Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Τρίτη δόση νωρίτερα: Η πρόταση του πρωθυπουργού και το σχόλιο της Επιτροπής Εμβολιασμού
ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη δόση νωρίτερα: Η πρόταση του πρωθυπουργού και το σχόλιο της Επιτροπής Εμβολιασμού

Τρίτη δόση νωρίτερα: Το ενδεχόμενο να χορηγείται η τρίτη δόση του εμβολίου ενάντια στον κορονοϊό νωρίτερα, φαίνεται πως εξετάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Το ενδεχόμενο να χορηγείται η τρίτη δόση του εμβολίου ενάντια στον κορονοϊό νωρίτερα, φαίνεται πως εξετάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Με αφορμή τα όσα δήλωσε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πηγές της Επιτροπής σχολιάζουν πως “συλλέγονται τα επιστημονικά δεδομένα και εξετάζεται για τα άτομα άνω των 30 ετών”. Οι ίδιες πηγές, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, σημειώνουν ότι για την ηλικιακή ομάδα 18-30 ετών δεν υπάρχουν ακόμη δεδομένα, ενώ για τους κάτω των 18 ετών δεν έχει εγκριθεί η τρίτη δόση.

Μητσοτάκης: Να εξεταστεί αν είναι δυνατόν να χορηγείται ακόμα και 4 μήνες μετά τη 2η δόση

Στην απόφαση, που ανακοινώθηκε χθες, για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών στις ηλικίες από 60 ετών και άνω αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση στη Βουλή, του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας. Ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων, είπε ότι ζήτησε από την επιτροπή να επισπεύσει τη χορήγηση της 3ης δόσης και να εξετάσει αν είναι δυνατόν να χορηγείται ακόμα και στους 4 μήνες μετά τη 2η, ώστε να προλαβαίνει την εξασθένιση της ανοσίας που επέρχεται με τον χρόνο. Η πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης έρχεται λόγω της ανησυχητικής μετάλλαξης Ομικρον. είπε ο πρωθυπουργός. Η ηλικιακή κατηγορία των άνω των 60 είναι πρώτη σε θύματα και τελευταία σε εμβολιασμούς.

“Επιμένω στο επίθετο αναγκαίος από τον όρο υποχρεωτικός. ‘Αποτρέπει τον κίνδυνο που μπορεί να προκαλέσουν στους γύρω τους” είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας πως αυτό: “Αποτελεί υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας. Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν εκδηλώνεται σε κάποιο ουδέτερο χρόνο αλλά έρχεται ενόψει της μετάλλαξης “Ο”” εξήγησε.

“Αποτελεί μία επιλογή επίκαιρη και στοχευμένη την οποία διαπερνά και η δικαιοσύνη και η αναλογικότητα και η αποφασιστικότητα” είπε συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός. “Από την πρώτη στιγμή δεν έκρυψα ότι η συγκεκριμένη απόφαση με βασάνισε. Είμαι βαθιά φιλελεύθερος πολιτικός και οποιαδήποτε έννοια υποχρεωτικότητας μου είναι αρκετά δυσκολοχώνευτη. Αισθάνομαι βαρύτερη την ευθύνη για το κοινό καλό. Αντίθετα με άλλους που αναλάμβαναν το ρίσκο να διασπούν το υγειονομικό μέτωπο, προτιμώ να αποδειχθώ πρόσκαιρα αυστηρός και να αποδειχθώ υγειονομικά σωστός” συμπλήρωσε.

“Τα δεδομένα είναι αδυσώπητα. 9 στους 10 Έλληνες που πεθαίνουν είναι άνω των 60 ετών” είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: “Παραπάνω από 8 στους 10 δεν έχουν εμβολιαστεί. Πρόκειται για εκείνους που αναντίρρητα κινδυνεύουν περισσότερο. Παραμένοντας απροστάτευτοι πολιορκούν το σύστημα υγείας”. Και απαντώντας στο ερώτημα “Γιατί τώρα;” είπε: “Διότι τώρα η απειλή είναι μεγαλύτερη. Δεν γνωρίζουμε ακόμα τις συνέπειες της μετάλλαξης “Ο”. Γνωρίζουμε ότι όσο πιο γρήγορα επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς τόσο καλύτερα προστατευμένοι θα είμαστε. Τον τελευταίο μήνα οι μεγαλύτεροι συμπολίτες μας επέδειξαν σχετικά απροθυμία να εμβολιαστούν. Από τους 580.000 ανεμβολίαστους, μόλις 70.000 έσπευσαν να κλείσουν το ραντεβού για α’ δόση. Η μικρότερη ποσοστιαία αύξηση σε σχέση με τις άλλες ηλικιακές κατηγορίες”, όπως είπε ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις