Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Πλεύρης: Αποκλείω το lockdown
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλεύρης: Αποκλείω το lockdown

Πλεύρης: Είμαι οπαδός μιας σκληρής μεταναστευτικής πολιτικής» ανέφερε στη «ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΚΟΝΑ» ο υπουργός Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ήταν χθες Δευτέρα 1/11 καλεσμένος στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» της Νίκης Λυμπεράκη, η οποία αρχίζει λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στο φαινόμενο «Long Covid» και τους ασθενείς που νιώθουν αβοήθητοι. Μίλησε για τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας και τις ελευθερίες που θα υπάρξουν για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο. Υπογράμμισε ότι το υπουργείο θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που έχει για να πείσει τους ανεμβολίαστους. Ενώ αναφέρθηκε και στις παλαιότερες δηλώσεις του σχετικά με το μεταναστευτικό. Μιλώντας στην εκπομπή αρκετοί από τους ασθενείς που νόσησαν με Covid και εξακολουθούν να έχουν προβλήματα μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, τόνισαν την ανάγκη για σύσταση ιατρείου Post Covid, μέσα από το οποίο θα μπορούν να έχουν τη θεραπεία που χρειάζονται.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, υπογράμμισε πως «το Post Covid, που αφορούσε τις άμεσες συνέπειες της νόσου, είχε θεσμοθετηθεί και ο κόσμος που έβγαινε από νοσηλεία πήγαινε για τη βασική πρώτη θεραπεία, που ήταν να επιστρέψει η αναπνοή και να ενδυναμωθεί το μυικό του σύστημα». «Πράγματι, υπάρχει τώρα το Long Covid. Ήδη με την κυρία Καρποδίνη -τη διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ– μαζεύουμε τα χαρακτηριστικά που υπάρχουν και σε συνεννόηση με τον κ. Θεμιστοκλέους που έχει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ψάχνουμε να δούμε τα κριτήρια που θα μπουν, για να υπάρξει αποζημίωση και για Long Covid διαδικασίες» πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης. «Θέλουμε να κινηθούμε όσο το δυνατόν άμεσα, γιατί ο πληθυσμός αυτός όλο και μεγαλώνει» κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Μόνη λύστη το εμβόλιο

Για την πορεία της πανδημίας, τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της και τις ελευθερίες που θα υπάρξουν για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο μίλησε επίσης ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Ο κ. Πλεύρης θέλησε να περάσει το δικό του μήνυμα στους πολίτες, φορώντας μάσκα στο τηλεοπτικό πλατό του MEGA, υπογραμμίζοντας ότι ο υπουργός Υγείας δίνει μάχες καθημερινά. «Είναι αριθμοί που πίσω τους βρίσκονται άνθρωποι» σημείωσε ο κ. Πλεύρης για το νέο αριθμό ρεκόρ στα νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, τονίζοντας ότι η επαφή του με τον πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι καθημερινή. «Η επαφή με τον πρωθυπουργό υπάρχει πάντοτε, γιατί είμαστε σε μια συνεχή ενημέρωση. Αυτή τη στιγμή θέλουμε να έχουμε ένα πλαίσιο πολύ καλής ιχνηλάτησης και ένα testing ώστε να βρίσκουμε τα κρούσματα» υποστήριξε ο κ. Πλεύρης, αναφέροντας ότι η πίεση στο σύστημα υγείας είναι αυξημένη σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα.

«Δεν βρισκόμαστε στο 2020 όπου αντιμετωπίζαμε τις περιπτώσεις με lockdown και οριζόντιους περιορισμούς, αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε ένα μέσο, που είναι το εμβόλιο. Προφανώς και οι εμβολιασμένοι και μεταδίδουμε και κολλάμε και νοσούμε, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι νοσούμε λιγότερο -και το πιο σημαντικό- νοσούμε χωρίς να χρειαζόμαστε σοβαρές νοσηλίες και χωρίς να μπαίνουμε σε ΜΕΘ» υποστήριξε ο Θάνος Πλεύρης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, συμπληρώνοντας πως έχουμε μπει ήδη στο 4ο κύμα της πανδημίας. «Η επιλογή που έχουμε κάνει είναι ότι το εμβόλιο είναι η λύση. Πρέπει να εμβολιαστούμε» υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε νέα περιοριστικά μέτρα τύπου lockdown, αλλά θα εφαρμόσει «μέτρα ελευθερίας για όσους έχουν εμβολιαστεί». «Αντιθέτως, θα υπάρχουν περιοριστικά μέτρα σε μεικτούς χώρους, στους χώρους που υπάρχουν ανεμβολίαστοι. Όχι τιμωρητικά, αλλά γιατί οι ανεμβολίαστοι είναι εκείνοι που κινδυνεύουν και νοσούν βαριά» κατέληξε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Αποκλείω το lockdown

Για την τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου και την προσπάθεια να κλείσουν ραντεβού οι ανεμβολίαστοι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανέφερε: «Ήδη πήγε sms στους συμπολίτες μας για την αναμνηστική δόση και φάνηκε ότι είχε μια απήχηση» ανέφερε ο υπουργός Υγείας, εξηγώντας πως τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι που νοσούν είναι όσοι έχει περάσει το εξάμηνο από τον εμβολιασμό τους. «Η διαρροή που έχει υπάρξει για τα sms στους ανεμβολίαστους δεν ισχύει έτσι όπως έχει βγει. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να μπορέσει να γίνει χρήση των ΑΜΚΑ των ανεμβολίαστων για την αποστολή ενός μηνύματος που θα τους εξηγεί την κατάσταση» σημείωσε ο κ. Πλεύρης, υποστηρίζοντας ότι το υπουργείο θα εξαντλήσει τις δυνατότητες που έχει.

«Θα εξαντλήσουμε όλα τα μέσα για να τους πείσουμε» συμπλήρωσε ο Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας ότι «είναι δουλειά της πολιτείας να προσπαθήσει να πείσει, αλλά δεν μπορεί να γυρνάει με μια βελόνα στο χέρι και να εμβολιάζει τον κόσμο». Μιλώντας για την παλαιότερη δήλωσή του για τα εμβόλια του ιού Η1Ν1 και τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι είναι «αντιεμβολιαστής υπουργός Υγείας» ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε ότι η διδακτορική του διατριβή είναι στις κλινικές δοκιμές φαρμάκων και εμβολίων. «Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, του Η1Ν1 είχα ρωτήσει αν είχαν τηρηθεί οι φάσεις οι οποίες προβλέπονται στις κλινικές δοκιμές» σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

«Τα σημερινά εμβόλια είναι μύθος ότι βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο. Έχουν πάρει όλες τις εγκρίσεις, έχουν γίνει πάνω από 2 δισ. Εμβολιασμοί και όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι χάρη σ’ αυτά τα εμβόλια κινδυνεύουμε λιγότερο από τη νόσο του Covid» υπογράμμισε ο Θάνος Πλεύρης. «Η Πολιτεία έχει θωρακίσει το σύστημα υγείας, παρακολουθούμε την πανδημία και η βούλησή μας είναι να μην αντιμετωπιστεί με οριζόντια μέτρα» πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης, τονίζοντας με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει ζήτημα lockdown. «Το lockdown σας το αποκλείω» σημείωσε ξεκάθαρα ο υπουργός Υγείας.

 

Οπαδός μιας σκληρής μεταναστευτικής πολιτικής

Για τις παλαιότερες δηλώσεις του σχετικά με το μεταναστευτικό ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σημείωσε ότι έχει μετανιώσει για κάποιες από αυτές. «Εγώ έχω μιλήσει ξεκάθαρα και για θέματα που βρίσκομαι σε πλήρη απόσταση από τον πατέρα μου που έχει να κάνει με τον αντισημιτισμό και την άρνηση του Ολοκαυτώματος, τον οποίο είχα υπερασπιστεί σε δίκη» ανέφερε ο κ. Πλεύρης, τονίζοντας ότι είναι «δεξιός πολιτικός, οπαδός μιας σκληρής μεταναστευτικής πολιτικής, αλλά δεν με εξέφραζαν πράγματα τα οποία είχαν υποθεί». «Πιστεύω στη σκληρή μεταναστευτική πολιτική, αλλά δεν με εκφράζουν δηλώσεις που είχαν ειπωθεί και από εμένα. Δεν είμαι πολιτικός που θα πει ότι παρερμηνεύτηκε κάτι που είπε» συμπλήρωσε ο κ. Πλεύρης. «Αυτή τη στιγμή η αντιπολίτευση και ο κόσμος έχει δύο δυνατότητες: ή να με κρίνει για τις δηλώσεις μου ή για τις πράξεις μου ως υπουργός. Διότι δεν είδα κανέναν προοδευτικό υπουργό Υγείας που να λέει ότι και οι ομοφυλόφιλοι μπορούν να δίνουν αίμα και δεν μπορείς να τους το απαγορεύεις» σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις