Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

20

Ιανουαρίου 2021

alphafreepress.gr / PLUS / Τέλεια μελομακάρονα – μυστικά: Φέτος θα καταπλήξεις τα… πλήθη!
PLUS

Τέλεια μελομακάρονα – μυστικά: Φέτος θα καταπλήξεις τα… πλήθη!

Τέλεια μελομακάρονα - μυστικά: Για να σου πετύχουν, όμως στα σίγουρα, δες τι πρέπει να προσέξεις

Ναι ναι, ήρθε η ώρα να φτιάξεις μελομακάρονα, μια τέλεια διαδικασία που σε βάζει στο πνεύμα των Χριστουγέννων με τον καλύτερο τρόπο. Για να σου πετύχουν, όμως στα σίγουρα, δες τι πρέπει να προσέξεις. Στο olivemagazine βρήκαμε τα μυστικά που θα βοηθήσουν κάθε νέα νοικοκυρά να καταπλήξει τα.. πλήθη (τρόπος του λέγειν φυσικά εν μέσω πανδημίας).

Πριν ζυμώσεις, κοσκινίζεις

Ή αλλιώς φροντίζεις να μαζέψεις πάνω στον πάγκο όλα τα υλικά που ζητάει η συνταγή σου, για να μην ψάχνεσαι τελευταία στιγμή και κοσκινίζεις το αλεύρι, γιατί το ζύμωμα των μελομακάρονων από το στάδιο που το προσθέτεις γίνεται με το χέρι.

Το ζύγισμα

Στην περίπτωση των μελομακάρονων η ποσότητα πρέπει να είναι ακριβής, ζύγισε πάντα τα υλικά σου σύμφωνα με τις αναλογίες της συνταγής που ακολουθείς. Σημείωσε ότι τα υλικά πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Τα μελομακάρονα αγαπούν τα αρώματα

Το μπράντι, το πορτοκάλι, η κανέλα και το γαρίφαλο, που υπάρχουν στην παραδοσιακή συνταγή, χαρίζουν στα μελομακάρονα υπέροχο και πολύ γιορτινό άρωμα. Βέβαια, μπορείς να πειραματιστείς με τα μελομακάρονα προσθέτοντας κι άλλα αρωματικά, όπως ξύσμα μανταρίνι, τζίντζερ ή μπύρα. Επιπλέον, μπορείς να αντικαταστήσεις την κρυσταλλική ζάχαρη με μαύρη για τους δώσεις ακόμη πιο ιδιαίτερη γεύση.

Προσοχή στο ανακάτεμα

Τα μελομακάρονα απαιτούν ελάχιστο ζύμωμα γιατί η ζύμη μπορεί να σφίξει και να μη γίνουν αφράτα στο τέλος. Ιδανικά, χτυπάς στο μίξερ το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και μετά προσθέτεις τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το αλεύρι και ανακατεύεις με μια σπάτουλα. Όταν ρίξεις το αλεύρι ανακατεύεις λίγο με τα χέρια, ίσα ίσα για να ομογενοποιηθεί το μίγμα και αφήνεις τη ζύμη να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν πλάσεις τα μελομακάρονα.

Με κουπ πατ ή με το χέρι

Δεν έχει μεγάλη σημασία, μιας και μπορείς να καταφύγεις στο κλασικό στενόμακρο σχήμα που πλάθεται με τα χέρια ή να κόψεις τα μελομακάρονα σου σε διάφορα σχήματα όπως αστεράκια, χρησιμοποιώντας κουπ πατ. Σημείωσε ότι αν τα πλάσεις με τα χέρια θα μπορείς πιο εύκολα να τα γεμίσεις αν θέλεις και με καρύδι. Επίσης, για να μοιάζουν ακόμη πιο παραδοσιακά μπορείς αφού τα πλάσεις να “κεντήσεις” την επιφάνεια τους με πιρούνι ή να τα πατήσεις πάνω στον τρύφτη του τυριού.

Προσοχή στο ψήσιμο

Αράδιασε τα μελομακάρονα σε ταψί λαδωμένο ή στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήσ’τα στο φούρνο, στους 180 C για περίπου 25 λεπτά (ή όσο λέει η συνταγή) σου, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.

Μελομακάρονα χωρίς σιρόπι;

Άφησε τα μελομακάρονα να κρυώσουν και ετοίμασε το σιρόπι. Το βράζεις να δέσει και κατόπιν το χαμηλώνεις, ώστε να διατηρείται ζεστό, αλλά να μη βράζει. Βουτάς σε δόσεις τα μελομακάρονα στην κατσαρόλα με το σιρόπι, τα αναποδογυρίζεις για να σιροπιαστούν και από την άλλη πλευρά και ύστερα τα βγάζεις στην άκρη και συνεχίζεις με τα υπόλοιπα. Μεταφέρεις τα μελομακάρονα σε πιατέλα σερβιρίσματος, τα πασπαλίζεις με ψιλοκομμένα καρύδια και τα περιχύνεις με όσο σιρόπι έχει περισσέψει. Αφού κρυώσουν εντελώς, είναι έτοιμα για σερβίρισμα.

Extra tip. Αν ζηλεύεις τα μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας μπορείς να τα φτιάξεις κι εσύ στο σπίτι. Συγκεκριμένα, αφού σιροπιάσεις τα μελομακάρονα, τα αφήνεις σε σχάρα να στραγγίξουν από το πολύ σιρόπι και στη συνέχεια λιώνεις σοκολάτα κουβερτούρα σε μπεν μαρί και τα βουτάς μέσα ένα-ένα ή περιχύνεις με τη σοκολάτα την επιφάνειά τους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις