Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ελληνοτουρκικά νέα: Κλίμα πολεμικής έντασης με στόχο την Ελλάδα και την Κύπρο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά νέα: Κλίμα πολεμικής έντασης με στόχο την Ελλάδα και την Κύπρο

Ελληνοτουρκικά νέα: "Ας δει ο τυφλός και ας ακούσει ο κωφός. Η Ελλάδα ετοιμάζεται να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα πέραν των 6 μιλίων»

Συνεχόμενες και επικίνδυνες παραμένουν οι προκλήσεις της Άγκυρας, καθώς συνεχίζει να καλλιεργεί κλίμα έντασης τόσο έναντι της Ελλάδας όσο και έναντι της Κύπρου. Ο εμπνευστής της Γαλάζιας Πατρίδας και του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, Τζιχάτ Γιαϊτζί, φτάνει στο σημείο να πει ότι τα ελληνικά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο πρέπει να μειωθούν στα 3 ναυτικά μίλια, αντί για 6 που είναι σήμερα! Συνοδεύει μάλιστα την προκλητική αυτή ανάρτησή του στο twitter, με σχετικούς χάρτες και ισχυρίζεται ότι «υπάρχουν ελληνικές απαιτήσεις» αμφισβητώντας το δικαίωμα της Ελλάδας με βάση το διεθνές δίκαιο της θάλασσας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια.

«Ας δει ο τυφλός και ας ακούσει ο κωφός. Η Ελλάδα ετοιμάζεται να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα πέραν των 6 μιλίων», υποστηρίζει, ενώ καλεί την κυβέρνηση Ερντογάν να απαιτήσει από την Ελλάδα να επιστρέψει στα 3 μίλια (!), που ορίζει η Λωζάνη. «Το καθεστώς στη Θάλασσα των Νήσων (Αιγαίο) έχει καθοριστεί από τη Συνθήκη της Λωζάνης και έχουν ληφθεί ως βάση τα 3 μίλια χωρικά ύδατα. Η Τουρκία θα πρέπει επειγόντως να καλέσει την Ελλάδα να επιστρέψει στο καθεστώς της Λωζάνης, όπου τα χωρικά ύδατα είναι 3 μίλια στο τη Θάλασσα των Νήσων, και να σεβαστεί το νόμο», αναφέρει.

Την ίδια ώρα, το καθεστώς Ερντογάν επιχειρεί να ελέγξει ακόμα πιο πολύ την Κύπρο, καθώς με εντολή του Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, έχει αναλάβει και καθήκοντα «Γενικού αρχηγού» και «Κυβερνήτη» των κατεχομένων, ενώ τον εποπτικό έλεγχο έχει ο Τούρκος «πρέσβης», Αλή Μουράτ Μπασκέρι. Μάλιστα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έπαυσε 9 επίτιμους πρόξενους γιατί άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν, ο οποίος έστειλε στα κατεχόμενα ως γενικό αρχηγό τον αντιπρόεδρό του Φουάτ Οκτάι.

Τσαβούσογλου: Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας μέχρι τέλους

Στο κλίμα αυτό της εκτόξευσης απειλών με στόχο την Ελλάδα, κινείται και ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την ώρα που η Άγκυρα εξέδωσε αντι-Navtex και ισχυρίζεται πως είναι παράνομες οι ελληνικές ασκήσεις σε Σαμοθράκη και Λήμνο. «Στη Μεσόγειο εργαζόμαστε για βιώσιμη ειρήνη και ευημερία και δεν κάνουμε πίσω στην υπεράσπιση των δικαίων μας. Σεβόμαστε τα δικαιώματα όλων αλλά είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας μέχρι τέλους» σημείωσε ο Τούρκος υπουργός.

Πομπέο: Πάντα ανησυχούσα για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου

Την ανησυχία που ένιωθε ο ίδιος αλλά και ο πρόεδρος Τραμπ όταν ανέβαινε επικίνδυνα η ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, αναφέρει σε συνέντευξη στην «Καθημερινή», ο τέως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ένας από τους… σταρ του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος αλλά και πιθανός διεκδικητής του προεδρικού χρίσματος για τις εκλογές του 2024. «Πάντα ανησυχείς όταν υπάρχουν πλοία που κινούνται σε επικίνδυνες περιοχές. Ατυχήματα συμβαίνουν και πράγματα που κανένα από τα δύο έθνη που βρίσκονται σε ένταση δεν μπορεί να επιλύσει από εκεί και πέρα. Πάντα ανησυχούσα για ένα ατύχημα που θα οδηγούσε σε μια δίνη αντιδράσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο κ. Πομπέο, χαιρετίζει την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, ενώ στηλιτεύει την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας που υπονομεύει την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις