Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

06

Ιουλίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ιράν – ΗΠΑ συμπλοκή: “Μάχη” αμερικανικού πλοίου για να “κλέψει” πετρέλαιο
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν – ΗΠΑ συμπλοκή: “Μάχη” αμερικανικού πλοίου για να “κλέψει” πετρέλαιο

Ιράν - ΗΠΑ: Ιρανικά κρατικά ΜΜΕ μεταδίδουν συμπλοκή ανάμεσα σε ταχύπλοα των Φρουρών της Επανάστασης και σε αμερικανικό πλοίο, το οποίο προσπάθησε να τους "κλέψει" πετρέλαιο, αλλά το απέτρεψαν.

Σύμφωνα με μετάδοση της ιρανικής κρατικής τηλεόρασης, σήμερα πλοίο των ΗΠΑ προσπάθησε να “κλέψει” πετρέλαιο στη Θάλασσα του Ομάν από ταχύπλοα σκάφη των Φρουρών της Επανάστασης. Πιο συγκεκριμένα, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr μετέδωσε πως ένα από τα ταχύπλοα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν και ένα αμερικανικό πλοίο, το οποίο έφυγε από το σημείο, ήρθαν σε αντιπαράθεση για αυτό το λόγο. Μάλιστα, το πρακτορείο ανέφερε ακόμα πως πλάνα από το συμβάν θα μεταδοθούν σύντομα. Ούτε η κρατική τηλεόραση ούτε το Mehr ανέφεραν πότε έλαβε χώρα το συμβάν, όμως το Mehr το χαρακτήρισε «πρόσφατο».

Πριν από λίγο το ιρανικό δίκτυο Press TV μετέδωσε πως το ιρανικό δεξαμενόπλοιο, το οποίο προσπάθησαν να εμποδίσουν δυνάμεις των ΗΠΑ, βρίσκεται τώρα στα χωρικά ύδατα του Ιράν. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο, η συμπλοκή είχε διάφορα στάδια: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες σταμάτησαν ένα δεξαμενόπλοιο που εξήγε ιρανικό πετρέλαιο και μετέφεραν το φορτίο του σε ένα άλλο δεξαμενόπλοιο το οποίο και κατηύθυναν προς άγνωστο προορισμό».

Το δεύτερο στάδιο της συμπλοκής

Σε ένα δεύτερο στάδιο, το ναυτικό των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας, με την υποστήριξη της αεροπορίας τους, «αιχμαλώτισε το σκάφος», σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή: «Οι αμερικανικές δυνάμεις επιχείρησαν εκ νέου να εμποδίσουν τη διέλευση του δεξαμενόπλοιου χρησιμοποιώντας αρκετά ελικόπτερα και ένα πολεμικό πλοίο, αλλά απέτυχαν και πάλι». Όπως μεταφέρει η κρατική τηλεόραση, «το δεξαμενόπλοιο είναι τώρα στα ιρανικά χωρικά ύδατα», χωρίς, όμως, να διευκρινίζει αν το σκάφος το οποίο ανέκτησαν οι Ιρανοί ήταν εκείνο στο οποίο οι Αμερικανοί είχαν μεταφέρει το πετρέλαιο.

Ο Πέμπτος Στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, που εδρεύει στο Μπαχρέιν, δήλωσε στο Reuters πως έχει δει τις πληροφορίες, αλλά προς το παρόν δεν έχει να δώσει κάποια πληροφορία. Το Ιράν έχει προειδοποιήσει κατ΄επανάληψη τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις στρατιωτικές δραστηριότητές τους στον Κόλπο, λέγοντας πως οι ναυτικές δυνάμεις των Φρουρών έχουν αυξήσει τις περιπολίες προκειμένου επίσης να διασφαλίσουν τη διέλευση ιρανικών πλοίων και να καταπολεμήσουν το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις