Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Εκλογές ΚΙΝΑΛ – παράταση: Προσέλευση ρεκόρ, έχουν ψηφίσει 200.000
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές ΚΙΝΑΛ – παράταση: Προσέλευση ρεκόρ, έχουν ψηφίσει 200.000

Εκλογές ΚΙΝΑΛ - παράταση: Σε πολλά εκλογικά κέντρα σχηματίστηκαν ουρές από πολίτες που περίμεναν υπομονετικά να ψηφίσουν.

Πολύ αυξημένη είναι η προσέλευση στις εκλογές για νέο πρόεδρο στο ΚΙΝΑΛ με πάνω από 200.000 πολίτες να έχουν ψηφίσει μέχρι τώρα. Ήδη, η πλευρά Παπανδρέου κατέθεσε στην ΕΔΕΚΑΠ αίτημα για παράταση της ψηφοφορίας και η πλευρά Λοβέρδου δηλώνει σύμφωνη, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε ζητήσει να στηθούν περισσότερες κάλπες ανά την επικράτεια, αναμένοντας μεγάλη προσέλευση. Θετική και η πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη, υπογραμμίζοντας ότι είναι αυτονόητο σε περίπτωση που χρειαστεί.

Λόγω της μεγάλης συμμετοχής, ίσως η διαδικασία πάρει παράταση το κλείσιμο της κάλπης (κανονικά κλείνει στις 7 το απόγευμα). Στις 17:00 το απόγευμα συνεδριάζει η ΕΔΕΚΑΠ – η αρμόδια επιτροπή για τις εκλογές – για να αποφασιστεί η παράταση. Υπολογίζεται να κλείσουν οι κάλπες τις 21:00.

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από τη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από τη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο κόμμα. Είναι ενδεικτικό ότι λίγο πριν τις 14:30 είχαν προσέλθει στις κάλπες 140.636 ψηφοφόροι, ενώ μέσα σε μία ώρα από τις 13:00 μέχρι τις 14:00 ψήφισαν περίπου 24.000 άτομα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Δεοντολογίας Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) η ψηφοφορία γίνεται με ρυθμό περίπου 500 ψήφους ανά λεπτό.

Σε πολλά εκλογικά κέντρα μάλιστα, όπως για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη, σχηματίστηκαν ουρές από πολίτες που περίμεναν υπομονετικά να ψηφίσουν. Μεγάλη είναι η συμμετοχή και σε άλλες πόλεις. Στην Χαριλάου Τρικούπη επικρατεί ικανοποίηση για την ανταπόκριση του κόσμου και εκτιμάται ότι η προσέλευση θα ξεπεράσει τις 250.000, δηλαδή και τη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του 2017.

Eνδεχόμενο να δοθεί παράταση στη ψηφοφορία πέραν τις 19:00

Η μαζική συμμετοχή οδηγεί όπως δήλωσε νωρίτερα στο iefimerida ο πρόεδρος της (ΕΔΕΚΑΠ) Θεόδωρος Καπετανάκης στο ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στη ψηφοφορία πέραν τις 19:00 όταν και είχε προγραμματιστεί να κλείσουν οι κάλπες. Πριν από λίγο ο υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος Γιώργος Παπανδρέου πρότεινε λόγω της αυξημένης συμμετοχής να δοθεί παράταση ώστε να μπορέσουν όλοι να ψηφίσουν. Ωστόσο υπάρχουν ενστάσεις από πλευρές άλλων επιτελείων που θεωρούν ότι δεν πρέπει να παραταθεί η διαδικασία.

Η πλευρά του Ανδρέα Λοβέρδου δηλώνει θετική ώστε να ψηφίσουν όλοι. Μάλιστα, συνεργάτες του υπενθυμίζουν μιλώντας στο iefimerida ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε ζητήσει να στηθούν περισσότερες κάλπες πανελλαδικά ώστε να διευκολυνθεί η ροή της ψηφοφορίας, αίτημα το οποίο δεν έγινε δεκτό, όπως λένε. Σε κάθε περίπτωση η πλευρά Λοβέρδου ζητά να μείνουν ανοιχτά τα εκλογικά τμήματα ακόμα και μέχρι τις 9 ώστε να ψηφίσουν όλοι όσοι προσέλθουν.

Τα αποτελέσματα στην Αυστραλία

Η πλευρά Ανδρουλάκη δηλώνει ότι είναι θετική στην προοπτική παράτασης της ψηφοφορίας εφόσον χρειαστεί, ωστόσο αφήνουν αιχμές για την πρωτοβουλία Παπανδρέου να καταθέσει το σχετικό αίτημα το οποίο θεωρούν ότι γίνεται για λόγους εντυπώσεων. «Εμείς είμαστε της διατήρησης της σοβαρότητας της διαδικασίας», σημειώνουν με νόημα. Με λίγα λόγια η πλευρά Ανδρουλάκη εκτιμά ότι, αν απαιτηθεί, θα είναι θετική, αλλά αυτό μένει να φανεί από τη ροή της ψηφοφορίας η οποία δεν είναι γνωστό πως θα κινηθεί έως τις 19:00.

Τέλος, η πλευρά Χρηστίδη δηλώνει και αυτή θετική σε μία ενδεχόμενη παράταση, την οποία θεωρούν αυτονόητη για να διευκολυνθεί ο κόσμος που έχει προσέλθει στις κάλπες. Την ίδια στιγμή, ολοκληρώθηκε η διαδικασία στην Αυστραλία. Σημειώνεται ότι όπως έγινε γνωστό νωρίτερα η διαδικασία στην Αυστραλία έχει ολοκληρωθεί και σε σύνολο 108 ψήφων τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

Ανδρουλάκης (12), 11.1%
Γερουλάνος (2), 1.85%
Καστανίδης (3), 2.78%
Χρηστίδης (3), 2.78%
Λοβέρδος (34), 31.48%
Παπανδρέου(54), 50%

Σύμφωνα με την ΕΔΕΚΑΠ, τα εκλογικά κέντρα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών άνοιξαν 1 ή 2 ώρες μετά την Ελλάδα. Στην Αμερική η ψηφοφορία δεν έχει αρχίσει ακόμα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις