβάλει στην προστασία του νερού και στην διατήρηση της καθαρότητας των υδάτων μας.

  1. Χρήση απορρυπαντικών και καθαριστικών με βιοδιασπώμενα συστατικά

Είναι πολύ συχνό να αγοράζουμε προϊόντα για τον καθαρισμό του σπιτιού μας ή και της επιδερμίδας μας χωρίς να δίνουμε έμφαση στα συστατικά αυτών. Είναι πολύ σημαντικό να επιλέγουμε τέτοια προϊόντα ώστε αφού χρησιμοποιηθούν και καταλήξουν στους υπονόμους αλλά και στην θάλασσα ή οπουδήποτε αλλού να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον. Όλα είναι άλλωστε ένας κύκλος και εμείς είμαστε μέρος αυτού. Αποφεύγουμε λοιπόν τα φωσφορικά άλατα και τις χημικές ουσίες που επιβαρύνουν γενικά τους υδάτινους πόρους.

  1. Ανακύκλωση και μείωση των πλαστικών

Η ανακύκλωση αποτελεί μια διαδικασία που συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος και πιο συγκεκριμένα στην διατήρηση των θαλασσών, των ποταμών μας και όλων των φυσικών υδάτινων πόρων καθαρών. Τα πλαστικά και η μείωση ή και η τελείως κατάργηση αυτών αποτελεί μια κίνηση που θα προστατέψει την μόλυνση του πόσιμου νερού. Τόνοι πλαστικών συλλέγονται ετησίως από τις θάλασσες και όχι μόνο. Για αυτό ήρθε η ώρα να προσπαθήσουμε όλοι να τα καταργήσουμε.

 

  1. Χρήση Πιστοποιημένων 0.1 Micron φίλτρων νερού

Τα φίλτρα νερού συνιστούν μια πολύ καλή επιλογή που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής σας αλλά και θα συμβάλει στην κατάργηση των ακατάλληλων πλαστικών εμφιαλωμένων μπουκαλιών. Το νερό που φτάνει στις βρύσες των σπιτιών μας φέρει και άλλα επιβλαβή χημικά στοιχεία. Έτσι είναι σημαντικό αντί να αγοράζουμε πλαστικά μπουκάλια να εγκαταστήσουμε ένα αξιόπιστο και πιστοποιημένο φίλτρο νερού 0.1 Micron στην κουζίνα μας όπως είναι π.χ. της Camelot το Imperial Plus και να απολαμβάνουμε υγιεινό και πεντακάθαρο νερό εμείς και η οικογένεια μας.

  1. Επαναχρησιμοποίηση του νερού

Αυτό που εννοούμε με την επαναχρησιμοποίηση του νερού είναι πως μπορούμε το νερό που χρησιμοποιούμε για κάποιες οικιακές χρήσεις να το χρησιμοποιούμε ξανά και αλλού. Για παράδειγμα αν έχουμε αφήσει από χτες το ποτήρι μας με νερό γεμάτο δεν χρειάζεται να το χύσουμε αλλά μπορούμε με αυτό να ποτίσουμε τα λουλούδια μας, το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με το βρασμένο νερό από τα μακαρόνια μας αφού κρυώσει.

Επίσης μπορούμε να πλένουμε τα λαχανικά μας μέσα σε μια λεκάνη και το νερό αυτό μετά να το χρησιμοποιούμε για να ποτίσουμε τα φυτά στο μπαλκόνι μας ή στο σφουγγάρισμα.

 

  1. Εξοικονόμηση νερού μέσα από τις καθημερινές μας δραστηριότητες

Υπάρχουν μικρά tips που μπορούν να συμβάλουν στην εξοικονόμηση του νερού. Ένα από αυτά είναι να μην κρατάς ανοιχτή τη βρύση όταν πλένεις το πρόσωπο σου, όταν ξυρίζεσαι ή όταν βουρτσίζεις τα δόντια σου. Μια ακόμη εναλλακτική που συμβάλει στην εξοικονόμηση του νερού είναι να κάνεις ντους και όχι μπάνιο στη μπανιέρα.

Αυτά είναι μόνο μερικά από όσα μπορείς και εσύ να κάνεις για να προστατέψεις το νερό από την μόλυνση και να το χρησιμοποιείς με σύνεση και σεβασμό.

Exit mobile version