Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

07

Αυγούστου 2021

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Σκρέκας – Χάλκη δηλώσεις: “Προχωράμε ένα βήμα πιο πέρα”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκρέκας – Χάλκη δηλώσεις: “Προχωράμε ένα βήμα πιο πέρα”

Σκρέκας - Χάλκη δηλώσεις: "Αυτό το μέλλον θέλουμε. Για αυτό το μέλλον θα παλέψουμε".

Στη Χάλκη μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη βρέθηκε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο οποίος μίλησε στην εκδήλωση για τη “στρατηγική πρωτοβουλία των GR-eco islands”, χάρη στην οποία, όπως είπε, «προχωράμε ένα βήμα πιο πέρα, αποσκοπώντας να μετατρέψουμε τη μεγάλη παγκόσμια πρόκληση της κλιματικής αλλαγής σε ευκαιρία για τη χώρα μας» και «τα νησιά μας σε παγκόσμιες κοιτίδες πράσινης οικονομίας, ενεργειακής αυτάρκειας, ψηφιακών καινοτομιών και βιώσιμης κινητικότητας». Επίσης, ο υπουργός τόνισε πως «από εδώ, από τη Χάλκη, ξεκινάει σήμερα μια νέα εποχή για τα τόσο όμορφα ελληνικά νησιά μας, αλλά ταυτόχρονα τόσο ευαίσθητα και εκτεθειμένα στην κλιματική κρίση». Στη συνέχεια, ο Κώστας Σκρέκας πρόσθεσε πως αυτή η νέα εποχή ξεκινά να επιτυγχάνεται «με πράσινες επενδύσεις που ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ, από το νέο Ταμείο Απανθρακοποίησης και το νέο ΕΣΠΑ, και με προτεραιότητα, σε πρώτη φάση, στα μικρότερα, μη διασυνδεμένα και απομακρυσμένα νησιά μας».

Συγκεκριμένα, εξήγησε, «προχωρούμε στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, στα υβριδικά συστήματα παραγωγής και αποθήκευσης πράσινης ενέργειας με μπαταρίες, σε ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Τα πράσινα ξενοδοχεία, το cold ironing, ο ενεργειακός μετασχηματισμός δηλαδή των λιμανιών, η προώθηση της ηλεκτροκίνησης όχι μόνο στις χερσαίες αλλά και στις θαλάσσιες μεταφορές, η κυκλική οικονομία και η προστασία της βιοποικιλότητας τόσο του θαλάσσιου, όσο και του χερσαίου περιβάλλοντος, είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία οικοδομούμε αυτήν τη σημαντική, περιβαλλοντική μεταρρύθμιση». Κατέληξε στην ομιλία του, λέγοντας ότι «σήμερα είχαμε τη δυνατότητα να πάρουμε μια γεύση από το μέλλον. Ένα βιώσιμο μέλλον που για τους κατοίκους της Χάλκης είναι παρόν, είναι καθημερινότητά τους πια. Αυτό το μέλλον θέλουμε. Για αυτό το μέλλον θα παλέψουμε», κατέληξε ο κ. Σκρέκας στην ομιλία του.

Τι είπε η Αλεξάνδρα Σδούκου

Κατά την παρουσίαση του έργου, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, τόνισε από την πλευρά της πως «σήμερα, η Χάλκη γίνεται το πρώτο GR-eco island, δίνοντας υπόσταση στο όραμα της ελληνικής κυβέρνησης για το “πρασίνισμα” των νησιών μας. Μέσω της εθνικής αυτής πρωτοβουλίας, τα ελληνικά νησιά θα γίνουν οι πρωτοπόροι της κλιματικής δράσης στην Ευρώπη, με προτεραιότητα τη μετάβαση στην ανανεώσιμη ενέργεια, στην κινητικότητα μηδενικών ρύπων και στην αειφόρο ανάπτυξη με τεχνολογίες αιχμής. Η ηλιακή ενέργεια θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες των κατοίκων της Χάλκης, οι οποίοι θα συμμετέχουν, μέσω της Ενεργειακής Κοινότητας ChalkiON, τόσο στην παραγωγή, όσο και στην κατανάλωση φθηνής ενέργειας». Επιπλέον, πρόσθεσε ότι «ο εκδημοκρατισμός της ενέργειας είναι ένα από τα εργαλεία μας για να θωρακίσουμε τις τοπικές κοινωνίες απέναντι στις μελλοντικές ενεργειακές κρίσεις».

Τέλος, χαιρετισμό στην εκδήλωση – την οποία άνοιξε με ομιλία του ο πρωθυπουργός – απηύθυναν ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Χάλκης Άγγελος Φραγκάκης, ενώ μεταδόθηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμα της Επιτρόπου Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, η οποία εξήρε την πρωτοβουλία GR-eco islands.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις