Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης: Πτώση και τον Οκτώβριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης: Πτώση και τον Οκτώβριο

Δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης: Νέα πτώση σημειώνει το μήνα Οκτώβριο, ακολουθώντας, έτσι την πτωτική τάση που ακολουθεί τους τελευταίους μήνες, όπως δείχνει έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Συνεχής πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνη καταγράφεται σε έρευνα οικονομικής συγκυρίας που διεξήγαγε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Αυτή φαίνεται να οφείλεται στον προβληματισμό των νοικοκυριών σχετικά με τη μετά-πανδημία κατάστασή τους, μιας και βλέπουν πως πλέον τα άμεσα μέτρα στήριξης εξαντλούνται. Ταυτόχρονα ανησυχούν και για την εξέλιξη της πανδημίας της από εδώ και πέρα, για νέο κύμα πανδημίας, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα αύξηση των κρουσμάτων σε συνδυασμό με το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού. Επίσης σημειώνεται προβληματισμός και σχετικά με το φαινόμενο της ακρίβειας που παρατηρείται κυρίως στον τομέα της ενέργειας, αλλά και σε άλλα αγαθά. Να σημειωθεί, μάλιστα, πως εδώ και τρεις μήνες η καταναλωτική εμπιστοσύνη όλο και επιδεινώνεται.

Βέβαια ο δείκτης οικονομικού κλίματος σημείωσε μια άνοδο των 112,4 μονάδων κατά το μήνα Οκτώβριο. Αυτή οφείλεται στη βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στους κλάδους της Βιομηχανίας και του Λιανικού εμπορίου και έτσι, κατάφερε να αντισταθμιστεί μεγαλύτερη πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης το μήνα που πέρασε. Συγκεκριμένα, για όλα τα παραπάνω το ΙΟΒΕ λέει χαρακτηριστικά πως: «Εφόσον συνεχιστούν αυτές οι τάσεις, είναι πιθανή μια σημαντική κλιμάκωση προσεχώς των επιπτώσεών τους, στα νοικοκυριά όπως και τις επιχειρήσεις. Ήδη παρουσιάζονται δυσχέρειες διεθνώς στη λειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων, πλήττοντας κυρίως τη βιομηχανία και χώρες με υψηλή εξάρτηση από τις εισαγωγές», σημειώνει το ΙΟΒΕ.

Αναλυτικά η έρευνα του ΙΟΒΕ

Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας ενισχύονται ελαφρά και περισσότερο οι αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση εντός ενός έτους, ενώ παράλληλα επιδεινώνονται οι εκτιμήσεις για μείζονες αγορές και υποχωρεί η πρόθεση για αποταμίευση. Στην έρευνα έχει εισαχθεί πλέον μία νέα ερώτηση η οποία προσπαθεί να αξιολογήσει το βαθμό αβεβαιότητας που επικρατεί στα νοικοκυριά. Συγκεκριμένα, ζητά από τα νοικοκυριά να αξιολογήσουν κατά πόσο η μελλοντική οικονομική κατάστασή τους μπορεί να προβλεφθεί εύκολα ή δύσκολα. Τον Σεπτέμβριο, το 51,0% έκρινε η οικονομική κατάστασή του μπορεί να προβλεφθεί δύσκολα ή σχετικά δύσκολα, ποσοστό υψηλότερο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (48,0%).

Στη Βιομηχανία, το ελαφρά αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση μεταστράφηκε και διαμορφώθηκε σε θετικά επίπεδα, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώθηκαν ήπια και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες ενισχύθηκαν ελαφρά. Στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή μεταβλήθηκαν αισθητά, ενώ παράλληλα οι προβλέψεις για την απασχόληση επιδεινώθηκαν. Στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύθηκαν περαιτέρω, με το ύψος των αποθεμάτων να αποκλιμακώνεται αισθητά, ενώ οι θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων βελτιώθηκαν σημαντικά. Στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων διατηρήθηκαν υψηλά και ενισχύθηκαν ελαφρά, όπως και εκείνες για τη ζήτηση, ενώ παράλληλα οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης ενισχύθηκαν ήπια.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις