Κρέπες γλυκιές – θερμίδες: Πόσο παχαίνουν

PLUS

Κρέπες γλυκιές – θερμίδες: Πόσο παχαίνουν

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Κρέπες γλυκιές - θερμίδες: Ποια κρέπα να προτιμήσετε με σοκολάτα ή με φυστικοβούτυρο;

13.11.2021 | 18:00

Για τους περισσότερους αποτελεί ένα κλασικό και αγαπημένο πιάτο που, ωστόσο, έχουμε συνδέσει με περιττές θερμίδες και πολλά λιπαρά υλικά. Ωστόσο, μπορείς να απολαύσεις τις κρέπες στην light εκδοχή τους και να τις αναδείξεις σε ένα πολύ υγιεινό γεύμα. Προτίμησε για τη γέμισή τους υγιεινά υλικά, όπως λαχανικά, φρούτα, μέλι και light τυριά.

Αναλυτικά οι θερμίδες στις κρέπες για να υπολογίσετε πόσες έχει η δικιά σας:

Κρέπα σκέτη μικρή (27γρ):  62 θερμίδες

Κρέπα μεγάλη (110 γρ): 250 θερμίδες

Κρέπα με μια κουταλιά μέλι: +20 θερμίδες

Κρέπα μικρή βρώμης απλή: 11 θερμίδες

Πόσες θερμίδες έχει μια κρέπα σοκολάτα

Μια κρέπα σοκολάτα έχει περίπου 270 θερμίδες. Για να καούν 270 θερμίδες από το μέσο ανθρώπινο οργανισμό χρειάζεται περίπου 40 λεπτά σταθερής αερόβιας άσκησης.

Πόσες θερμίδες έχει μια κρέπα σοκολάτα μπισκότο

Μια κρέπα σοκολάτα μπισκότο έχει περίπου 300 θερμίδες. Για να καούν 300 θερμίδες από το μέσο ανθρώπινο οργανισμό χρειάζεται περίπου 45 λεπτά σταθερής αερόβιας άσκησης.

Κρέπα με Φυστικοβούτυρο: 185 θερμίδες

Φυστικοβούτυρο

Το φυστικοβούτυρο είναι ένα προϊόν που παράγεται από τον πολτό των ψημένων φιστικιών. Χρησιμοποιείται ευρέως στην Αμερική και την Βρετανία ως άλειμμα για το ψωμί, αλλά και σε γλυκά, σε κρέμες, σε σάλτσες. Στην Ελλάδα δεν είναι τόσο πολύ διαδεδομένο, γιατί την θέση έχει καταλάβει, όχι άδικα, το ταχίνι. Είναι νηστίσιμο, θρεπτικό, και νόστιμο. Προσοχή όμως γιατί φυστικοβούτυρο και θερμίδες πάνε μαζί!

Το βρίσκουμε σε 2 βασικές μορφές

Την συμβατική μορφή που περιέχει συνήθως πρόσθετα έλαια και ζάχαρη. To φυστικοβούτυρο αυτό, περιέχει φοινικέλαιο και μάλιστα μερικώς υδρογονωμένο φοινικέλαιο που είναι πηγή τρανς λιπαρών οξέων. Τα τρανς λιπαρά οξέα αυξάνουν την κακή χοληστερόλη (LDL), μειώνουν την καλή χοληστερόλη (HDL), αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ φαίνεται ότι αυξάνουν τη συσσώρευση λίπους στο στομάχι πολύ περισσότερο σε σχέση με τα άλλα λιπαρά οξέα.

Το φυσικό φυστικοβούτυρο που περιέχει μόνο φιστίκια και αλάτι. Το φυσικό φυστικοβούτυρο είναι πιο σκληρό, αναδεύεται δυσκολότερα, ενώ σχηματίζει στην επιφάνεια του μια στρώση λαδιού όταν μείνει ακίνητο για αρκετό χρονικό διάστημα. Αυτό οφείλονται στο γεγονός ότι δεν εμπεριέχει πρόσθετα έλαια που βοηθούν στην γαλακτωματοποίηση του, με αποτέλεσμα να διαχωρίζεται η υγρή από την στερεή του φάση.

Κρέπες με φυστικοβούτυρο: Συνταγή για 10 κρέπες

1 φλ. γάλα
1 φλ. αλεύρι ολικής αλέσεως
1 μεγάλο αυγό
αλάτι
5 κ.σ. φυστικοβούτυρο
1 μεγάλη μπανάνα, κομμένη σε φέτες
Ψιλοκομμένη μαύρη σοκολάτα, προαιρετική
Ψιλοκομμένα φιστίκια, προαιρετικά

Εκτέλεση

Σε ένα μεσαίο κύπελλο, προσθέτουμε το αλεύρι, το γάλα, το αυγό και το αλάτι Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Αφήνουμε την στην άκρη για 5 λεπτά. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι  με μέση θερμότητα.
Προσθέτουμε λίγο  βούτυρο για να λιώσει.
Ρίχνουμε λίγο από το μείγμα στο τηγάνι και απλώνουμε.
Μαγειρεύουμε  1 έως 2 λεπτά, έως ότου η κάτω πλευρά είναι χρυσή και οι άκρες αρχίσουν να ροδίζουν, στη συνέχεια αναποδογυρίζουμε  με μια σπάτουλα και ψήνουμε και από  την άλλη πλευρά για περίπου 30 έως 60 δευτερόλεπτα.
Επαναλαμβάνουμε με το υπόλοιπο μείγμα.
Απλώνουμε  σε κάθε κρέπα με 1 με 1 ½ κ.γ. φυστικοβούτυρο και διπλώνουμε.
Προσθέτουμε τις φέτες μπανάνες τα ψιλοκομμένα φιστίκια και την μαύρη σοκολάτα.

Ετικέτες
Exit mobile version