Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

09

Αυγούστου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / «Δέλτα plus» – Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκαν οι πρώτες μολύνσεις
ΕΛΛΑΔΑ

«Δέλτα plus» – Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκαν οι πρώτες μολύνσεις

«Δέλτα plus» - Θεσσαλονίκη: Η Θεσσαλονίκη έχει ξεπεράσει σε κρούσματα την Αθήνα, με τα περιστατικά των νέων κρουσμάτων να είναι 589, έναντι 554 κρουσμάτων της Αττικής.

Η επιδημιολογική κατάσταση ζορίζει όλο και περισσότερο στη Βόρεια Ελλάδα, με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ιδιαίτερα για τη Θεσσαλονίκη, η οποία πλέον ξεπέρασε σε κρούσματα την Αττική, την ώρα που στη χώρα εντοπίστηκαν οι πρώτες μολύνσεις  μετάλλαξης «Δέλτα plus». Συγκεκριμένα, τα περιστατικά νέων κρουσμάτων που καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη ήταν 589, με τη συμπρωτεύουσα να παραμένει στο «κόκκινο», έναντι 554 κρουσμάτων της Αττικής (τα 169 στην Αθήνα), κατάσταση που προκαλεί σοβαρή ανησυχία στους ειδικούς, αφού η πίεση στο ΕΣΥ αρχίζει να γίνεται ασφυκτική. Πάντως, άσχημη συνεχίζει να είναι η εικόνα και στη Λάρισα, στην οποία σημειώθηκαν 213 μολύνσεις, με τη Μαγνησία να καταγράφει 133, την Ημαθία 113 και την Αχαΐα 102. Έντονη ανησυχία, ωστόσο, προξενεί και η συνεχής αύξηση των διασωληνωμένων, αφού ο αριθμός των βαριά ασθενών από κορονοϊό έφτασε στους 391 το προηγούμενο 24ωρο.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης στη Θεσσαλονίκη είναι και το περιστατικό νοσηλείας στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» ενός βρέφους 6 μηνών και της μητέρας του, από τις αρχές της εβδομάδας. Όπως ανέφερε το GRTimes, τόσο το βρέφος, όσο και η μητέρα δεν αντιμετωπίζουν βαριά συμπτώματα και νοσηλεύονται σε απλές κλίνες, ωστόσο πρόκειται για ένα ακόμη περιστατικό στα νοσοκομεία της πόλης που καταδεικνύει την καθημερινή επιβάρυνση και πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ, που γίνεται ολοένα και πιο ασφυκτική. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι αυτή ήταν η χειρότερη εβδομάδα στην Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας, με ρεκόρ πενταμήνου και στους θανάτους.

Εντοπίστηκαν δύο στελέχη της μετάλλαξης «Δέλτα plus»

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, οι 63 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους μέσα σε 24 ώρες λόγω κορονοϊού ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός απωλειών που η Ελλάδα είχε να «δει» εδώ και πέντε μήνες. Τόσο πολλοί θάνατοι -63 στον αριθμό- είχαν καταγραφεί ξανά στη χώρα στις 18 Μαΐου 2021. Την ίδια ώρα, έπειτα από στοχευμένους ελέγχους του ΕΟΔΥ, από τις 29/9 μέχρι τις 18/19, εντοπίστηκαν στη χώρα μας τα πρώτα δύο κρούσματα της «Δέλτα plus», της παραλλαγής δηλαδή της μετάλλαξης «Δέλτα». Συγκεκριμένα, από τον έλεγχο των 387 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 384 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC) και όλα αφορούν στο στέλεχος «Δέλτα». Δύο εκ των στελεχών αυτών, αφορούν στο στέλεχος ΑΥ.4.2, τα οποία εντοπίστηκαν σε δείγματα κρουσμάτων στις Περιφερειακές Ενότητες του Κεντρικού και Νότιου Τομέα Αθηνών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις