Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν συγκρούσεις: Νέες συμπλοκές με νεκρούς στον Καύκασο
ΚΟΣΜΟΣ

Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν συγκρούσεις: Νέες συμπλοκές με νεκρούς στον Καύκασο

Αρμενία - Αζερμπαϊτζάν συγκρούσεις: Μετά τον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σημειώνονται ξανά ένοπλες συγκρούσεις ανάμεσα στις 2 χώρες με νεκρούς και αιχμαλώτους

Νέα ανάφλεξη στα σύνορα Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν, όπου 15 Αρμένιοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 12 έχουν αιχμαλωτιστεί σε συγκρούσεις με αζέρικες δυνάμεις. Μάλιστα, η Αρμενία απευθύνεται στη Ρωσία, ζητώντας στρατιωτική συνδρομή στην υπεράσπιση της εδαφικής της ακεραιότητας έναντι του Αζερμπαϊτζάν. Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας επιβεβαίωσε τις στρατιωτικές απώλειες κατά τις νέες συγκρούσεις που εγείρουν φόβους επανέναρξης του πολέμου στον Καύκασο μετά την εύθραυστη ειρηνευτική συμφωνία του 2020. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη στα ανατολικά σύνορα σφοδρές συγκρούσεις με τη χρήση βαρέων όπλων, τεθωρακισμένων οχημάτων και πυροβόλων όπλων διαφορετικού διαμετρήματος -με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για την πυροδότηση του νέου γύρου έντασης.

Η Αρμενία αναφέρει πως το Αζερμπαϊτζάν έχει μεγάλες απώλειες σε τεθωρακισμένα οχήματα και ανθρώπινο δυναμικό, γεγονός που δεν έχει επιβεβαιωθεί επί του παρόντος εκ μέρους του Μπακού. Από το Γερεβάν καταγγέλλεται ότι η σημερινή νέα επίθεση αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας κατάληψης εδαφών της Δημοκρατίας της Αρμενίας από το Αζερμπαϊτζάν, η οποία ξεκίνησε φέτος στις 12 Μαΐου, με τις συνεχείς επιθέσεις και παραβιάσεις στις περιοχές Σιουνίκ και Κεγαρκουνίκ της χώρας. Επιπλέον, γίνεται λόγος για «μεθοδευμένη και μελετημένη πρακτική» με «δάκτυλο» της Τουρκίας και ζητείται η άμεση καταδίκη της επιθετικότητας του Αζερμπαϊτζάν και ουσιαστική παρέμβαση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών.

Το κάλεσμα για βοήθεια

Αρμένιοι αξιωματούχοι ανέφεραν πως έχουν πέσει στα χέρια των αζέρικων δυνάμεων δύο σημαντικές θέσεις που κρατούσαν οι δυνάμεις τους στα ανατολικά σύνορα, και πως ζητήθηκε από τη Ρωσία να συνδράμει στην υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Συγκεκριμένα ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Αρμενίας Αρμέν Γκριγκοριάν δήλωσε το απόγευμα της Τρίτης: «Επειδή η επίθεση έγινε στο κυρίαρχο έδαφος της Αρμενίας, βάσει της συμφωνίας του 1997, απευθυνόμαστε στην Ρωσική Ομοσπονδία, την οποία καλούμε να υπερασπίσει την ακεραιότητα της Αρμενίας. Αυτή την στιγμή ετοιμάζεται η έγγραφη έκκληση». Σύμφωνα με τον ίδιο, το Γερεβάν ελπίζει ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα παράσχει επαρκή βοήθεια, εάν οι συνομιλίες με το Αζερμπαϊτζάν δεν έχουν αποτέλεσμα.

Ο πρεσβευτής της Αρμενίας στη Μόσχα Βαρντάν Τογκανιάν δήλωσε την ίδια στιγμή στο πρακτορείο TASS ότι Ρωσία και Αρμενία διεξάγουν διαβουλεύσεις μέσω της στρατιωτικής και της διπλωματικής οδού σε σχέση με την όξυνση της κατάστασης στα σύνορα Αρμενίας -Αζερμπαϊτζάν. Υπενθυμίζεται πως το Σύμφωνο Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας μεταξύ Ρωσίας και Αρμενίας υπογράφηκε στις 29 Αυγούστου του 1997. Η διάρκεια ισχύος είναι 25 χρόνια και αυτομάτως ανανεώνεται στο τέλος κάθε δεκαετίας, εάν ένα εκ των μερών δεν δηλώσει την επιθυμία του να τερματίσει την ισχύ του συμφώνου. Το εν λόγω σύμφωνο είχαν υπογράψει οι πρώτοι πρόεδροι των δύο χωρών Μπορίς Γιέλτσιν και Λεβόν Τερ -Πετροσιάν.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών στο Αζερμπαϊτζάν

Από πλευράς του, το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως θεωρεί την Αρμενία υπαίτια για σκόπιμη κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα των δύο χωρών. Το Νοέμβριο η κατάσταση στο Καρμαπάχ και στις παραμεθόριες περιοχές της περιοχής Σιουνίκσκαγια της Αρμενίας οξύνθηκε απότομα. Και οι δυο πλευρές συστηματικά εκδίδουν ανακοινώσεις για ένοπλα επεισόδια με νεκρούς και τραυματίες. Στις 13 Νοέμβριου Γερεβάν και Μπακού εξαπέλυσαν εκατέρωθεν κατηγορίες για πλήγματα στρατιωτικών θέσεων.

Ένταση, επίσης, έχει ξεσπάσει και στα εδαφικά τμήματα της διεθνούς οδικής αρτηρίας που συνδέει την Αρμενία με το Ιράν, τα οποία πέρασαν στην δικαιοδοσία του Αζερμπαϊτζάν μετά τις δηλώσεις της 9ης Νοέμβριου του 2020 που έκαναν οι ηγέτες της Αρμενίας, Ρωσίας και Αζερμπαϊτζάν και στα οποία είχαν τοποθετηθεί φυλάκια Ρώσων μεθοριακών φρουρών για να διασφαλισθεί η ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων και μεταφορικών μέσων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις