Μαρία Απατζίδη – μπλουζάκι: Η βουλευτής του ΜέΡΑ25 που ξεσήκωσε τη Βουλή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρία Απατζίδη – μπλουζάκι: Η βουλευτής του ΜέΡΑ25 που ξεσήκωσε τη Βουλή

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Μαρία Απατζίδη - μπλουζάκι: Ποια είναι η Μαρία Απατζίδη

03.11.2021 | 08:39

Viral γίνεται η φωτογραφία της βουλευτού του ΜέΡΑ25, Μαρίας Απατζίδη, η οποία εμφανίστηκε στη Βουλή με μπλούζα κατά της αστυνομικής βίας, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για την επίθεση που δέχθηκε στις 25 Οκτωβρίου από αστυνομικό κατά τη διάρκεια πορείας στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή τον θάνατο του 18χρονου Ρομά από αστυνομικά πυρά στο Πέραμα. Η βουλευτής Α’ Ανατολικής Αττικής του κόμματος Βαρουφάκη φορούσε μπλούζα η οποία ανέγραφε το εξής: «Όπου δεν πίπτει ανάπτυξη, πίπτει ξύλο – ΝΔ Ναι, Δέρνουμε!».

Υπενθυμίζεται ότι την επομένη της επίθεσης που καταγγέλλει, η Μαρία Απατζίδη είχε βρεθεί μαζί με αντιπροσωπεία του ΜέΡΑ25 έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις από τους αρμόδιους. Μάλιστα, ο φωτογραφικός φακός την είχε απαθανατίσει με μαυρισμένο μάτι, τραυματισμός ο οποίος, όπως έχει τονίσει σε ανάρτησή της στο Facebook, προκλήθηκε από αγκωνιά και χτύπημα με την ασπίδα αστυνομικού των ΜΑΤ. «Μήνυμα ενάντια στο αυταρχικό και αστυνομικό κράτος των κ.κ. Mητσοτάκη και Θεοδωρικάκου έστειλε η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη, εισερχόμενη στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής με ένα μπλουζάκι που ανέγραφε: Όπου δεν πίπτει ΑΝΑΠΤΥΞΗ πίπτει ΞΥΛΟ. ΝΔ Ναι, Δέρνουμε!», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Τwitter το ΜέΡΑ25.

Η ομιλία της Απατζίδη στη Βουλή και οι αντιδράσεις

«Ο παρτενέρ μιας κακής κυβέρνησης είναι η κακή αστυνομία! Η κοινωνία έχει βαρεθεί να μετρά νεκρούς εξαιτίας της δικής σας πολιτικής ανικανότητας. Ο συνδυασμός της εμμονής σας στην αυτορρύθμιση της αστυνομίας. Ζούμε σε εμπόλεμη ζώνη! Τα αυτονόητα δικαιώματα δεν είναι τέτοια. Οι διαδηλωτές τρώνε ξύλο, πάτε να δημιουργήσετε νέο διχασμό. Θέλετε πάλι μια Αθήνα να φλέγεται; Δεν βλέπετε ότι ο τραμπισμός δεν περνά στον λαό;», είπε η Μαρία Απατζίδη από το βήμα της Βουλής. «Παραβρεθήκαμε δύο βουλευτές του ΜέΡΑ25 στη διαδήλωση, δήλωσα την ιδιότητά μου στους επικεφαλής αστυνομίας! Το αποτέλεσμα είναι εμφανές! Όταν υπέδειξα ότι είμαι βουλευτής, η απάντηση ήταν “δεν με νοιάζει”! Το ζήτημα είναι, αν έχουν το θράσος να χτυπούν μια βουλεύτρια, τι μπορούν να κάνουν σε άλλους ανθρώπους».

Η αναφορά προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της πλειοψηφίας κ. Μπουκώρου, ο οποίος, αφού ξεκαθάρισε πως η πράξη θα πρέπει να διερευνηθεί, δήλωσε:

«Δεν μπορεί το βήμα της Βουλής να γίνεται μέσο για μηνύματα με τρόπο που είναι πέραν του κοινοβουλευτικού διαλόγου! Σε ό,τι αφορά το μήνυμα που επιχειρείται να περάσει, είναι πρόσφατες οι ανακοινώσεις του υπουργού για βελτίωση λειτουργίας της αστυνομίας! Και αφορά όλες τις πολιτικές δυνάμεις, για το οποίο η κυβέρνηση έδειξε αντανακλαστικά! Όπως λειτουργούν τα δημοκρατικά κράτη λειτούργησε και η χώρα μας. Απαράδεκτο να χρησιμοποιείται το βήμα της Βουλής για εκπομπή μηνυμάτων. Να είμαστε προσεκτικοί στην αίθουσα. Δεν θέλω να μιλήσω προσωπικά. Η δύναμη της εικόνας στο βήμα, δεν διαβάσατε το μήνυμα στην μπλούζα της συναδέλφου! Σεβαστές οι απόψεις των κομμάτων και των συναδέλφων! Αυτό καυτηριάζουμε και μόνο».

Ο προεδρεύων Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι υπήρξε επικοινωνία της βουλευτού με τον πρόεδρο της Βουλής και τον γενικό αστυνομικό Διευθυντή Αττικής, υποστράτηγο Σανιδά, κατά τη διάρκεια της οποίας η βουλευτής ενημερώθηκε ότι έχει διαταχθεί ΕΔΕ σχετικώς και συνεπώς δεν υπήρξε αδιαφορία για το συμβάν. Η βουλευτής ζήτησε ”άμεση κατάργηση των στρατικοποιημένων σωμάτων της ΕΛΑΣ, τα ΜΑΤ, η ΔΙΑΣ, η Ομάδα ΔΕΛΤΑ”».

Ποια είναι η Μαρία Απατζίδη

Όπως αναφέρεται στο βιογραφικό της, η Μαρία Απατζίδη «γεννήθηκε το 1990 στην πρώην Σοβιετική Ένωση και έχει ποντιακή καταγωγή. Σε ηλικία τριών ετών ήρθε με την οικογένειά της στην Ελλάδα και μεγάλωσε στις Αχαρνές Αττικής. Ως έφηβη ασχολήθηκε με τη ρυθμική γυμναστική. Έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων. Από τα δεκαοκτώ της έτη εργάστηκε σε διάφορες εταιρείες στον ιδιωτικό τομέα. Η πολιτική της συνείδηση άρχισε να διαμορφώνεται από μικρή ηλικία. Προερχόμενη από μια οικογένεια Ελλήνων Ποντίων, που βρέθηκαν στην πρώην Σοβιετική Ένωση, άρχισε να ενστερνίζεται ιδέες ρηξικέλευθες και προοδευτικές. Αυτό που συνέβαλε στην ανάπτυξη αυτών των ιδεών ήταν πρωτίστως τα οικογενειακά της βιώματα αλλά και ο καθοριστικός ρόλος που διαδραμάτισε το τότε υπάρχον κομμουνιστικό καθεστώς στη γενέτειρά της». Στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 εξελέγη βουλευτής Α’ Ανατολικής Αττικής με το ΜέΡΑ25 σε ηλικία 29 ετών, με αποτέλεσμα να είναι το νεότερο μέλος της Βουλής.

Exit mobile version