Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Αποτελέσματα ΚΙΝΑΛ – εκλογές: Έκλεισαν οι κάλπες, τα πρώτα μηνύματα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποτελέσματα ΚΙΝΑΛ – εκλογές: Έκλεισαν οι κάλπες, τα πρώτα μηνύματα

Αποτελέσματα ΚΙΝΑΛ - εκλογές: Πρωτιά Ανδρουλάκη δείχνει η καταμέτρηση ψήφων σε πέντε εκλογικά τμήματα - Πού καταγράφεται πρωτιά Λοβέρδου

Με συμμετοχή ρεκόρ που αναμένεται να αγγίξει τους 270.000 πολίτες, έκλεισαν οι κάλπες για τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ. Η ψηφοφορία συνεχίζεται μόνο σε όσα εκλογικά τμήματα ανά την επικράτεια υπάρχουν ουρές, μέχρι να ψηφίσει και ο τελευταίος πολίτης όπως αποφάσισε η ΕΔΕΚΑΠ. Σε κάθε περίπτωση η Χ. Τρικούπη κέρδισε το πρώτο στοίχημα, αυτό της συμμετοχής καθώς αυξήθηκε περίπου 20% σε σχέση με το 2017. Οι κάλπες άνοιξαν στις 7:00 το πρωί και μέχρι τις 20:00 το απόγευμα είχαν ψηφίσει 267.000 πολίτες, αριθμός που έσπασε το φράγμα των 212.000 πολιτών οι οποίοι είχαν ψηφίσει το 2017 για τις πρώτες εκλογές ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ.

Ο ρυθμός προσέλευσης -με αυξομειώσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας – είναι περίπου 380-400 πολίτες το λεπτό ανά τη χώρα, δηλαδή περίπου 24.000 άνθρωποι κάθε ώρα. Για το σκοπό αυτό η ΕΔΕΚΑΠ – με τη σύμφωνη γνώμη όλων των υποψηφίων – έδωσε παράταση μιάς ώρας, μέχρι τις 8 το βράδυ. Τα επιτελεία Παπανδρέου-Λοβέρδου ζήτησαν και νέα παράταση, ωστόσο η ΕΔΕΚΑΠ ανακοίνωσε πως θα επιμηκυνθεί ο χρόνος μόνο σε όσα εκλογικά τμήματα υπάρχουν ουρές. Το σύστημα έπεσε μάλιστα για περίπου 15 λεπτά γύρω στις 19:30 λόγω προβλήματος της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, ωστόσο αποκαταστάθηκε περίπου στις 19:45.

Οι υποψήφιοι και τα επιτελεία τους έφτασαν στα «στρατηγεία» τους για να παρακολουθήσουν τη ροή αποτελεσμάτων

Σύμφωνα με πληροφορίες από κομματικές πηγές, αυξημένη εμφανίζεται η συμμετοχή στην Κρήτη (περίπου 30.000 έχουν ψηφίσει ως τώρα σε σχέση με τις 17.000 το 2017) αλλά και σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, καθώς και στην Α’ Αθήνας.

Οι υποψήφιοι και τα επιτελεία τους έφτασαν στα «στρατηγεία» τους για να παρακολουθήσουν τη ροή αποτελεσμάτων. Με βάση τα ως τώρα δεδομένα τα πρώτα αποτελέσματα θα έρθουν περίπου στις 22:00. Θα πρόκειται για το 15% των συνολικών αποτελεσμάτων, αλλά δεδομένου ότι θα είναι πανελλαδικό, θα αποτελεί ένα σχετικά ασφαλές πρόκριμα για τα τελικά αποτελέσματα, εκτός εάν οι διαφορές των υποψηφίων είναι πολύ μικρές.

Τι εκτιμούν οι επιτελείς των υποψηφίων

Τα επιτελεία και των τριών κύριων μονομάχων δηλώνουν αισιόδοξα για το αποτέλεσμα. Από την πλευρά Παπανδρέου εκτιμούν ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα είναι σίγουρα στο β’ γύρο και πρώτος σε ψήφους με πιθανότερο «ζευγάρι» τον Νίκο Ανδρουλάκη. Το ίδιο εκτιμά και το επιτελείο Ανδρουλάκη χωρίς να έχει εκτίμηση για το ποιος θα είναι πρώτος ή δεύτερος. Στο επιτελείο του Α. Λοβέρδου επικρατεί βεβαιότητα ότι θα είναι σίγουρα στον β’ γύρο. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Α. Λοβέρδου, Σπύρος Καρανικόλας προβλέπει ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος θα μπει στο β’ γύρο. «Με βάση την μέχρι τώρα συμμετοχή, η δική μας εκτίμηση είναι ότι θα είμαστε σίγουρα στον δεύτερο γύρο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καρανικόλας. Ολα τα επιτελεία πάντως συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι θα έχουμε συμμετοχή-ρεκόρ που θα πλησιάσει τις 280.000.

Εκλογή στο ΚΙΝΑΛ: Tα πρώτα αποτελέσματα

Στη δημοσιότητα έρχονται τα πρώτα αποτελέσματα από την εκλογική αναμέτρηση στο ΚΙΝΑΛ. Από την καταμέτρηση των ψήφων σε εννέα εκλογικά τμήματα καταγράφεται επικράτηση Ανδρουλάκη σε πέντε από αυτά.

Πρωτιά του Ανδρέα Λοβέρδου στην Ελαφόνησου και του Γιώργου Παπανδρέου στα Άγραφα δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα από τις κάλπες του ΚΙΝΑΛ.

Στην Ελαφόνησο, όπου έκλεισαν λίγο μετά τις 20:00, οι κάλπες ο Ανδρέας Λοβέρδος προηγείται με 41 ψήφους, ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου με 28, ενώ από μία ψήφο πήραν οι κ.κ Ανδρουλάκης και Χρηστίδης.

Στα Άγραφα ο Παπανδρέου προηγείται με 47 ψήφους, ο Ανδρουλάκης ακολουθεί με 33 ψήφους και έπονται οι κ.κ Λοβέρδος με 11, Γερουλάνος με 2 και Χρηστίδης με μία ψήφο.

Στην Πάτμο προηγείται με 58 ψήφους ο Ανδρέας Λοβέρδος, ακολουθεί με 24 ο Νίκος Ανδρουλάκης και έπεται ο Γιώργος Παπανδρέου με 22.

Στη Λέρο πρώτος ο Ανδρουλάκης με 45 ψήφους, ακολουθούν Λοβέρδος με 38, Παπανδρέου με 32 και Χρηστίδης με 33 ψήφους.

Στην Αμοργό πρώτος με 26 ψήφους εμφανίζεται ο Ανδρουλάκης, ακολουθεί ο Πάυλος Χρηστίδης με 15 και ακολουθούν Παπανδρέου με 9, Λοβέρδος με 2 και Καστανίδης 1.

Στη Στυλίδα καταγράφεται πρωτιά Ανδρουλάκη με 108 ψήφους, ακολουθεί ο Παπανδρέου με 57 ψήφους και στη συνέχεια ο Λοβέρδος με 55 ψήφους.

Στο Βλαχογιάννι Ελασσόνας πρώτος εμφανίζεται ο Ανδρουλάκης με 58 ψήφους, ενώ ακολουθούν Παπανδρέου με 29, Λοβέρδος με 22, Χρηστίδης με 23 και Γερουλάνος με 1 ψήφο.

Στο Μακροχώρι Ημαθίας πρώτος ο Λοβέρδος με 96 ψήφους, δεύτερος Ανδρουλάκης με 79 και ακολουθούν Παπανδρέου με 49 και Καστανίδης με 24.

Πρώτος ο Ανδρουλάκης στο Σχηματάρι Βοιωτίας, ακολουθούν Λοβέρδος με 96 και Παπανδρέου με 84.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις