Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

09

Ιουνίου 2023

alphafreepress.gr / PLUS / Κρύο ντους μετά την προπόνηση: Ποια τα οφέλη του παγωμένου νερού
PLUS

Κρύο ντους μετά την προπόνηση: Ποια τα οφέλη του παγωμένου νερού

Κρύο ντους μετά την προπόνηση: Μάθε ποια είναι τα πλεονεκτήματα του παγωμένου νερού μετά την άσκηση.

Η γυμναστική είτε σε πιο ήπια είτε σε πιο εντατική μορφή, είναι μια δραστηριότητα που πολλές από εμάς έχουμε βάλει στην καθημερινότητά μας, ιδίως μετά τον εγκλεισμό που μας επέβαλε ο κορονοϊός. Μετά από μια ώρα γυμναστικής είτε στο σπίτι, είτε στον δρόμο, είτε στο γυμναστήριο, είμαστε ιδρωμένες και εμφανώς καταπονημένες και κουρασμένες. Και ενώ όλες σκεφτόμαστε να ξαπλώσουμε στον καναπέ ή το κρεβάτι για να ξεκουραστούμε έστω και για λίγα λεπτά, σκεφτόμαστε λανθασμένα.

Αμέσως μετά την προπόνησή σου πρέπει να κατευθυνθείς προς το μπάνιο σου και να κάνεις ντους. Σίγουρα δεν σου αρέσει να είσαι για πολύ ιδρωμένη, ούτε και να μυρίζεις… περίεργα. Πρέπει, λοιπόν, να καθαρίσεις το σώμα σου γρήγορα. Προσοχή, όμως! Όχι με ζεστό, ούτε με καυτό νερό. Το ντους σου θα πρέπει να γίνει με κρύο νερό και θα σου εξηγήσουμε αμέσως το γιατί με τους παρακάτω έξι λόγους.

Έξι λόγοι που πρέπει να κάνεις κρύο ντους μετά την προπόνησή σου

  1.  «Σφίγγει» το δέρμα. Μετά τη γυμναστική έχει ενεργοποιηθεί η κυκλοφορία του αίματός σου. Αν ρίξεις, λοιπόν, κρύο νερό στο σώμα σου, αμέσως το δέρμα «σφίγγει» και γίνεται πιο απαλό.
  2. Βοηθά το δέρμα να ενυδατωθεί μετά την εφίδρωση. Όσο γυμνάζεσαι και ιδρώνεις το σώμα σου χάνει υγρασία. Ένα κρύο ντους, επομένως, είναι ό,τι χρειάζεσαι για να ανακτήσει το σώμα σου τη χαμένη υγρασία του.
  3. Διεγείρει το νευρικό σύστημα. Μετά από μια προπόνηση τα επίπεδα ενδορφινών στο αίμα σου έχουν αυξηθεί αρκετά. Αν, εν συνεχεία, κάνεις ένα κρύο ντους, θα βοηθήσεις τον οργανισμό σου να «ξυπνήσει» ακόμα περισσότερο και να παράξει κι άλλες ενδορφίνες. Έτσι, θα έχεις αυτόματα καλύτερη διάθεση και καλύτερη ψυχολογία.
  4. Βοηθά στην αποθεραπεία. Το κρύο ντους είναι η τέλεια λύση για να συνέλθει το σώμα από μια προπόνηση.

5. Συγκεντρώνεσαι πιο εύκολα. Αυτό σημαίνει πως σου δίνεται η δυνατότητα να χαλαρώσεις, να ηρεμήσεις, να βάλεις σε μια σειρά τις σκέψεις σου και να διαχειριστείς καλύτερα ό,τι σε          αγχώνει.

6. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει πως το κρύο ντους αμέσως μετά τη γυμναστική μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων του σώματος, τα οποία είναι υπεύθυνα για ένα υγιές και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις