Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Λαθρεμπόριο τσιγάρων: Κατασχέθηκαν περισσότερα από 124.000 αδασμολόγητα πακέτα
ΕΛΛΑΔΑ

Λαθρεμπόριο τσιγάρων: Κατασχέθηκαν περισσότερα από 124.000 αδασμολόγητα πακέτα

Λαθρεμπόριο τσιγάρων: Ταυτοποιήθηκαν πέντε μέλη της οργάνωσης, τρεις Έλληνες και δύο αλλοδαποί.

Ένα τροχαίο ατύχημα, με ανατροπή φορτηγού στη μέση του οδοστρώματος, έβγαλε… μεγάλο κύκλωμα λαθρεμπορίας τσιγάρων! Ήδη, περισσότερα από 124.000 αδασμολόγητα πακέτα τσιγάρα κατασχέθηκαν από αστυνομικούς του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, ενώ ταυτοποιήθηκαν πέντε μέλη της οργάνωσης, τρεις Έλληνες και δύο αλλοδαποί και σε βάρος τους σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.

Πέτρος Καρσιώτης
γράφει ο Πέτρος Καρσιώτης

Η αποκάλυψη του δικτύου των λαθραίων, πρόβαλε σαν τις  σκηνές αστυνομικής ταινίας, όταν πρωινές ώρες μιας ημέρας του Μαρτίου 2020, αστυνομικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης,  ενημερώθηκαν από συναδέλφους τους του Τμήματος Τροχαίας Χαλκηδόνας ότι στην Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Έδεσσας εντοπίστηκε Ι.Χ. Φορτηγό που εξετράπη της πορείας του και ανετράπη επί του οδοστρώματος. Το στοιχείο που διαφοροποιούσε την υπόθεση, ήταν ότι εντός του φορτηγού, υπήρχε μεγάλη ποσότητα λαθραίων καπνικών προϊόντων, τα οποία έπεσαν λόγω της ανατροπής στο οδόστρωμα.

Πάνω από 124.000 πακέτα λαθραίων

Έπειτα από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο φορτηγό, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 249 κιβώτια τα οποία περιείχαν συνολικά 124.500 πακέτα τσιγάρα, που στο σύνολό τους δεν έφεραν την προβλεπόμενη ταινία καταβολής φόρου κατανάλωσης καπνού και λοιπών δασμών του Ελληνικού Δημοσίου. Για την υπόθεση, σε εκείνη τη χρονική στιγμή, σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και συνεχίστηκαν οι έρευνες για την ταυτοποίηση των εμπλεκομένων με το παράνομο φορτίο.

Με την αξιοποίηση του συγκεντρωθέντος προανακριτικού υλικού και την έρευνα που ακολούθησε, έγινε δυνατή η εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης παραγωγής και διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων αδασμολόγητων καπνικών προϊόντων. «Για την υπόθεση», ανακοίνωσε η Αστυνομία «ταυτοποιήθηκαν ως δράστες τρεις ημεδαποί και δύο αλλοδαποί ηλικίας από 43 έως 26 ετών σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα, εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, ψευδή κατάθεση και παράβαση του Νόμου περί Εμπορικών Σημάτων και Αθέμιτου Ανταγωνισμού».

Από τον Φεβρουάριο του 2018

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι προαναφερόμενοι από το Φεβρουάριο του 2018 έως το Νοέμβριο του 2020 εντάχθηκαν ως μέλη σε εγκληματική οργάνωση, με σκοπό την παραγωγή, αποθήκευση και διακίνηση λαθραίων καπνικών προϊόντων τα οποία διακινούσαν στη χώρα μας μέσω γειτονικών χωρών. Να πως περιγράφει η ίδια η Αστυνομία το τροχαίο που έγινε αφορμή για την εξάρθρωση του κυκλώματος:

«Η διερεύνηση και συνακόλουθη εξιχνίαση της υπόθεσης, ξεκίνησε όταν την 07-03-2020 εντοπίσθηκε Ι.Χ. Φορτηγό που εξετράπη της πορείας του και ανετράπη επί του οδοστρώματος, εντός του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 249 κιβώτια που περιείχαν συνολικά 124.500 λαθραία πακέτα τσιγάρα Σύμφωνα με σχετική Έκθεση του Τελωνείου Θεσσαλονίκης οι μη καταβληθέντες δασμοί και φόροι μόνο για την ανωτέρω κατασχεθείσα ποσότητα υπερβαίνει τις 507.000 ευρώ». Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις