Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ: Ανέδειξε τη σημασία τους ο Σταϊκούρας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ: Ανέδειξε τη σημασία τους ο Σταϊκούρας

Συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ: Μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του Κωνσταντίνο Πετρίδη, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε για τα οφέλη των Συμφωνιών που έχει υπογράψει η Ελλάδα με άλλες χώρες.

Μετά τη συνάντησή του στη Λευκωσία με τον Κύπριο ομόλογό του Κωνσταντίνο Πετρίδη, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε στην τοποθέτησή του τη σημασία των τελευταίων συμφωνιών που έχει υπογράψει η Ελλάδα με άλλες χώρες, όπως τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Αίγυπτο και την Κύπρο. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στις συμφωνίες, υπενθύμισε πως λαμβάνονται υπόψη συνδυαστικά και με την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που καλεί την Τουρκία παύσει τις απειλές και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης φυσικών πόρων των γειτονικών της χωρών βάσει του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Δικαίου, αλλά κυρίως βάσει της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών και του Δικαίου της Θάλασσας.

Όλα αυτά τα παραπάνω, λοιπόν, δημιουργούν ένα νέο περιβάλλον για τις δύο χώρες, την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες εργάζονται σταθερά για να λυθεί το κυπριακό. Όμως, χωρίς να διακινδυνευθεί την ίδια στιγμή η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στην κυπριακή επικράτεια. Επίσης, ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε και στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, αλλά και στην πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ειδικότερα, επεσήμανε πως «ωστόσο δεν εφησυχάζουμε, ούτε πανηγυρίζουμε. Εξακολουθούμε να έχουμε μπροστά μας μεγάλες προκλήσεις. Η πανδημία συνεχίζει να προκαλεί αβεβαιότητα. Σε αυτή προστίθενται οι εντεινόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η διεθνής ενεργειακή κρίση και προκλήσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα». Έκλεισε την τοποθέτησή του υπογραμμίζοντας πως “πρόκειται για στόχους που μπορεί- πρέπει- και θα επιτευχθούν, με σχέδιο, συνεργασία, αλληλεγγύη, διορατικές, δυναμικές, αποφασιστικές και συνεκτικές λύσεις, χάριν της προόδου και της ευημερίας των λαών μας και ολόκληρης της Ευρώπης”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις