Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Τουρκικές παραβιάσεις σήμερα στο Αιγαίο: Νέες προκλήσεις από την Άγκυρα
ΕΛΛΑΔΑ

Τουρκικές παραβιάσεις σήμερα στο Αιγαίο: Νέες προκλήσεις από την Άγκυρα

Τουρκικές παραβιάσεις σήμερα στο Αιγαίο: Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν Τετάρτη 20 Οκτωβρίου υπερπτήσεις.

Για άλλη μία φορά τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν, σήμερα, Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, υπερπτήσεις πάνω από το Φαρμακονήσι, τους Λειψούς και τις Οινούσσες. Συγκεκριμένα, στις 14:13 ζεύγος τουρκικών μαχητικών πραγματοποίησε υπερπτήσεις πάνω από το Φαρμακονήσι στα 21.000 πόδια και στις 14:14 πάνω από τους Λειψούς στα 21.000 πόδια. Στη συνέχεια, το ζεύγος διαχωρίστηκε και πραγματοποίησε υπερπτήσεις στις 14:29 πάνω από τις Οινούσσες. Το πρώτο αεροσκάφος πετούσε στα 27.000 πόδια και το δεύτερο στις 29.000 πόδια. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Την ίδια στιγμή πρόβλημα δημιουργεί ο εθνικιστής εν αποστρατεία ναύαρχος Τζιχατ Γιαϊτζί, ο οποίος προέβη για ακόμη μια φορά σε προκλητικές δηλώσεις συνεχίζοντας το παραλήρημά του. Πιο συγκεκριμένα, ο εμπνευστής της θεωρίας της τουρκικής «γαλάζιας πατρίδας» με το φανατικό κοινό στην Τουρκία ζήτησε από την Άγκυρα να ενεργοποιηθούν άμεσα οι S-400, παρά τις αντιδράσεις των ΗΠΑ. Πριν από μερικές μέρες ζητούσε από την τουρκική κυβέρνηση να είναι προσεκτική γιατί η Ελλάδα μπορεί να: «προχωρήσει σε μονομερή αύξηση των χωρικών της υδάτων στα 12 νμ». Σήμερα, στο ίδιο ακραίο και φιλοπολεμικό τόνο, μιλάει για «στρατιωτική επίθεση» της χώρας μας στην Τουρκία, όταν την θεωρήσει «αδύναμη».

Οι σημερινές δηλώσεις του Τζιχατ Γιαϊτζί

Στις τελευταίες του δηλώσεις ο Γιαϊτζί ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση να ενεργοποιηθούν άμεσα οι S-400, λέγοντας ότι «Το σύστημα S-400 δεν είναι επιθετικό όπλο. Είναι αμυντικό όπλο. Δεν μπορούμε να χτυπήσουμε ούτε την Ελλάδα, ούτε την Δαμασκό. Πρόκειται για ένα σύστημα αεράμυνας» δήλωσε, υπενθυμίζοντας τους S-300 που κατέχει η Αθήνα. Ταυτόχρονα, στον απόηχο της σύναψης αμυντικών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας – Γαλλίας και Ελλάδας – ΗΠΑ ανέφερε ότι η Ελλάδα θα επιτεθεί στην Τουρκία, σε κάποια «αδύναμη» στιγμή της.

Επαναλαμβάνοντας τις ακραίες θεωρίες του, ο τ. αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας, και επικεφαλής του Κέντρου Ναυτικών και Στρατηγικών Σπουδών του ιδιωτικού πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ, υποστήριξε πως στόχος της Ελλάδας είναι η κατάκτηση της Κύπρου και της Κωνσταντινούπολης, με τη δημιουργία ενός κρατιδίου τύπου Βατικανού για το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο Γιαϊτζί ζήτησε από το ΝΑΤΟ να πάρει θέση, στην αμυντική συνεργασία που προχώρησαν Ελλάδα και Γαλλία, που στόχο έχει -όπως υποστηρίζει- την Τουρκία, επίσης μέλος της Συμμαχίας. Οι συχνές και εμπρηστικές δηλώσεις του Γιαϊτζί, είναι χαρακτηριστικό δείγμα του εκνευρισμού που επικρατεί στην Τουρκία, για τις συμμαχίες που αναπτύσσει η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα και τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς που έχει δρομολογήσει.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις