Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τσελίκ: Τουρκική ενόχληση για τη διάσκεψη της Λιβύης
ΚΟΣΜΟΣ

Τσελίκ: Τουρκική ενόχληση για τη διάσκεψη της Λιβύης

Τσελίκ: «Ο Μακρόν βασίζει ολόκληρη τη γαλλική εξωτερική του πολιτική στην εχθρότητα προς την Τουρκία».

Οργή φαίνεται πως έχει προκαλέσει στους τουρκικούς πολιτικούς κύκλους η διάσκεψη της Λιβύης και η επιτυχημένη προσπάθεια του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να… κοντύνει το χέρι της Τουρκίας στην περιοχή. Μια περιοχή που η Τουρκία ποτέ δεν ξέχασε καθώς απώλεσε τη Λιβύη μόλις το 1911 στο πλαίσιο της διένεξής της με τους Ιταλούς. Πάνω σε αυτή τη βάση ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν Ομέρ Τσελίκ εξαπέλυσε διπλή επίθεση σε Αθήνα και Παρίσι. Συγκεκριμένα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα ακολουθεί επιθετική πολιτική.

«Ο οπλισμός νησιών είναι παράνομος. Και οι δύο πλευρές από νομικής πλευράς έχουμε δικαιώματα. Ωστόσο, ζητάμε να καθίσουμε στο τραπέζι με την Ελλάδα» υπογράμμισε, κατηγορώντας την Αθήνα ότι το αποφεύγει. Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση -εκτός ορίων από τα διπλωματικά ειωθότα- στους έλληνες πολιτικούς. «Η μόνη δουλειά του Έλληνα ΥΠΕΞ είναι να λέει ψέματα για την Τουρκία. Οι Έλληνες πολιτικοί δεν πρέπει να λένε ψέματα στον ελληνικό λαό».

«Σκανδαλώδεις οι δηλώσεις Μακρόν»

Ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν εξέφρασε, επίσης, την ενόχληση της Αγκυρας για την παρουσία της Αθήνας και της Λευκωσίας στη διάσκεψη για τη Λιβύη, στο Παρίσι. Όπως είπε «είναι λάθος να προσκαλούμε την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτή τη σύνοδο κορυφής». Σημειώνεται πως η Αγκυρα επιχείρησε να υποβαθμίσει τη Σύνοδο, στέλνοντας ως εκπρόσωπο της κυβέρνησης -απέναντι σε αρχηγούς κρατών- τον τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών. Στο πλαίσιο αυτό, ο Τσελίκ χαρακτήρισε «σκανδαλώδεις» τις δηλώσεις του γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, περί απομάκρυνσης των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη. Σύμφωνα με τον ίδιο «ο Μακρόν βασίζει ολόκληρη τη γαλλική εξωτερική του πολιτική στην εχθρότητα προς την Τουρκία».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις