Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους: Αγώνας δρόμου για να μη “χαθούν” τα Χριστούγεννα
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους: Αγώνας δρόμου για να μη “χαθούν” τα Χριστούγεννα

Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους: Μέσα στην εβδομάδα η πρώτη εικόνα από τους περιορισμούς στους ανεμβολίαστους.

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κριθούν οι νέοι περιορισμοί στους ανεμβολίαστους καθώς η Επιτροπή θα εξετάσει την αποτελεσματικότητα των μέτρων που είναι ήδη σε εφαρμογή από το προηγούμενο Σάββατο. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα η εικόνα είναι δραματική, από την στιγμή που ο αριθμός των εισαγωγών αυξάνεται, όπως και οι διασωληνωμένοι, με τους ειδικούς να τονίζουν πως η επιδείνωση στους επιδημιολογικούς δείκτες θα συνεχιστεί. Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση του συστήματος υγείας που δέχεται ασφυκτική πίεση σε ολόκληρη την χώρα και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Το αργότερο την Τρίτη αναμένεται να ανακοινωθεί η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών, στην περίπτωση που δεν έχουν καλυφθεί τα κενά που υπάρχουν στα νοσοκομεία. Ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης ελπίζει πως δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, όμως σύμφωνα με πληροφορίες τα στοιχεία δείχνουν πως δεν αποφευχθεί το μέτρο της επιστράτευσης.

Στην κυβέρνηση αγωνιούν για τον έλεγχο του νέου κύματος πριν φτάσουμε στις γιορτές των Χριστουγέννων. Γι’ αυτό άλλωστε οι λοιμωξιολόγοι επεξεργάζονται μια σειρά από μέτρα προκειμένου να αναχαιτίσουν την πορεία του κορονοϊού ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι εμβολιασμοί που έχουν σταθεροποιηθεί με τους ρυθμούς να παρουσιάζουν αύξηση και τις τελευταίες ημέρες να έχουν σταθεροποιηθεί στις 15.000 την ημέρα για την πρώτη δόση και στις 30.000 για την τρίτη δόση.

Κυλιόμενο ωράριο στο δημόσιο και τηλεργασία

Προκειμένου να αποσυμφωρηθεί η κατάσταση στα μέσα μαζικής μεταφοράς εξετάζεται το ενδεχόμενο οι εργαζόμενοι στις δημόσιες υπηρεσίες να έχουν κυλιόμενο ωράριο και να προσέρχονται στις εργασίες τους με μία ώρα διαφορά. Πρόκειται για ένα μέτρο που είχε εφαρμοστεί και στο παρελθόν και το οποίο συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να επανέλθει καθώς βρίσκεται στον κατάλογο με τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων. Επίσης οι ειδικοί φαίνεται να τάσσονται υπέρ της αύξησης του ποσοστού της τηλεργασίας κυρίως στους ανεμβολίαστους, ωστόσο μια τέτοια κίνηση δεν φαίνεται πως είναι εύκολο να εφαρμοστεί καθώς θα υπάρξουν ζητήματα με την Εργάνη ενώ η εξ αποστάσεως εργασία δεν είναι εύκολη να εφαρμοστεί σε όλα τα επαγγέλματα.

Μικρότερη πληρότητα στους μεικτούς χώρους

Το μοντέλο που εφαρμόζεται πλέον στα σούπερ μάρκετ, στα οποία μειώθηκε ο αριθμός της ταυτόχρονης παρουσίας των πελατών, πιθανότατα να ακολουθηθεί στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης, των μπαρ αλλά και των μεγάλων εμπορικών κέντρων. Στόχος είναι να αποφευχθεί η όσο των δυνατών μεγαλύτερη συνύπαρξη εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων οι οποίοι μπορούν να προσέρχονται στους συγκεκριμένους χώρους με αρνητικό rapid test. Στην περίπτωση που αποφασιστεί ένα τέτοιο μέτρο θα πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο βήμα πριν από την εφαρμογή του lockdown για τους ανεμβολίαστους που θα είναι η τελευταία γραμμή άμυνας απέναντι στην πανδημία.Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως δεν θα χρειαστεί να πάρουν μια τέτοια απόφαση, ωστόσο σημειώνουν πως αν ληφθεί θα είναι για την προστασία των ανεμβολίαστων οι οποίοι έχουν γεμίσει τα νοσοκομεία και τις μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ αρκετοί εξ αυτών χάνουν την μάχη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις