Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους από Σάββατο 6/11: Έλεγχοι πιστοποιητικών έξω από τα μαγαζιά
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους από Σάββατο 6/11: Έλεγχοι πιστοποιητικών έξω από τα μαγαζιά

Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους από Σάββατο 6/11: Έλεγχοι πιστοποιητικών και αναμονή με αφορμή την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων.

Κοσμοσυρροή παρατηρείται το μεσημέρι της Κυριακής στο κέντρο της Αθήνας και τον εμπορικό δρόμο της Ερμού όπου εκατοντάδες πολίτες εκμεταλλεύτηκαν τις καλές θερμοκρασίες και το γεγονός πως λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα προκειμένου να κάνουν τα ψώνια τους.

Οι καταναλωτές με τα πιστοποιητικά ανά χείρας αναμένουν την σειρά τους έξω από τα καταστήματα προκειμένου να ταυτοποιηθούν και να κάνουν τις αγορές τους. Παρούσα είναι και η Αστυνομία η οποία διενεργεί επιτόπιους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων.  Σημειώνεται πως οι άνδρες και οι γυναίκες της αστυνομίας ελέγχουν όχι μόνο τα καταστήματα αλλά και τους ίδιους τους πελάτες έτσι ώστε να διαπιστώνεται ότι  μπορούν να ταυτοποιήσουν το πιστοποιητικό τους.

Μικρές καθυστερήσεις και ουρές

Οι εκτεταμένοι έλεγχοι καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας είχαν ως αποτέλεσμα μικρές καθυστερήσεις και ουρές στις εισόδους των εμπορικών καταστημάτων, ιδίως σε κεντρικές εμπορικές οδούς (όπως στην Ερμού και την Τσιμισκή στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα), αλλά στον απολογισμό της πρώτης ημέρας κυριάρχησε το θετικό πρόσημο, καθώς οι πολίτες επέδειξαν συντριπτικά διάθεση συνεργασίας και κατανόηση απέναντι στα ελεγκτικά κλιμάκια, παρουσιάζοντας -όπου χρειαζόταν- με προθυμία τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

Για την πορεία των ελέγχων στην αγορά επ αφορμής και της έναρξης ισχύος των νέων μέτρων στα καταστήματα κυρίως για τους ανεμβολίαστους μίλησε ο διοικητής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης. Όπως είπε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής, η πρώτη μέρα ελέγχων έδειξε συμμόρφωση και υψηλό αίσθημα ευθύνης από πελάτες και επιχειρηματίες. «Η καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού, αλλά και των επιχειρηματιών σχετικά με τα νέα μέτρα είχε αποτέλεσμα. Οι έλεγχοι που έγιναν το μεσημέρι σε εμπορικούς δρόμους, καταστήματα, mall, που μπήκαν τώρα σε αυτή τη διαδικασία, έδειξαν ότι υπάρχει συμμόρφωση, υψηλό αίσθημα ευθύνης και οι πελάτες που σέβονται τον υγιή επιχειρηματία έδειχναν τα πιστοποιητικά τους χωρίς προβλήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ισχύ τα μέτρα από το πρωί του Σαββάτου 6 Νοεμβρίου

Υπενθυμίζεται πώς τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από τις 06:00 χθες το πρωί αφορούν κυρίως στους μη εμβολιασμένους. Στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των ελέγχων, επιστρατεύονται 8.000 αστυνομικοί με 1.900 κλιμάκια και 400 στελέχη της Αρχής Διαφάνειας που θα κάνουν ελέγχους από το προσεχές Σάββατο σε όλη τη χώρα, σε μεικτά κλιμάκια των 10-15 ατόμων. Επιπλέον, αποφασίστηκε στην περιφέρεια τους ελέγχους να κάνουν αστυνομικοί από άλλες περιοχές, με στόχο να αποφευχθεί η ελαστικότητα που παρατηρείται σε τέτοιες περιπτώσεις λόγω εντοπιότητας.

Αναλυτικά τα μέτρα που ισχύουν

1. Χρήση προστατευτικής μάσκας:

  • σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας,
  • σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός,
  • με εξαίρεση άτομα, για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους και τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

2. Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

3. Τοποθέτηση αντισηπτικών

4. Υποχρέωση αναγραφής εμφανώς των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων και του μέγιστου αριθμού πελατών

5. Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο.

Είσοδος με υποχρεωτικό (αρνητικό) τεστ (rapid test ή τεστ PCR) για ανεμβολίαστους σε:

  • δημόσιες υπηρεσίες και δικαστήρια,
  • τράπεζες,
  • μικτούς χώρους διασκέδασης
  • ανοιχτούς χώρους διασκέδασης
  • εμπορικά καταστήματα
  • κομμωτήρια και υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής (αποτρίχωση, περιποίηση νυχιών, σολάριουμ) , αλλά και
  •  στις εκκλησίες και τα μοναστήρια.

Ελεύθερη είσοδος (χωρίς τεστ) προβλέπεται σε:

  • Καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, κάβες),
  • φαρμακεία
  • πρατήρια υγρών καυσίμων,
  • pet shop,
  • καθαριστήρια,
  • καταστήματα πώλησης καπνικών/ατμιστικών προϊόντων

Click away χωρίς τεστ

Επίσης, για όσους δεν διαθέτουν κανένα τεστ, μπορούν να προχωρούν σε αγορές στα εμπορικά καταστήματα με τη λογική click away, δηλαδή να παραλαμβάνουν στην είσοδο του καταστήματος (χωρίς να μπαίνουν μέσα), όποιο προϊόν θα έχουν προηγουμένως παραγγείλει τηλεφωνικά ή διαδικτυακά.

Εργασία για ανεμβολίαστους

Προσέλευση ανεμβολίαστων εργαζομένων στο δημόσιο/ιδιωτικό τομέα σε όποια θέση (και για εργαζόμενους σε χώρους λατρείας) με 2 υποχρεωτικά (αρνητικά) τεστ σε εβδομαδιαία βάση (rapid test ή τεστ PCR). Ειδικά για τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, που παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας, μέχρι τη Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου θα πρέπει να έχουν κάνει το πρώτο από τα δύο υποχρεωτικά test.

Ανήλικοι

Στην περίπτωση μικρών παιδιών, αλλά και εφήβων ως 18 ετών που δεν έχουν προβεί σε εμβολιασμό, τότε προβλέπεται η είσοδός τους σε μικτούς και αμιγείς χώρους με την επίδειξη αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test). Το ίδιο ισχύει και για την είσοδο σε παιδότοπο, παιδιών ηλικίας 4-17ετών.

Αθλητικά γεγονότα

Επιπλέον, υποχρεωτική χρήση μάσκας προβλέπεται για όλους όσοι παρακολουθούν δια ζώσης αθλητικές διοργανώσεις. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλεται πρόστιμο στη γηπεδούχο ομάδα ή στη διοργανώτρια αρχή και ποινή απουσίας φιλάθλων σε επόμενους αγώνες.

Κέντρα διασκέδασης

Τέλος, τα κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων των κλειστών χώρων δεξιώσεων, μουσικών σκηνών και μπουάτ, θα λειτουργούν μόνο ως αμιγείς (ανοικτοί ή κλειστοί) χώροι αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο. Οι πελάτες θα πρέπει να επιδεικνύουν κατά την είσοδο τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις