ΠΟΥ για covid-19: Προειδοποιεί για παράταση της πανδημίας

ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ για covid-19: Προειδοποιεί για παράταση της πανδημίας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ελένη Ριζάκη

ΠΟΥ για covid-19: Το ενδεχόμενο να συνεχιστεί για έναν ακόμα χρόνο η πανδημία εξέφρασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), λόγω της έλλειψης διαθεσιμότητας εμβολίων σε φτωχές χώρες, όπως η Αφρική.

21.10.2021 | 11:48

Σε ανησυχητική προειδοποίηση για παράταση της πανδημίας COVID-19 έναν ακόμα χρόνο προχώρησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), λόγω της αδυναμίας των φτωχών χωρών να πάρουν τα αναγκαία εμβόλια. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «θα συνεχιστεί ένα χρόνο περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε», καθώς, επίσης, όπως εξήγησε και ο αξιωματούχος του ΠΟΥ δρ. Μπρους Έιλγουορντ, αυτό σημαίνει πως η υγειονομική κρίση θα μπορούσε «εύκολα να παραταθεί ως αργά το 2022». Σύμφωνα με τα στατιστικά, λιγότερο από το 5% του πληθυσμού της Αφρικής έχει ανοσοποιηθεί κατά της covid-19, έναντι του 40% στις περισσότερες άλλες ηπείρους.

Μάλιστα, ο αξιωματούχος του ΠΟΥ ξεκαθάρισε ότι «ότι δεν βρισκόμαστε σε καλό δρόμο». Επίσης, τόνισε αυστηρά πως «πρέπει πραγματικά να εντείνουμε τους ρυθμούς, διαφορετικά ξέρετε τι θα συμβεί; Αυτή η πανδημία θα συνεχιστεί ένα χρόνο περισσότερο από όσο θα έπρεπε».

Σχετικά με τις δωρεές εμβολίων

Στη συνέχεια, ο Έιλγουορντ κάλεσε τις πλούσιες χώρες να προσφέρουν τη σειρά τους στις πιο φτωχές, ώστε οι φαρμακευτικές εταιρείες να δώσουν προτεραιότητα στις χαμηλότερου εισοδήματος χώρες, ενώ υπενθύμισε στις πλούσιες χώρες τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει αναφορικά με τις δωρεές τους σε εμβόλια, καλώντας τες να ελέγξουν σε τι σημείο βρίσκονται αυτές. Μια ένωση φιλανθρωπικών οργανώσεων, η People’s Vaccine, δημοσιοποίησε στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι μόνο μία στις επτά δόσεις που έχουν δεσμευθεί να δωρίσουν οι πλούσιες χώρες και οι φαρμακευτικές εταιρείες, όντως φτάνει στον προορισμό της. Η μεγάλη πλειονότητα των εμβολίων κατά της COVID-19 έχει δοθεί σε χώρες με υψηλά ή άνω του μέσου εισοδήματα, ενώ στην Αφρική έχει χορηγηθεί μόλις το 2,6% των δόσεων που έχουν γίνει παγκοσμίως.

Exit mobile version