Νέα μέτρα Νοέμβριος: Από σήμερα αλλάζουν πολλά…

ΕΛΛΑΔΑ

Νέα μέτρα Νοέμβριος: Από σήμερα αλλάζουν πολλά…

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Αυτιάς

Νέα μέτρα Νοέμβριος: Δεν θα χρειάζεται διαγνωστικός έλεγχος για τους μη εμβολιασμένους για τις αναγκαίες δραστηριότητες, όπως για την προμήθεια τροφίμων.

06.11.2021 | 09:35

Από σήμερα αλλάζουν πολλά…

  • Κατ’ αρχάς μπαίνουν περισσότεροι περιορισμοί σε ανεμβολίαστους. Πλέον θα χρειάζονται rapid test παντού, εκτός από τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία, αλλά και τις εκκλησίες.
  • Επίσης οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, σε όποια θέση κι αν βρίσκονται, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων λατρείας, θα μπορούν να προσέρχονται στη δουλειά τους με την υποχρέωση διενέργειας δύο τεστ (rapid ή μοριακό) εβδομαδιαίως.
  • Διασκέδαση, κομμωτήρια, εμπορικά κέντρα, δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες μόνο με PCR ή rapid test. Η πρόσβαση για τους ανεμβολίαστους στις δημόσιες υπηρεσίες, στις τράπεζες, σε όλους τους μεικτούς χώρους διασκέδασης, σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει, στα εμπορικά καταστήματα και σε όλες τις δραστηριότητες που δεν θεωρούνται αναγκαίες, όπως είναι τα κομμωτήρια και κάθε άλλη δράση, θα γίνεται υποχρεωτικά με μοριακό (PCR) ή rapid test.
  • Δεν θα χρειάζεται διαγνωστικός έλεγχος για τους μη εμβολιασμένους για τις αναγκαίες δραστηριότητες, όπως για την προμήθεια τροφίμων (σούπερ μάρκετ), για την άσκηση του θρησκευτικού τους δικαιώματος, καθώς επίσης και για την πρόσβαση στα φαρμακεία, όπως ίσχυε.
  • Αυξανονται οι ποινές για τα καταστήματα τα οποία δεν τηρούν τα μέτρα. Τα πρόστιμα διπλασιάζονται και θα ξεκινούν από 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος.
  • Θα γίνει πλήρης ενημέρωση στους συμπολίτες μας για τα καταστήματα τα οποία δεν τηρούν αυτά τα μέτρα και έχουν δεχθεί ποινές, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες οι οποίοι θέλουν να τηρούνται τα μέτρα και να μην επισκέπτονται τα αντίστοιχα μαγαζιά, όπου έχουν εντοπιστεί παραβάσεις

Πολλές εισηγήσεις

Πολλοί επιστήμονες εισηγήθηκαν πιο σκληρά μέτρα, όπως η απαγόρευση της μουσικής στις «κόκκινες» περιοχές ,αλλά και απαγορευτικό στην είσοδο ανεμβολίαστων σε καφέ, μπαρ, εστιατόρια και σούπερ μάρκετ σε περιοχές εξαιρετικά επιβαρυμένες, όπως είναι η Βόρεια Ελλάδα.Σ ύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, «όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αλλά και στις εκκλησίες, θα είναι υποχρεωμένοι με δύο rapid test ή μοριακό εβδομαδιαίως.

Σε όλους τους χώρους διασκέδασης, τα εμπορικά καταστήματα, τα κομμωτήρια, στις τράπεζες και στις δημόσιες υπηρεσίες θα εισέρχονται επίσης με rapid test ή μοριακό. Το μέτρο δεν αφορά αγορές τροφίμων (super market), φαρμακεία και την εκτέλεση θρησκευτικών καθηκόντων» .Επιπλέον εντατικοποιούνται οι έλεγχοι σε σχέση με τα καταστήματα που δεν τηρούν τα μέτρα, με τα πρόστιμα να ξεκινούν από 5.000 ευρώ και να φτάνουν μέχρι και το λουκέτο. Ποινές προωθούνται και για τις ομάδες αν δεν τηρείται η χρήση μάσκας και οι άλλοι περιορισμοί που ισχύουν για τα γήπεδα. Έμφαση δίνεται στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με 1300 κλίνες σε ΜΕΘ Covid, αλλά και με γιατρούς και επικουρικό προσωπικό, ακόμη και με επίταξη αν χρειαστεί. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις με ιδιωτικές κλινικές για παραχώρηση κλινών για Covid περιστατικά.

Άνοιξε η πλατφόρμα

Άνοιξε από χθες και η πλατφόρμα για την τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού. Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έκανε έκκληση στους πολίτες που έχουν ήδη εμβολιαστεί, να κλείσουν ραντεβού και για την τρίτη δόση του εμβολίου, ώστε να θωρακιστούν σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό από τον κορονοϊό. Η τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού μπορεί να χορηγηθεί από τη στιγμή που παρέλθει ένα εξάμηνο από τη δεύτερη δόση με εμβόλιο κατά του κορονοϊού της Moderna, Pfizer, AstraZeneca. Όσοι έχουν κάνει το μονοδοσικό της Johnson & Johnson θα πρέπει να έχει περάσει ένα δίμηνο από τον εμβολιασμό τους για να κάνουν τη ενισχυτική δόση.

Αρχίζει αμπάνια πειθούς για τους ανεμβολίαστους

«Δεν μπορούμε να πάμε σε πιο έντονα περιοριστικά μέτρα, όπως αυτά που ζήσαμε πριν την ύπαρξη του εμβολίου» επανέλαβε ο κ. Πλεύρης, και τόνισε: «Θα επεκτείνουμε την καμπάνια για τον εμβολιασμό με συνεχείς ενημερώσεις από τα ΜΜΕ, αλλά και με σποτ που θα υπάρξουν και θα αναφέρονται σε επιστημονικά στοιχεία». Το τελευταίο διάστημα υπήρχαν πληροφορίες πως η κυβέρνηση ετοιμάζει καμπάνια με SMS προς τους ανεμβολίαστους που διαθέτουν άυλη συνταγογράφηση. «Θα πρέπει να υπάρξει και μια προσαρμογή στα νέα δεδομένα, με περιορισμούς που θα αφορούν τους συμπολίτες μας που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν, γιατί αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο»

 

Μαρία Θεοδωρίδου: «Προσοχή!»

Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού προσφέρει υψηλή και σταθερή ανοσία, η οποία υπερτερεί της ανοσίας που προσφέρει η φυσική νόσηση, δηλώνει η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας. «Η νόσος προσφέρει ανοσία, η οποία όμως δεν γνωρίζουμε πόσο υψηλή είναι όταν μιλάμε για ασυμπτωματικούς ασθενείς ή τα παιδιά». Ωστόσο η ίδια επισήμανε ότι ούτε η φυσική νόσηση, ούτε τα εμβόλια προσφέρουν 100% ανοσία, καθώς αυτή εξαρτάται από την ηλικία αυτού που εμβολιάζεται, αν έχει υποκείμενα νοσήματα, αλλά και από τις νεώτερες μεταλλάξεις. Πάντως, τόνισε ότι έχουμε περισσότερα δεδομένα για τη φυσική ανοσία σε σχέση με το εμβόλιο, και πρόσθεσε ότι είναι πλέον ξεκάθαρο, ότι η μία δόση εμβολίου στους 6 μήνες μετά από φυσική νόσηση, δημιουργεί συμπληρωματική ανοσία στη φυσική.

τσι, όπως είπε, «η φυσική ανοσία συμπληρώνεται από αυτή του εμβολίου και παρέχεται στο άτομο υψηλή ανοσία, ακόμη και για τη μετάλλαξη Δ». Αναφερόμενη σε άλλη μελέτη και στα αποτελέσματα της τρίτης δόσης με mRNA εμβόλια, τόνισε ότι συμβάλλει στην πρόληψη σοβαρών μορφών covid. Όπως ανέφερε, τα άτομα που έκαναν τρίτη δόση συγκρίθηκαν με άτομα που είχαν κάνει δυο δόσεις του εμβολίου ως προς τρεις συγκεκριμένους παράγοντες: Την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο και την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης επτά ημέρες αφότου χορηγήθηκε. «Διαπιστώθηκε ότι με την τρίτη δόση μειώθηκε κατά 93% η πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο, κατά 92% η σοβαρή νόσηση και νοσηλεία και κατά 81% η πιθανότητα θανάτου».

 

Τα βασικά μέτρα

  • Εργαζόμενοι ανεμβολίαστοι: Δύο τεστ εβδομαδιαίως, με δικό τους κόστος.
  • Ανεμβολίαστοι: Αρνητικό test για δημόσιο, τράπεζες, καταστήματα, εμπορικά.
  • Εξαιρούνται: Σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, εκκλησίες.
  • Μάσκα: Σύσταση για χρήση σε εσωτερικούς όπου υπάρχει συνωστισμός
  • Ποινές: Διπλασιάζονται σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα.
  • Έλεγχοι: Σε πιστοποιητικά εμβολιασμού νόσησης και ταυτοπροσωπίας.

Πίνακας μέτρων

  • Ανεμβολίαστοι με rapid test σε: Εργασία, τράπεζες, εμπορικά, εστίαση, ΚΤΕΛ, ΑΕΙ, ΤΕΙ, αεροπλάνα, πλοία, τρένα, κομμωτήρια, θέατρα, σινεμά, μουσεία, γυμναστήρια.
  • Ελευθέρας σε όλους: Σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, εκκλησίες
  • Υποχρέωση ανεμβολίαστων: 2 rapid test σε ιδιωτικό-δημόσιο τομέα και οι κληρικοί
  • Ποινές: 5.000€ και κλείσιμο 15 ημερών
  • Εστίαση: Οι ανεμβολίαστοι μόνο σε εξωτερικούς χώρους μόνο με rapid test
  • Παιδιά: Κάτω των 12 χωρίς τεστ. Άνω των 12 με πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Exit mobile version