Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους από Σάββατο 6/11: Σαρωτικοί έλεγχοι σε όλη τη χώρα
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους από Σάββατο 6/11: Σαρωτικοί έλεγχοι σε όλη τη χώρα

Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους από Σάββατο 6/11: Ξεκινούν οι έλεγχοι από αύριο σε όλη τη χώρα.

Οκτώ χιλιάδες αστυνομικοί με 1.900 κλιμάκια και 400 στελέχη της Αρχής Διαφάνειας με 50 κλιμάκια, ξεκινούν από το Σάββατο σαρωτικούς ελέγχους σε όλη τη χώρα για την τήρηση των μέτρων για την πρόληψη του κορονοϊού που αποφασίστηκαν προ ολίγων ημερών, καθώς τα κρούσματα της πανδημίας αυξάνονται επικίνδυνα και το Ε.Σ.Υ πιέζεται ήδη από τις εισαγωγές ασθενών. Οι τελικές αποφάσεις για τους τρόπους τήρησης των μέτρων ελήφθησαν στη ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου την Τρίτη 2 Νοεμβρίου, όπου τέθηκε επί τάπητος ο συντονισμός των ελέγχων για την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό.

Πέτρος Καρσιώτης
γράφει ο Πέτρος Καρσιώτης

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης και ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης. Μιλώντας ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης, προανήγγειλε εντατικότερους ελέγχους από το Σάββατο, οπότε θα ισχύουν τα νέα μέτρα.

Έλεγχοι κατά προτεραιότητα 

Δήλωσε ότι οι έλεγχοι θα γίνονται κατά προτεραιότητα στα καταστήματα που έχουν ήδη παραβιάσει τη νομοθεσία, ενώ υπενθύμισε ότι οι κυρώσεις και τα πρόστιμα διπλασιάζονται με κλείσιμο καταστημάτων για 15 ημέρες και πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ. Έτσι, οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από υπότροπους βάσει «μαύρης λίστας». Ο ίδιος αποκάλυψε ότι, το περασμένο Σάββατο, συνεργείο της Αρχής Διαφάνειας δέχθηκε προπηλακισμό κατά τη διάρκεια ελέγχου σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και πως εκτός από τα πρόστιμα θα ακολουθήσουν στο εν λόγω κατάστημα υγειονομικοί και φορολογικοί έλεγχοι. Οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στη διασταύρωση της ταυτοπροσωπίας, δηλαδή τα πιστοποιητικά, που επιδεικνύονται για την είσοδο σε καταστήματα, να συνοδεύονται από ταυτότητα.

Όπως αποφασίστηκε, σε πρώτο στάδιο, αυτό το Σαββατοκύριακο, οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν σε κέντρα διασκέδασης, μπαρ, εστιατόρια, υπεραγορές λιανικής πώλησης, μεγάλα εμπορικά κέντρα και σουπερμάρκετ και γενικότερα σε σημεία υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος. Σε δεύτερο στάδιο οι έλεγχοι θα επεκταθούν σε τράπεζες, Δημόσιες Υπηρεσίες ακόμα και σε κομμωτήρια. Ξεκαθαρίστηκε, επίσης, ότι υπαίθριοι χώροι με οροφή και περιμετρικά παραπετάσματα, θεωρούνται κλειστοί. Ανοιχτοί χώροι θεωρούνται μόνο αυτοί, που δεν έχουν οροφή και περιμετρικά παραπετάσματα μέχρι 1 μέτρο και 30 εκατοστά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις