Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μετάλλαξη Όμικρον: Τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετάλλαξη Όμικρον: Τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης

Μετάλλαξη Όμικρον: Οι επιστήμονες στην χώρα μας συνέστησαν επίσης αυξημένη προσοχή, εγρήγορση και ετοιμότητα.

Τα αντανακλαστικά της έδειξε η κυβέρνηση απέναντι στην πανδημία μετά τις ανακοινώσεις των ειδικών για την νέα μετάλλαξη «Ο», που απειλεί τον πλανήτη. Με γνώμονα το γεγονός ότι ακόμη δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα στην επιστημονική κοινότητα που να καταδεικνύουν αν η μετάλλαξη αυτή είναι πιο μεταδοτική ή αν προκαλεί σοβαρή νόσηση, όλοι οι παγκόσμιοι φορείς της υγείας συνέστησαν στα κράτη να αυστηροποιήσουν τα μέτρα απέναντι στην πανδημία. Η κυβέρνηση κινούμενη ιδιαίτερα γρήγορα συμβουλεύτηκε τους επιστήμονες στην χώρα μας, που επίσης συνέστησαν αυξημένη προσοχή, εγρήγορση και ετοιμότητα. Ένα στοιχείο που επισημαίνεται τους τελευταίους μήνες και που η κυβέρνηση δεν μπορούσε να αγνοήσει ήταν οι ανεμβολίαστοι, που αποτελούν βασική πηγή κινδύνου, καθώς είναι αυτοί που νοσηλεύονται στην συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών, αλλά και οι αργοί ρυθμοί με τους οποίους κινείται το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην χώρα μας.

Για τους λόγους αυτούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να ανακοινώσει δραστικά μέτρα, τα οποία ενδεχομένως να πείσουν τους ανεμβλίαστους να σπευσουν να προγραμματίσουν την πρώτη δόση του εμβολίου. Το πρόστιμο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αφορά στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας που ειναι πάνω από 60 ετών και που δεν θα έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους έως τις 16 Ιανουαρίου.Το πρόστιμο θα είναι εκατό ευρω για κάθε μήνα που καθυστερεί ο εμβολιασμός και θα επιβάλλεται αυτόματα μέσω της διαστάυρωσης των στοιχείων από την ΑΑΔΕ.

Τα μηνύματα του πρωθυπουργού

Τι επιδιώκει η κυβέρνηση με αυτές τις ανακοινώσεις και τι μηνύματα στέλνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Το πρώτο μήνυμα είναι ότι η χώρα δεν μπορεί να οδηγηθεί σε ένα νέο lockdown επειδή μία μειοψηφία (σε μεγάλο ποσοστό βέβαια, αλλά μειοψηφία) δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί. Δεν μπορεί δηλαδή ένα ποσοστό της τάξης του 20% να κρατά σε ομηρία το 80% των Ελλήνων πολιτών που έχουν εμβολιαστεί με δύο ή και με τρεις δόσεις και που επιθυμεί να πάρει την ζωή και την καθημερινότητά του πίσω.

Επόμενο ηχηρό μήνυμα προς το κύμα των αντιεμβολιαστών είναι ότι δεν θα μπορούν να συνεχίσουν αυτήν την ανεύθυνη στάση χωρίς κόστος. Και το κόστος μπορεί για κάποιους να είναι υψηλό και για άλλους χαμηλό, ωστόσο δεν παύει να είναι η αρχή, χωρίς κανείς να αποκλείει ότι στο εγγύς μέλλον μπορεί να υπάρξουν και μεγαλύτερες κυρώσεις. Καθόλου τυχαίο επίσης δεν είναι το γεγονός ότι οι ανακοινώσεις έγιναν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό για να κατεδειχθεί με αυτόν τον τρόπο ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει από εδώ και στο εξής να αντιμετωπίζει με δράσεις και όχι με λόγια όσους αντιδρούν στον σχεδιασμό για την δημιουργία του τείχους ανοσίας.

Λεφτά… δεν υπάρχουν

Ένα ακόμη στοιχείο που οδήγησε στην λήψη αυτών των αποφάσεων και αυτής της σκληρότερης στρατηγικής που θα δούμε να αναπτύσσεται τις επόμενες εβδομάδες, είναι και τα μηνύματα που έφτασαν στο οικονομικό επιτελείο από τις αγορές, τους διεθνείς οίκους που παρακολουθούν τις οικονομίες των κρατών και από τα χρηματιστήρια που κατέγραψαν απώλειες. Η χώρα, μετά από δύο σχεδόν χρόνια που η οικονομία ανοίγει και κλείνει λόγω lockdown και περιοριστικών μέτρων σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους, δεν αντέχει ένα ακόμη πισωγύρισμα, ούτε διαθέτει τα χρήματα για να παύσει η οικονομική της δραστηριότητα. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο θα ήταν οδυνηρό εκτός από την οικονομία και για την κοινωνία και την κοινωνική συνοχή και επομένως έχουν επιλέξει πάση θυσία να χτίσουν το περιβόητο τείχος ανοσίας, ακόμη και αν αυτό εμπεριέχει και κάποιο πολιτικό κόστος.

 

Αποφασισμένος ο πρωθυπουργός

Δεν είναι τυχαία η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «μπορεί κάποιοι να δυσσαρεστηθούν», αφού στέλνει το μήνυμα ότι δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος στην παρούσα φάση που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ισχυρό κύμα της πανδημίας και με μια μετάλλαξη που προς το παρόν είναι άγνωστη. Πληροφορίες της Alpha freepress αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να μην κάνει πίσω στα μέτρα που ανακοίνωσε, ενώ είναι δεδομένο ότι εξετάζονται και επιπλέον περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους εάν τόσο το πρόστιμο όσο και τα πρόσφατα περιοριστικά μέτρα δεν αποδώσουν.

Και οι εμβολιασμένοι υπό έλεγχο

Στην ίδια γραμμή της πειθούς και της πρόληψης θα κινηθεί η κυβέρνηση και απέναντι στους εμβολιασμένους πολίτες, αφού και εκείνοι πλέον θα αναγκαστούν σε κάποιες δραστηριότητές τους να χρησιμοποιούν διαγνωστικά τεστ, ώστε να ελέγχονται και να εντοπίζονται όσοι από τους εμβολιασμένους συμπολίτες μας νοσούν όντας ασυμπτωματικοί. Πάντως οι πρώτες εκτιμήσεις από τους επιστήμονες αναφέρουν οτι οι κινήσεις της κυβέρνησης είναι προς την σωστή κατεύθυνση, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι παρόμοια θα είναι και η άποψη της πλειοψηφίας των πολιτών. Μένει να το δούμε τις επόμενες εβδομάδες, αφού από την αποτελεσματικότητα των όσων ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κριθεί η συνέχισή τους, η αυστηροποίσή τους ή η κατάργησή τους…

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις