Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Σύσκεψη στο Μαξίμου για τα μέτρα: Τι αποφάσισε για την ώρα η Επιτροπή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύσκεψη στο Μαξίμου για τα μέτρα: Τι αποφάσισε για την ώρα η Επιτροπή

Σύσκεψη στο Μαξίμου για τα μέτρα: Παρά τις πιέσεις των λοιμωξιολόγων για νέα μέτρα, προς το παρόν η κυβέρνηση λέει "όχι"

Προβληματισμό προκαλούν σε κυβέρνηση και ειδικούς οι επιδημιολογικοί δείκτες, με τα κρούσματα κορονοϊού, τις διασωληνώσεις και τους θανάτους, να αυξάνονται καθημερινά. Το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η καθιερωμένη σύσκεψη με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, όπου εξετάστηκαν τα δεδομένα του τέταρτου κύματος της πανδημίας που σαρώνει τη χώρα. Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, επί του παρόντος το μόνο μέτρο που εξετάζεται είναι αυτό του κυλιόμενου ωραρίου στο Δημόσιο και τίποτα άλλο. Δηλαδή, οι υπάλληλοι να προσέρχονται στις 8, στις 9 και στις 10 το πρωί, με στόχο να αποσυμφορηθούν με αυτό τον τρόπο και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η επιτροπή των ειδικών επιμένει για τη λήψη νέων σκληρότερων μέτρων, όμως προς το παρόν η κυβέρνηση αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα που τίθενται επί τάπητος, αλλά για την ώρα παραμένουν στο συρτάρι, αφορούν στη χρήση διπλής μάσκας στα Μέσα Μεταφοράς, στην επιστροφή της τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα, στην είσοδο ανεμβολίαστων με rapid test στα σούπερ μάρκετ, αλλά και στην υποχρεωτικότητα της τρίτης δόσης του εμβολίου στους άνω των 65 ετών, κάτι το οποίο για την ώρα δεν εξετάζεται. Στο τραπέζι πάντως βρίσκεται και ένα σενάριο για lockdown ανεμβολίαστων, στο πρότυπο της Αυστρίας, με υπουργούς, όπως ο Μάκης Βορίδης, να το υποστηρίζουν δημοσίως.

Πλεύρης: Οποια μέτρα ληφθούν, θα αφορούν στους ανεμβολίαστους

Αναφορικά με το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων μίλησε και σε σημερινή συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος τόνισε ότι τα όποια μέτρα θα αφορούν σε όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού καθώς αυτοί είναι που πιέζουν το ΕΣΥ. “Όποια μέτρα κριθούν απαραίτητα να πάρουμε και αφορούν στους ανεμβολίαστους πολίτες, θα τα πάρουμε. Δεν θα είναι τιμωρητικά”, σημείωσε ο υπουργός. Παράλληλα, ο υπουργός είπε ότι “μέσα στην εβδομάδα θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε επιστράτευση γιατρών αν δεν καλυφθούν τελικά τα κενά στο ΕΣΥ”.

Βορίδης για lockdown ανεμβολίαστων: Είναι μια ιδέα που εγώ θα την εξέταζα

“Δεν συζητείται το lockdown, να το λέμε καθαρά”, δήλωσε κατηγορηματικά ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης. Επικαλέστηκε τα στοιχεία που δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων νοσούν και χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι, τη στιγμή που εμβολιασμένοι νοσούντες και ενδεχομένως καταλήγοντες χωρίς βαριά υποκείμενα νοσήματα είναι το 0,4% του συνόλου. Σχετικά με το ενδεχόμενο lockdown μόνο για τους ανεμβολίαστους έναντι του κορονοϊού κατά τα πρότυπα της Αυστρίας, ο κ. Βορίδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “είναι μια ιδέα που θα την εξέταζα”.

Για τη διεύρυνση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι είναι κάτι που ποτέ δεν έφυγε από το τραπέζι, αλλά πάντα εξετάζεται σε σχέση με την επαφή των υπαλλήλων με το κοινό και δεν εξετάζεται γενικώς στο σύνολο.

Γκάγκα: Είναι πιθανό να ζητηθούν περισσότερα τεστ από τους ανεμβολίαστους

Όπως είπε σε συνέντευξή της σήμερα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, είναι πιθανό να απαιτούνται περισσότερα τεστ για να κινηθούν και παρέπεμψε στις εισηγήσεις της επιτροπής των Ειδικών που συνεδριάζουν την Τετάρτη. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το εμβόλιο επηρεάζει την δυνατότητα να κάνει κάποιος παιδί.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις