Where is Marta – Netflix: Η αληθινή ιστορία πίσω από τη σειρά

ΚΟΣΜΟΣ

Where is Marta – Netflix: Η αληθινή ιστορία πίσω από τη σειρά

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ιφιγένεια Αντωνοπούλου

Where is Marta - Netflix: Τα πραγματικά γεγονότα της δολοφονίας που συγκλόνισαν όλον τον κόσμο.

05.11.2021 | 11:05

Το Netflix θα διαθέσει από σήμερα (σ.σ 5/11) στην πλατφόρμα το νέο ντοκιμαντέρ αληθινού εγκλήματος “Where is Marta?” (Πού είναι η Μάρτα;) σε σκηνοθεσία Paula Cons, που αναλύει μία από τις πιο παραδειγματικές και ασυνήθιστες ποινικές υποθέσεις στην Ισπανία. Η σειρά ντοκιμαντέρ θα ολοκληρωθεί σε μία σεζόν και όπως αναφέρεται, παρουσιάζει τόσο ρεαλιστικά τα γεγονότα, που πολλοί από τους ανθρώπους που ενεπλάκησαν θα αναρωτηθούν, μήπως μπορούσαν να είχαν κάνει τα πράγματα διαφορετικά.

18 μήνες δουλειάς, 80 ώρες συνεντεύξεις, 100 ώρες ηχογράφηση και μια έρευνα που προκαλεί δυσπιστία. Πέντε κατηγορούμενοι, επτά διαφορετικές εκδοχές του άντρα που ομολόγησε ότι ήταν ο δολοφόνος, δύο αντιφατικές ποινές, ένας κατηγορούμενος για συγκάλυψη και το σώμα του θύματος εξαφανισμένο. Λίγες περιπτώσεις στην Ισπανία έχουν οδηγήσει σε μια τέτοια κοινωνική, δικαστική, πολιτική και αστυνομική αναταραχή. Το ντοκιμαντέρ “Where is Marta?”, χαρακτηρίζεται από τώρα, ως ένα μνημειώδες ερευνητικό έργο που δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.

Η πραγματική ιστορία που συγκλόνισε όλον τον κόσμο

24 Ιανουαρίου 2009. Η 17χρονη Marta del Castillo συνομιλούσε με τη φίλη της Silvia Fernández, μέσω του Messenger. Το τελευταίο μήνυμα έγραφε: «Σε αφήνω γιατί ο Migue είναι κάτω και θα του μιλήσω. Θα σου τηλεφωνήσω αργότερα και θα σου πω τι έγινε. Σε αγαπώ». Το “Migue” ήταν το παρατσούκλι του 19χρονου Miguel Carcaño Delgado, πρώην αγοριού της Del Castillo, με τον οποίο διατηρούσε σχέση περίπου έναν μήνα. Γύρω στις 17:00 το απόγευμα, η νεαρή είπε στην οικογένειά της ότι θα περνούσε το βράδυ με φίλους και έφυγε από το σπίτι της οικογένειας στην οδό Argantonio της Σεβίλλης. Η μητέρα της Del Castillo την είχε προειδοποιήσει πολλές φορές για τον Carcaño, υποστηρίζοντας ότι είχε το «προφίλ ενός κακοποιού».

Όταν η Marta αργούσε να επιστρέψει η οικογένειά της τηλεφώνησε στο κινητό της, που ήταν ανοιχτό τις πρώτες ώρες, αλλά εκείνη δεν απάντησε. Στη συνέχεια κάλεσαν τους φίλους της, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τους ανθρώπους που αργότερα θα κατηγορούνταν για την εξαφάνισή της, όπως ο Carcaño και ο Samuel Benítez. Ο Carcaño παραδέχτηκε ότι την είχε δει εκείνο το βράδυ, αλλά ισχυρίστηκε ότι την είχε αφήσει στην είσοδο της πολυκατοικίας της γύρω στις 21:30. Η μητέρα της κοπέλας ήταν καχύποπτη όμως και είπε στον Carcaño ότι θα τον «έδινε στην αστυνομία» αν είχε συμβεί κάτι κακό στην κόρη της.

Τα αληθινά γεγονότα

Ο Carcaño κίνησε περισσότερες υποψίες από την οικογένεια και τους φίλους της 17χρονης όταν μάζεψε τα πράγματα του και πήγε αμέσως στο κοντινό Camas με την τότε 14χρονη κοπέλα του και τους γονείς της, αντί να βοηθήσει στην αναζήτηση για τη Marta. Οι φίλοι της Marta πήγαν στο διαμέρισμα όπου ο Carcaño έμενε τον μεγαλύτερο ετεροθαλή αδελφό του, Francisco Javier Delgado Moreno και παρατήρησαν ότι το μέρος μύριζε έντονα χλωρίνη και αμμωνία.  Η οικογένεια της έφηβης άρχισε να συνειδητοποιεί πως κάτι δεν πήγαινε σίγουρα καλά και ανέφερε την εξαφάνισή της στην αστυνομία στις 2 τα μεσάνυχτα.

Η υπόθεση διερευνήθηκε αρχικά από την Ειδική Ομάδα Ανηλίκων της Εθνικής Αστυνομίας της Ισπανίας, προτού καταλήξει στο Ανθρωποκτονιών. Η 14χρονη κοπέλα του Carcaño κατέθεσε στην αστυνομία ότι είδε αίμα στο παντελόνι του και στο σακάκι του επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη αίματος της άτυχης κοπέλας. Μια έρευνα επίσης στο σπίτι που διέμενε προτού τραπεί σε φυγή, αποκάλυψε μια μεγάλη κηλίδα αίματος στο πάτωμα της κρεβατοκάμαρας. Όταν ανακρίθηκε ο Carcaño, λύγισε κατά την παρουσίαση ιατροδικαστικών στοιχείων, κατέρρευσε και ομολόγησε τη δολοφονία.

 

Η πρώτη ομολογία

Σύμφωνα με όσα κατέθεσε, ο Carcaño δολοφόνησε την Del Castillo κατά τη διάρκεια ενός καυγά το βράδυ της 24ης Ιανουαρίου. Ο λόγος για τη διαμάχη ήταν η σχέση του Carcaño με την 14χρονη, με τη Marta να τον απειλεί πως θα της μιλήσει που συνέχιζαν να βλεπόντουσαν. Το όπλο της δολοφονίας είπε πως ήταν ένα βαρύ τασάκι που δεν βρέθηκε ποτέ και ισχυρίστηκε ότι κάλεσε έναν φίλο του, τον Samuel Benítez Pérez, από ένα καρτοτηλέφωνο, ζητώντας του βοήθειά του να μεταφέρει τη σορό στο Camas. Μόλις έφτασαν εκεί, πέταξαν το πτώμα στον ποταμό Γουαδαλκιβίρ κοντά σε ένα σημείο που ονομάζεται Charco de la Pava.

Ωστόσο, η αστυνομία υποψιάστηκε ότι ο Carcaño δεν έλεγε όλη την αλήθεια. Μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι το όχημα που χρησιμοποιήθηκε για τη μετακίνηση της σορού ήταν ένα δικό του μοτοποδήλατο, αλλά οι δοκιμές απέδειξαν ότι ήταν αδύνατο να μεταφερθούν 3 άτομα και μάλιστα στη συγκεκριμένη περιοχή. 218 αξιωματικοί, 22 σκάφη, 3 τζετ σκι, 2 ελικόπτερα, 13 κυνηγόσκυλα της αστυνομίας και μια εξειδικευμένη υποβρύχια τεχνολογία ανάκτησης σώματος που δανείστηκε η Ισπανία από την Ολλανδική Αστυνομία. Κανένα αποτέλεσμα. Πραγματοποιήθηκαν τρεις ξεχωριστές δοκιμές, βάρους 50 κιλών. Βυθίστηκαν αρκετές φορές, αλλά και στις τρεις περιπτώσεις, κατέληξαν στην επιφάνεια και κόλλησαν σε ένα συγκεκριμένο τμήμα της όχθης του ποταμού. Ωστόσο, δεν βρέθηκε κανένα ίχνος της Marta. Ερευνήθηκαν επίσης πάνω από 40 πηγάδια, κανάλια, εγκαταστάσεις αποχέτευσης και σωλήνες. H 17χρονη δεν ήταν πουθενά.

Η δεύτερη ομολογία

Όσα ακολούθησαν, ξεπερνούν κάθε νοσηρή φαντασία. Ο Carcaño εξέπληξε την αστυνομία όταν ζήτησε να ανακαλέσει την προηγούμενη κατάθεσή του και να κάνει μια νέα. Σε αυτή τη δεύτερη δήλωση, ο Carcaño κατηγόρησε έναν 15χρονο φίλο του, λέγοντας ότι στραγγάλισε την Del Castillo στο σαλόνι του, ενώ εκείνος βρισκόταν στην κρεβατοκάμαρα υπό την επήρεια “ουσιών”. Στη συνέχεια υποστήριξε ότι τηλεφώνησε στον Benítez και πέταξαν το πτώμα σε έναν σκουπιδοτενεκέ. Ειδική ομάδα αναζήτησης της αστυνομίας ειδοποιήθηκε αμέσως και κατευθύνθηκε από τον ποταμό στη χωματερή Montemarta-Cónica κοντά στην Alcalá de Guadaíra, όπου γίνεται η επεξεργασία των σκουπιδιών που δημιουργούνται στη Σεβίλλη. Κανένα στοιχείο, καμία απόδειξη.

Στις 19 Μαρτίου, ο Carcaño ζήτησε να ανακαλέσει για τρίτη φορά και να κάνει άλλη μια δήλωση ενώπιον του ανακριτή. Αυτή τη φορά, ο Carcaño είπε ότι έπινε, κάπνιζε και έπαιρνε ναρκωτικά με τον Del Castillo και τον 15χρονο φίλο τους στο León XIII. Γύρω στα μεσάνυχτα, οι δύο άνδρες επιχείρησαν να κάνουν σεξ με τη Marta και όταν εκείνη αντιστάθηκε, την χτύπησαν, την πήγαν στην κρεβατοκάμαρα και τη βίασαν. Μετά την έδεσαν στο κρεβάτι και ο Carcaño τη χτύπησε αρκετά δυνατά για να αιμορραγήσει και την έπνιξαν μαζί.

Η μεταφορά του πτώματος

Το πτώμα μεταφέρθηκε με δύο σακούλες σκουπιδιών, σε αναπηρικό καροτσάκι που χρησιμοποιούσε παλαιότερα η νεκρή μητέρα του Carcaño. Μάρτυρες της δήλωσης ισχυρίστηκαν ότι ο Carcaño κοίταξε τον δικαστή στα μάτια για πρώτη φορά και φαινόταν πως εκείνη τη στιγμή φαινόταν σαν είχε βγάλει ένα μεγάλο βάρος από μέσα του και έλεγε επιτέλους την αλήθεια. Ο δικηγόρος του Carcaño αρνήθηκε να συνεχίσει να τον εκπροσωπεί μετά από αυτό το σημείο και καλώς έπραξε, αφού η υπόθεση δεν είχε τελειώσει.

Exit mobile version