Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Φυλακισμένα σκυλιά Πάτρα: “Δε μπορώ να πληρώσω το πρόστιμο”, λέει η 55χρονη
ΕΛΛΑΔΑ

Φυλακισμένα σκυλιά Πάτρα: “Δε μπορώ να πληρώσω το πρόστιμο”, λέει η 55χρονη

Φρικιαστικές αναφορές από την Ιωάννα Γιαννακοπούλου του φιλοζωικού συλλόγου «Πάτρα για όλα τα ζώα», που επισκέφτηκε το διαμέρισμα

Έκπληκτοι έμειναν οι αστυνομικοί όταν μπήκαν σε διαμέρισμα της Πάτρας και αντίκρυσαν 53 σκυλιά, μία γάτα και ένα κουνέλι. Η γυναίκα που τα κρατούσε συνελήφθη καθώς διαπιστώθηκε ότι τα ζώα στερούνταν περιπάτου και άσκησης σε εξωτερικό χώρο.

Την καταγγελία έκανε μία φιλόζωη της περιοχής.

Επιπλέον, δύο από τα σκυλιά είχαν γεννήσει χωρίς να έχει ληφθεί σχετική άδεια για την αναπαραγωγή, ενώ η συλληφθείσα δεν είχε προβεί στον προβλεπόμενο ετήσιο εμβολιασμό των σκύλων.

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, στα εννέα από τα σκυλιά δεν αντιστοιχούσε ο αριθμός ηλεκτρονικής σήμανσης, που ήταν επικολλημένος στα βιβλιάρια υγείας.

Επίσης, στη συλληφθείσα επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο, συνολικού ύψους 76.600 ευρώ.

«Τα ζώα δεν είχαν βγει ποτέ από το σπίτι»

Η έντονη δυσοσμία, που αναδυόταν από τους χώρους της πολυκατοικίας, όπου διέμεναν η 55χρονη γυναίκα με την κόρη της και τα 53 τους σκυλιά, όπως επίσης και με τη γάτα και το κουνέλι, ήταν η αιτία ώστε να αποκαλυφθεί το άκρως κακοποιητικό περιβάλλον στο οποίο ζούσαν εδώ και χρόνια τα ζώα.  Όπως αναφέρει στο protothema.gr η Ιωάννα Γιαννακοπούλου από τον φιλοζωικό σύλλογο «Πάτρα για όλα τα ζώα», που επισκέφτηκε το διαμέρισμα μετά την επώνυμη καταγγελία στην αστυνομία, τα περισσότερα από τα ζώα δεν είχαν βγει ποτέ από το σπίτι: «Εμείς περιμέναμε σε πρώτη φάση ότι θα δούμε μέσα στο διαμέρισμα 12 ζώα, όσα και τα βιβλιάρια υγείας που μας έδειξε η γυναίκα όταν της χτυπήσαμε την πόρτα. Μπαίνοντας όμως τα 12 ήταν τελικά 53. Τα σκυλιά δεν μπορούσαν να βγουν έξω από το σπίτι ούτε για μια βόλτα. Ο αριθμός ήταν υπέρογκος συν μια γάτα συν ένα κουνέλι. Υπάρχουν ζώα που δεν έχουν βγει ποτέ έξω από το σπίτι, δεν ξέρουν τι σημαίνει δρόμος, άνθρωποι, αυτοκίνητα, χάδι. Ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν ζώα που είναι κοινωνικά, χαδιάρικα, άλλα άρρωστα, φοβικά, είδαμε τα πάντα».

Τα σκυλιά έχουν κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ τους γι’ αυτό και όσοι τα είδαν από κοντά θεωρούν πως έχουν προέλθει από μεταξύ τους αναπαραγωγές: «Με τη βοήθεια της δικαιοσύνης η γυναίκα καλείτε ν απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήματα. Είχε κάποια ζώα τα οποία αναπαραγώνανταν συνεχώς και αυτό φαίνεται από τα χαρακτηριστικά που έχουν μεταξύ τους. Είναι όλα μικρόσωμα και έχουν κοινά μεταξύ τους. Ουσιαστικά είναι τρεις ράτσες που έχουν αναπαραχθεί γι αυτό και είναι πανομοιότυπα. Ανάμεσα στα 53 είναι και μωρά που μόλις γεννήθηκαν» αναφέρει η Ιωάννα Γιαννακοπούλου.

«Στο διαμέρισμα η γυναίκα αυτή ζούσε μαζί με την κόρη της. Η καταγγελία – μήνυση έγινε επώνυμα από γείτονα τους για την έντονη δυσοσμία αν έχω καταλάβει. Αυτό ήταν κάτι που διαπιστώσαμε όλοι όσοι πήγαμε ως εκεί. Είναι αδύνατον 53 ζώα να ζουν σ ένα κλειστό χώρο και να μην μυρίζει έντονα. Κανένα δεν είχε βγει έξω, τα μεγάλα τους νύχια γυρισμένα προς τα μέσα μαρτυρούν που δεν είχαν βγει, δεν είχαν τριφτεί ποτέ σε έδαφος».

closeup photo of dogs face
Τα ζώα μέχρι να εκδοθεί η εισαγγελική απόφαση εξακολουθούν να παραμένουν στο διαμέρισμα

«Ο σύλλογος μας Πάτρα για όλα τα ζώα μαζί με όλους τους φιλόζωους εθελοντές της Πάτρας και τον Αχαϊκό σύλλογο μόλις δώσει την εντολή ο εισαγγελέας για απομάκρυνση των ζώων θα κάνουμε ότι μπορούσε σε συνεργασία με τον Δήμο ώστε να βρούμε οικογένειες για φιλοξενία».

Νωρίτερα η Ιωάννα Γιαννακοπούλου είχε προχωρήσει και σε μια ανάρτηση της στο Facebook όπου ανέφερε,

«53 σκυλια, μια γάτα και ενα κουνέλι . Στοιβαγμενα σε διαμέρισμα στη Πατρα. Αυτη ειναι μονο η πρωτη εικόνα που συναντήσαμε και μας κόπηκαν τα πόδια. Στο υπόλοιπο σπίτι σε καθε δωμάτιο βλέπαμε και αλλα και αλλα. Ανάμεσα τους γέννες , μαμαδες με τα κουταβια τους, σκυλιτσες σε οίστρο,  καποια άρρωστα ή υποσιτισμένα , με γυρισμένα νυχια μιας που δεν εχουν βγει εξω ποτε. Αλλα μαντέψτε, ολα μικρόσωμα. Ο λόγος προφανεστατος. Γιατι πρόκειται για κοκκονια, τεκελ, τσιουάουα. Μετα απο επώνυμη καταγγελία στο 3ο ΑΤ Πατρων, φτάσαμε στο σημείο με την δικηγόρο του συλλόγου μας Elena Arvaniti, τον υπεύθυνο περισυλλογής ζώων του Δήμου Πατρεων George Katsimigas, το διοικητή και αστυνομικους του τμηματος.

«Ολοι μαζι και τους ευχαριστουμε για την άψογη συνεργασια και βοηθεια , καταμετρήσαμε, καταγράψαμε, σκαναραμε τα ζώα ενα προς ενα. Φυσικα ολα αυτα κατόπιν εντολης εισαγγελέα που ειχε διαταξει τον ελεγχο της τηρησης των κανόνων ευζωιας των ζώων. Αναμενουμε την δικαστική εξέλιξη και τη διάταξη αφαιρεσης των ζώων. Ήδη διοικητικό πρόστιμο υψους 76.000€ επιβλήθηκε εις βαρος της ιδιοκτήτριας απο το αστυνομικό τμήμα. Τα φιλοζωικά σωματεία της Πατρας και εθελοντες ,σε συνεργασια με το Δήμο Πατρεων θα φροντίσουμε για τη κλινική εξεταση, την κτηνιατρική φροντίδα όλων των ζώων καθώς και την ανευρεση κατάλληλων οικογενειών. Καθώς ο αριθμος των ζώων ειναι πολυ μεγαλος, ζητάμε τη βοηθεια όλων των φιλόζωων πολιτών ή και σωματείων».

selective focused of brown dog lying on sofa
“Δεν μπορώ να το πληρώσω”

Η Ελένη Παπαγεωργίου μίλησε για το πρόστιμο που καλείται να πληρώσει και παράλληλα εξήγησε τους λόγους που την οδήγησαν να έχει τόσα κατοικίδια στο σπίτι της. “Έχω αδυναμία στα σκυλάκια. Τα αγαπάω πάρα πολύ, τα φροντίζω, έχω μαζέψει και από τον δρομο και από αλλού και μου έχουν αφήσει και στο σπίτι. Τα λυπάμαι μέσα στον δρόμο. Έχουν δει πολύ τα μάτια μου, σε άθλια κατάσταση τα ζώα”, δήλωσε αρχικά η γυναίκα στο Mega και την εκπομπή “Live News”. “Έγινε και αυτό με τον κορονοϊό και έχουν παρατήσει πολλά σκυλάκια στον δρόμο. Σας μιλάω ειλικρινά. Παιρνω τροφές εγώ και πηγαίνω σε σημεία του Δήμου και τα ταΐζω μαζί με τον γιο μου το βράδυ” πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, αναγνωρίζει πως τα ζώα είναι πολλά. “Εντάξει, είναι πολλά τα ζώα. Ήθελα να τα δώσω σε οικογένειες που τα αγαπάνε, δεν σκόπευα να τα κρατήσω. Μια σύνταξη χηρείας παίρνω, δεν μπορώ να το πληρώσω αυτό το πρόστιμο, έχω τρελαθεί”, καταλήγει η κα. Παπαγεωργίου.Η ίδια φοβάται ότι μπορεί να της κατασχέσουν το σπίτι, ενώ “έχω κάνει κάτι καλό στην κοινωνία” και υποστηρίζει ότι είχε καλέσει τον Δήμο και της είπαν ότι δεν υπήρχε φιλοζωική στην Πάτρα. “Τώρα πρέπει να φτιάχτηκε” σημειώνει.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις