Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

07

Δεκεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Πληρωμή αναδρομικών σήμερα 26/11: Ποιοι θα πάρουν χρήματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληρωμή αναδρομικών σήμερα 26/11: Ποιοι θα πάρουν χρήματα

Πληρωμή αναδρομικών σήμερα 26/11: Αναδρομικά σε 12.173 συνταξιούχους με εμβόλιμη πληρωμή από τον ΕΦΚΑ

Εμβόλιμη πληρωμή πραγματοποιεί σήμερα, Παρασκευή 26 Νοεμβρίου, ο ΕΦΚΑ, για να καταβάλει τα αναδρομικά σε 12.173 συνταξιούχους, αλλά το μείζον ζήτημα για τον ΕΦΚΑ και τον κρατικό προϋπολογισμό είναι η επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τα αναδρομικά από παλαιότερες περικοπές των επικουρικών και των δώρων. Πρόκειται για μια πολύ κρίσιμη απόφαση αν το Ανώτατο Δικαστήριο δικαιώσει τους συνταξιούχους, σε σχέση και με τα δημόσια οικονομικά, που προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς οι θεσμοί ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών, σε κάθε αξιολόγηση, όπως άλλωστε και στην τελευταία, τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθεί το τεράστιο κόστος, που φτάνει στα 2 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά που προέκυψαν από τον επανυπολογισμό των συντάξεων, προκύπτουν αυξήσεις στο 5,1% μεσοσταθμικά. Πάντως, πρόκειται για ένα μέρος από τις 29.032 «δύσκολες» περιπτώσεις που είχαν εντοπιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Φορέα και τώρα σιγά σιγά προχωράει η εκκαθάρισή τους. Βέβαια, υπάρχουν ακόμα τουλάχιστον άλλες 215.000 περιπτώσεις «παλαιών» συντάξεων, που επίσης προέκυψε πρόβλημα στον επανυπολογισμό τους και δεν αναμένεται η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις αρχές του νέου έτους.

Πιο αναλυτικά, η εμβόλιμη πληρωμή αφορά τα αναδρομικά ποσά που οφείλονται σε 12.173 συνταξιούχους και αντιστοιχούν στις «νέες» αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν μετά τον Μάιο του 2016, για συνταξιούχους με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.

Οι δικαιούχοι που θα πληρωθούν σήμερα επιμερίζονται ως εξής:

Συνταξιούχοι του ΝΑΤ: 742

Συνταξιούχοι με αναδρομικά ποσά άνω των 2.500 ευρώ, για τα οποία έπρεπε να πραγματοποιηθούν περαιτέρω έλεγχοι: 2.133

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: 6.236

Αναδρομικά κληρονόμων συντάξεων γήρατος και χηρείας: 1.262

Αναδρομικά συνταξιούχων γήρατος και χηρείας- ειδικές περιπτώσεις με περισσότερους του ενός δικαιούχους: 547

Συνταξιούχοι ΤΣΜΕΔΕ: 1.003

Συνταξιούχοι ΟΓΑ: 250

Οι παραπάνω συνταξιούχοι εκτός από τα αναδρομικά, θα δουν μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις τους από τον επόμενο μήνα της τάξεως του 5,1% κατά μέσο όρο. Για τις υπόλοιπες 16.859 περιπτώσεις που εκκρεμούν, εκτιμάται από τον ΕΦΚΑ ότι ο επανυπολογισμός τους πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις