Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

07

Δεκεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ – 2022: Διπλό το στοίχημα για το υπουργείο Οικονομικών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ – 2022: Διπλό το στοίχημα για το υπουργείο Οικονομικών

Εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ - 2022: Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, το αντίβαρο θα ήταν τα αυξημένα έσοδα από την υπαγωγή νέων περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα.

Ο κύβος ερρίφθη! Αν και η άσκηση «κουμπώματος» του ΕΝΦΙΑ πάνω στις νέες αντικειμενικές αξίες είναι σε πλήρη εξέλιξη, το υπουργείο Οικονομικών δεσμεύθηκε στους Ευρωπαίους ότι όχι απλώς όλα θα είναι έτοιμα στις αρχές του νέου χρόνου, αλλά κι ότι οι πληρωμές της επόμενης χρονιάς θα ξεκινήσουν το Μάρτιο! «Οι Αρχές εργάζονται ακόμα για την ολοκλήρωση της δημοσιονομικά ουδέτερης μεταρρύθμισης του ΕΝΦΙΑ. Έδωσαν ένα χρονοδιάγραμμα, με το οποίο έρχεται μπροστά η εκκαθάριση του φόρου για το 2022, με τις πρώτες δόσεις να ξεκινάνε το Μάρτιο», αναφέρει το σχετικό απόσπασμα στη 12η Έκθεση Αξιολόγησης κι όλα δείχνουν ότι πάμε σε διαδικασίες- εξπρές για τον ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς.

Αυτήν τη στιγμή η άσκηση είναι στο πιο «λεπτό» σημείο, καθώς το υπουργείο Οικονομικών θέλει να τροποποιήσει την κλίμακα του ΕΝΦΙΑ με τέτοιον τρόπο, που όχι μόνο να απορροφώνται πλήρως οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, αλλά να προκύπτει και μείωση για μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες. Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, το αντίβαρο θα ήταν τα αυξημένα έσοδα από την υπαγωγή νέων περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα, ωστόσο ο λογαριασμός δεν βγαίνει χωρίς να υποστούν φοροαφαίμαξη οι εν λόγω περιοχές, κάτι που προφανώς δεν είναι στόχος. Αν προσθέσει κανείς στην εξίσωση και την κατάργηση του Συμπληρωματικού Φόρου με τη σημερινή του μορφή, δηλαδή την επιβολή διπλού φόρου στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, έχει την πλήρη εικόνα του εγχειρήματος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις