Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Πολωνία – πρωθυπουργός: Σκέψεις για εφαρμογή του άρθρου 4 του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Μοραβιέτσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία – πρωθυπουργός: Σκέψεις για εφαρμογή του άρθρου 4 του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Μοραβιέτσκι

Πολωνία - πρωθυπουργός: Ο Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων PAPA πως συζητά μαζί με τη Λετονία και τη Λιθουανία την εφαρμογή του άρθρου 4 του ΝΑΤΟ.

Το ΝΑΤΟ πρέπει να ακολουθήσει «συγκεκριμένα βήματα» για την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα με τη Λευκορωσία, είπε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι την Κυριακή, προσθέτοντας ότι η Πολωνία, η Λιθουανία και η Λετονία ενδέχεται να ζητήσουν διαβουλεύσεις βάσει του άρθρου 4 της συνθήκης της Συμμαχίας. Σύμφωνα με το άρθρο 4, οποιοσδήποτε σύμμαχος του ΝΑΤΟ μπορεί να ζητήσει διαβουλεύσεις όποτε, κατά τη γνώμη του, απειλείται η εδαφική του ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλειά του. Όπως, δήλωσε ο Μοραβιέτσκι στο πολωνικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων PAP: «Συζητάμε με τη Λετονία και ειδικά με τη Λιθουανία, εάν θα ενεργοποιήσουμε το Άρθρο 4 της συνθήκης του ΝΑΤΟ».

Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Δεν αρκεί μόνο να εκφράσουμε δημόσια την ανησυχία μας – τώρα χρειαζόμαστε συγκεκριμένα βήματα και τη δέσμευση ολόκληρης της συμμαχίας». Ο Μοραβιέτσκι είπε στο PAP ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν περαιτέρω κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας. «Σίγουρα θα συζητήσουμε περαιτέρω κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του πλήρους κλεισίματος των συνόρων». Ακόμη, τόνισε πως η ΕΕ πρέπει να χρηματοδοτήσει από κοινού την κατασκευή ενός τείχους στα σύνορα.

Τι λένε οι γείτονες χώρες της Πολωνίας και η ΕΕ

Οι χώρες που συνορεύουν με τη Λευκορωσία εκφράζουν εδώ και ημέρες φόβους ότι ενδέχεται να κλιμακωθεί σε στρατιωτική σύρραξη η η κρίση με τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν συρρεύσει στα σύνορα της Πολωνίας, στο πλαίσιο της τεχνητής προσφυγής κρίσης που έχει ενορχηστρώσει το καθεστώς Λουκασένκο υπό μορφή υβριδικής επίθεσης κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης -η οποία και ετοιμάζεται να απαντήσει με νέες κυρώσεις. Η Λιθουανία, η Εσθονία και η Λετονία έχουν καταδικάσει «τη σκόπιμη κλιμάκωση της συνεχιζόμενης υβριδικής επίθεσης του λευκορωσικού καθεστώτος, η οποία αποτελεί σοβαρή απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», καταγγέλλοντας ότι το Μινσκ χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως «όπλο».

Σε κοινή τους ανακοίνωση εντός της εβδομάδας τα υπουργεία Άμυνας της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας ανέφεραν συγκεκριμένα πως«αυξάνει την πιθανότητα προκλήσεων και σοβαρών επεισοδίων, τα οποία θα μπορούσαν να επεκταθούν στον στρατιωτικό τομέα». Η ΕΕ, από την πλευρά της, κατηγορεί τη Λευκορωσία ότι έχει εξαπολύσει «υβριδική επίθεση» εναντίον της ενθαρρύνοντας χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να φύγουν από εμπόλεμες περιοχές και να προσπαθήσουν να εισέλθουν στο ευρωπαϊκό έδαφος μέσω της Λευκορωσίας. Tαυτόχρονα εξετάζεται «δάκτυλος» Ρωσίας και Τουρκίας, με την πολωνική κυβέρνηση να κατηγορεί ανοιχτά τον Βλαντιμίρ Πούτιν για ενορχήστρωση της κρίσης και την Άγκυρα για συνεργασία με το λευκορωσικό καθεστώς στη μεταφορά των μεταναστών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις