Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τσίπρας – ανατιμήσεις: Ζητά προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση για την ακρίβεια της αγοράς
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας – ανατιμήσεις: Ζητά προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση για την ακρίβεια της αγοράς

Τσίπρας - ανατιμήσεις: Ζητά τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την έκρηξη της ακρίβειας στην αγορά.

Την διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την έκρηξη της ακρίβειας στην αγορά, ζητά με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αναφέρει, οι ανατιμήσεις σε ενέργεια, είδη πρώτης ανάγκης και πρωτίστως στα τρόφιμα, αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, εμπορεύματα, ενοίκια, έχουν δημιουργήσει κλίμα οικονομικής ασφυξίας στη πλειοψηφία των νοικοκυριών. «Η κυβέρνηση αδρανεί, δεν λαμβάνει τις αναγκαίες θεσμικές πρωτοβουλίες και έχει από πρόθεση ανατρέψει τον ρόλο που παραδοσιακά είχε η ΔΕΗ στον προσδιορισμό της τιμής της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ δεν ασκεί τα καθήκοντά της σε σχέση με τις ρυθμιστικές αρχές (ΡΑΕ, Επιτροπή Ανταγωνισμού), ώστε αυτές να επιτελέσουν, επιτέλους, τον ρόλο τους σε σχέση με την κερδοσκοπία στην αγορά ενέργειας.

»Αντίθετα, με συνοπτικές διαδικασίες και εν μέσω βαθιάς ενεργειακής κρίσης, ιδιωτικοποιεί τον ΔΕΔΔΗΕ – ένα από τα μονοπώλια στον ιδιαίτερα κρίσιμο τομέα της διανομής ηλεκτρικού ρεύματος – και, μάλιστα, με τέτοιο τρόπο που υπονομεύει αναγκαίες επενδύσεις για την ενεργειακή μετάβαση, και εκχωρεί σε ιδιώτες έναν ακόμα ενεργειακό φορέα και κρίσιμο εργαλείο άμεσης δημόσιας παρέμβασης στη διαμόρφωση των τιμολογίων ηλεκτρισμού – τη ΔΕΗ. Και το πράττει με αιφνιδιαστική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας από την οποία αυθαίρετα αποκλείει το βασικό μέτοχο που είναι το Δημόσιο, αφήνοντας έτσι νοικοκυριά και επιχειρήσεις ομήρους στις κερδοσκοπικές διαθέσεις τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος από ένα καρτέλ ιδιωτών παρόχων».

Τσίπρας για τις λαϊκές αγορές

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, με αφορμή το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους από τη Γενική Συνομοσπονδία Παραγωγών Επαγγελματιών και Βιομηχανικών Ειδών Λαϊκών Αγορών Ελλάδας, σύμφωνα με ανακοίνωση. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι, εν μέσω έκρηξης ακρίβειας, «σε μία περίοδο που περνά πολύ δύσκολα ο μέσος Έλληνας και το κάθε νοικοκυριό ζορίζεται, η κυβέρνηση διαλύει τον κοινωνικό ρόλο των λαϊκών αγορών», μετατρέποντάς τες «και τις λαϊκές αγορές σε σούπερ μάρκετ».

Χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή «πολύ σοβαρό πλήγμα τόσο για την παραγωγή και τους παραγωγούς, όσο όμως και για το μέσο νοικοκυριό», σημειώνοντας πως «οι λαϊκές αγορές είναι μία διέξοδος για ποιοτικά και φθηνά προϊόντα για τους πολίτες».Χαρακτήρισε δε «αδιανόητη» τη «σπουδή της κυβέρνησης» να πουλήσει τη ΔΕΗ και να διαλύσει τις λαϊκές αγορές, την ώρα που καλείται να αντιμετωπίσει το κύμα ακρίβειας, με το «ρεύμα να έχει φθάσει τρεις φορές πάνω και τις τιμές όλων των βασικών προϊόντων να έχουν πολλαπλασιαστεί». Τόνισε επίσης, πως «ακόμα και βουλευτές της ΝΔ διαφωνούν» με το επίμαχο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, σημειώνοντας ωστόσο πως «σημασία έχει τι θα ψηφίσουν».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις