Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Συμβουλές μαγείρεμα ρύζι: Τι πρέπει να ξέρουμε για να γίνει τέλειο
PLUS

Συμβουλές μαγείρεμα ρύζι: Τι πρέπει να ξέρουμε για να γίνει τέλειο

Συμβουλές μαγείρεμα ρύζι: Είναι ένα γευστικό και θρεπτικό προϊόν που επιλέγουμε πολύ συχνά να το συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας. Ευκαιρία, λοιπόν, να μάθουμε μερικές χρήσιμες πληροφορίες για το ίδιο το ρύζι, αλλά και για το πώς μαγειρεύεται.

Σχεδόν κάθε σπιτικό θα έχει στο ντουλάπι της κουζίνας του και από ένα σακουλάκι ρύζι, οποιουδήποτε κιόλας είδους. Ο λόγος είναι πολύ απλός. Μιλάμε για ένα προϊόν νόστιμο, μπορεί να μαγειρευτεί εύκολα και επιλέγεται πολύ συχνά ως συνοδευτικό, ως γαρνιτούρα σε πολλές διαφορετικές συνταγές για φαγητά, αλλά και γλυκά. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε το ρυζόγαλο… Παρακάτω, λοιπόν, ακολουθούν χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή του κατάλληλου είδους ρυζιού, αναλόγως και με το φαγητό που θέλουμε να φτιάξουμε, αλλά και για τι πρέπει να προσέχουμε κατά τη διαδικασία του μαγειρέματός του.

Να σημειωθεί, βέβαια, πως το ρύζι αποτελεί και μια τροφή με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό. Είναι χορταστικό, καλή πηγή ενέργειας και λόγω της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, θεωρείται ότι ενισχύει την υγεία του νευρικού συστήματος. Ακόμα πιο ωφέλιμο για τον οργανισμό είναι το καστανό ρύζι, το οποίο ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Επίσης, έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Πολλά διαφορετικά είδη, πώς θα επιλέγετε κάθε φορά το κατάλληλο

Ως προϊόν το ρύζι κυκλοφορεί σε πολλές και διαφορετικές μορφές ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής του. Το κάθε ένα έχει άλλη υφή για αυτό και πρέπει να χρησιμοποιούμε το κατάλληλο στην εκάστοτε συνταγή. Υπάρχει το ρύζι γλασέ, το οποίο είναι δανικό για σούπες και ρυζόγαλο, ενώ το ρύζι καρολίνα ταιριάζει καλύτερα σε φαγητά φούρνου, όπως τα γεμιστά, αλλά και στο σπανακόρυζο. Έπειτα, το ρύζι νυχάκι είναι ιδανικό για παραδοσιακό πιλάφι. Τέλος, το ρύζι αρμπόριο και καρναρόλι είναι το ιδανικό ρύζι για ριζότο.

Τι να προσέχετε κατά το μαγείρεμα

Μπορεί το μαγείρεμα του ρυζιού να φαίνεται απλό, ειδικά όταν απλώς θέλουμε να το βράσουμε, έχει όμως και αυτό τα μυστικά του. Για αρχή, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε το σωστό ρύζι για την κάθε συνταγή. Πέραν τούτου, όμως, παίζουν ρόλο και οι σωστές αναλογίες για το βράσιμο, το ξέπλυμα πριν το μαγείρεμα και το ανακάτεμα. Η σωστή αναλογία νερού και ρυζιού για το βράσιμο, τουλάχιστον στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι ένα προς δύο, δηλαδή για ένα φλιτζάνι ρύζι, θα χρειαστείτε δύο φλιτζάνια νερό. Πάντα πριν κατεβάσετε το ρύζι από τη φωτιά, δοκιμάζετε εάν έχει ψηθεί καλά ανάλογα και από το πόσο al dente το θέλετε.

Επιπλέον, πριν βάλετε το ρύζι στην κατσαρόλα, φροντίστε να το ξεπλύνετε πολύ καλά με νερό, αν είναι δυνατόν ακόμα και για πέντε λεπτά. Με αυτή τη διαδικασία αφαιρείται το περίσσιο άμυλο που έχει μείνει στο εξωτερικό του ρυζιού και που συνήθως έχει σαν αποτέλεσμα να κολλάνε οι κόκκοι μεταξύ τους μετά το μαγείρεμα. Τέλος, μην ανακατεύετε το ρύζι για όση ώρα βράζει.
Μην ανησυχείτε, δεν θα κολλήσει. Ειδικά όταν παίρνει την πρώτη βράση, αποφύγετε να βάλετε κουτάλι η οποιοδήποτε άλλο σκεύος στην κατσαρόλα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις