Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

17

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Προσφυγικό: Συναγερμός σε στεριά και θάλασσα
ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: Συναγερμός σε στεριά και θάλασσα

Προσφυγικό: Τα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. παρακολουθούν και αξιολογούν διαρκώς την κατάσταση στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της χώρας και εφόσον τεθεί ζήτημα θα αποφασιστεί ενίσχυση των δυνάμεων.

Μετά τις έμμεσες απειλές Ερντογάν, τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο βρίσκονται σε κατάσταση διαρκούς επιφυλακής χωρίς ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, να παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα κινητικότητα στα τουρκικά παράλια με συγκέντρωση μεγάλου αριθμού προσφύγων – μεταναστών που επιδιώκουν να επιβιβαστούν σε λέμβους με προορισμό το πλησιέστερο ελληνικό νησί, στον απόηχο των απειλών του Ταγίπ Ερντογάν. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, τα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. παρακολουθούν και αξιολογούν διαρκώς την κατάσταση στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της χώρας και, εφόσον τεθεί ζήτημα, θα αποφασιστεί ενίσχυση των δυνάμεων.

Παράλληλα, σχεδόν καθημερινά καταγράφονται απόπειρες κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών και προσφύγων που μένουν άκαρπες καθώς μπροστά τους συναντούν το «φραγμό» που έχουν στήσει τα πλωτά του Λιμενικού Σώματος. Το πρώτο 10μηνο του 2021 καταγράφηκαν 152 περιστατικά εισόδου με την άφιξη συνολικά 3.338 υπηκόων τρίτων χωρών. Επίσης, έγιναν το ίδιο χρονικό διάστημα 26 περιστατικά  έρευνας και διάσωση με συνολικά 1.221 διασωθέντες. Ακόμη, έγιναν και 564 περιστατικά έγκαιρων εντοπισμών με περίπου 18.000 υπηκόους τρίτων χωρών.

Έκτακτα μέτρα στα σύνορα

Σημειώνεται πως την Παρασκευή συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη υπό τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τους Αρχηγούς των Επιτελείων στην οποία αποφασίστηκε η λήψη προληπτικών μέτρων για τη θωράκιση των συνόρων, τόσο των χερσαίων όσο και των θαλασσίων. Αποφασίστηκε, επίσης, οι Ένοπλες Δυνάμεις να τεθούν σε αυξημένη ετοιμότητα αλλά και να αναφέρονται άμεσα από τις μονάδες της παραμεθορίου περιστατικά που αφορούν αύξηση των παράνομων μεταναστευτικών ροών. Για τη λήψη των έκτακτων μέτρων μάλιστα υπάρχει συντονισμός του ΓΕΕΘΑ με τους Αρχηγούς της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού – Ακτοφυλακής προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματικότερη επιτήρηση αλλά και αποτροπή αν χρειαστεί.

 

Η διπλή απειλή προς την ΕΕ

O Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε να επαναφέρει στο προσκήνιο το προσφυγικό ζήτημα σε μια περίοδο που στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικρατεί έντονη ανησυχία για νέα προσφυγική κρίση με χιλιάδες κατατρεγμένους να έχουν συρρεύσει στα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία. Εκμεταλλευόμενος προς ίδιον όφελος ένα αδύνατο σημείο της ΕΕ, τη μη ύπαρξη κοινής μεταναστευτικής πολιτικής, ο τούρκος πρόεδρος -όπως έχει αποδείξει και στο παρελθόν- ξέρει να εκβιάζει με «όχημα» τους πρόσφυγες προκειμένου να ασκήσει πίεση στους Ευρωπαίους και να ενισχύσει την κλυδωνιζόμενη εξουσία στο εσωτερικό της χώρας του.

 

«Αυτή τη στιγμή, έχουμε ανοίξει τις πύλες μας για πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες και σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια από αυτούς είναι από τη Συρία. Οι υπόλοιποι από το Ιράκ και το Αφγανιστάν (…), οπότε για μια χώρα που φιλοξενεί σχεδόν πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες, δεν μπορείς να πεις ότι το προσφυγικό είναι εξαιτίας της Τουρκίας. Αυτό είναι αχαριστία» δήλωσε, την Παρασκευή, στο πλευρό του ξενόφοβου Βίκτορ Όρμπαν. Στη συνέχεια, φρόντισε να στείλει μηνύματα με πιο σαφείς αποδέκτες, απειλώντας να ανοίξει τα σύνορα για τους πρόσφυγες. «Αν ανοίξουμε τα σύνορά μας, δεν ξέρω τι θα συμβεί στην Ελλάδα».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις