Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ / Απόδημος ελληνισμός: Απλοποίηση διαδικασιών
ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Απόδημος ελληνισμός: Απλοποίηση διαδικασιών

Απόδημος ελληνισμός: Σε νέα εποχή η εξυπηρέτηση των αποδήμων μέσω του gov.gr και των διαδικτυακών διευκολύνσεων.

Ψηφιακό άλµα στις νέες τεχνολογίες πραγµατοποιεί το υπουργείο Εξωτερικών, μετασχηµατίζοντας βασικές υπηρεσίες ώστε οι πολίτες να εξυπηρετούνται εξ αποστάσεως σε όλο τον κόσµο γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατική ταλαιπωρία. Ιδιαίτερα σηµαντική παράµετρος αυτής της διαδικασίας είναι οι παρεµβάσεις που αφορούν τον ελληνισµό σε όλα τα µήκη και πλάτη της Γης και οι οποίες προωθούνται µε πρωτοβουλίες του αρµόδιου υφυπουργού Ανδρέα Κατσανιώτη, ο οποίος σε συνεργασία µε τα συναρµόδια υπουργεία, και κυρίως το χαρτοφυλάκιο της Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης του Κυριάκου Πιερρακάκη, «τρέχει» µια σειρά από κρίσιµες δράσεις για τον ψηφιακό µετασχηµατισµό των διπλωµατικών Αρχών, ώστε τα εκατοµµύρια των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό να εξυπηρετούνται άµεσα, χωρίς φυσική παρουσία και κυριολεκτικά µε το πάτηµα ενός κουµπιού για µια σειρά προσωπικών υποθέσεων της καθηµερινότητας.

Για παράδειγµα, απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας, χορήγηση πιστοποιητικών, έκδοση διαβατηρίου και θεώρησης εισόδου, ληξιαρχικές πράξεις, στρατολογικά, πληρεξούσια, µετοικεσίες και φορολογικά-τελωνειακά θέµατα. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά το τελευταίο µέτωπο, καθίσταται πλέον δυνατή η ηλεκτρονική έκδοση ΑΦΜ από τον τόπο όπου διαβιούν, µε ό,τι αυτό µπορεί να συνεπάγεται στο πεδίο που άπτεται της εξυπηρέτησης οικονοµικών σχέσεων των οµογενών µε την Ελλάδα.

 

Συνάντηση Κατσανιώτη-Πιερρακάκη-Πιτσιλή

Για τον λόγο αυτό, σύµφωνα µε πληροφορίες, πραγµατοποιήθηκε στα µέσα της εβδοµάδας συνάντηση µεταξύ του Ανδρέα Κατσανιώτη, του Κυριάκου Πιερακάκη και του επικεφαλής της ΑΑ∆Ε, Ανδρέα Πιτσιλή, για τον καθορισµό των λεπτοµερειών του εγχειρήµατος. Στην πράξη, η κυβέρνηση ετοιµάζεται να εγκαινιάσει το gov.gr του απόδηµου ελληνισµού. Χαρακτηριστικό των προθέσεων και των σχεδιασµών του υπουργείου Εξωτερικών είναι ότι µεταξύ των άλλων υπηρεσιών που προωθούνται είναι κι αυτή της δηµιουργίας ενός ηλεκτρονικού µητρώου για την καταγραφή των αποδήµων, η ύπαρξη του οποίου είναι, όπως γίνεται αντιληπτό, ιδιαιτέρως κοµβική στην παρούσα συγκυρία, µε φόντο και την παροχή δικαιώµατος ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού.

Ποιοι εντασσονται στο πρόγραμμα

Προκειµένου να καταστεί δυνατή η υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου σχεδίου, εντάσσονται στο παραπάνω πρόγραµµα 84 Πρεσβείες, 37 Γενικά Προξενεία, 9 Μόνιµες Αντιπροσωπείες, 7 Προξενεία και 1 γραφείο Συνδέσµων ανά την υφήλιο. Οι νέες διαδικασίες θα υποστηρίζουν και θα περιλαµβάνουν την άµεση και επί 24ωρης βάσης επικοινωνία των πολιτών µε τις προξενικές Αρχές. Ως εκ τούτου, καθιερώνονται και µια σειρά από ειδικές πλατφόρµες, όπως η εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση από προξενικό υπάλληλο µέσω προκαθορισµένης βιντεοκλήσης (ήδη λειτουργεί σε κάποιες πρεσβείες), το Σύστηµα Επείγουσας Ενηµέρωσης Ελλήνων Πολιτών στο Εξωτερικό για τρέχουσες συνθήκες ασφάλειας και επικινδυνότητας σε κάθε χώρα παγκοσµίως, ένας ειδικός κόµβος για την Αγορά και την Οικονοµία, καθώς και µια ειδική υπηρεσία αφιερωµένη στην ενηµέρωση για ζητήµατα γενικότερου ενδιαφέροντος και δηµόσιας διπλωµατίας, όπως πληροφοριακό υλικό στα πεδία του τουρισµού, του πολιτισµού και της εκπαίδευσης. Πέραν όµως της εξυπηρέτησης των οµογενών, κεντρικός στόχος του ψηφιακού µετασχηµατισµού που δροµολογείται είναι η ευρύτερη αναβάθµιση της διεθνούς εικόνας της χώρας, η εξωστρέφεια και η προσέλκυση επενδύσεων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις