Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πατέρας Ζακ Κωστόπουλου – δίκη: «Είναι διπλά δολοφόνοι οι αστυνομικοί»
ΕΛΛΑΔΑ

Πατέρας Ζακ Κωστόπουλου – δίκη: «Είναι διπλά δολοφόνοι οι αστυνομικοί»

Πατέρας Ζακ Κωστόπουλου - δίκη: Ο πατέρας του Ζακ Κωστόπουλου κατέθεσε ως πρώτος μάρτυρας

Ξέσπασε ο πατέρας του Ζακ Κωστόπουλου κατά την κατάθεσή του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, στη δίκη για τη δολοφόνια του γιού που είναι σε εξέλιξη. Σύμφωνα με το dikastiko.gr, ο μάρτυρας περιέγραψε το παιδί του ως έναν άνθρωπο με κοινωνική ζωή, χαρούμενο που είχε τη στήριξη της οικογένειάς του, μίλησε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, ενώ αναφέρθηκε και στις φορές που προσπαθούσε να του εξηγήσει πως δεν πρόκειται να αλλάξει τον κόσμο: “Μου χαμογελούσε, δίκιο έχεις μπαμπά και τώρα εγώ ψάχνω να βρω ένα άλλο δίκιο…”.

“Δεν ίδρωσε κανενός το αυτί. Για μένα είναι δίπλα δολοφόνοι οι αστυνομικοί. Αποκρύψαν στοιχεία. Έκαναν έλεγχος το τηλέφωνο του γιου μου και όχι στων κατηγορουμένων” είπε επιρρίπτοντας ευθύνες στους αστυνομικούς και συμπλήρωσε ότι: “Είδα το βίντεο, κάτω το είχαν το παιδί με αίματα και να τον κλωτσοπατανε. Και πριν λίγους μήνες ένας σκότωσε πένα γατάκι και τώρα είναι μέσα και αυτοί είναι έξω! Πως είναι δυνατόν! Συγγνώμη για την οργή μου αλλά έχω θυμό μέσα για αυτό που συνέβη! Δεν είναι πράγματα αυτά σε μια πολιτισμένη χώρα”.

Πρόεδρος: Σας είχε πει ότι κάποιος τον απειλούσε;

Πατέρας: δεν είχα πρόσφατο τηλεφώνημα εκείνες τις ημέρες. Δεν είχε κανένα πρόβλημα είχε τη στήριξη μας στο οικονομικό. Δεν ήταν περιθωριοποιημένο άτομο, δούλευε σε εφημερίδα, έπαιζε σε θέατρο είχε και ένα επίδομα. Δεν υπήρχε περίπτωση να τον αφήσω χωρίς χρήματα κι εγώ. Ήμουν δίπλα του και το ήξερε. Μια μέρα πριν φύγω, μου είπε να πάμε στα κλαρίνα και πήγαμε. Ήταν χαρούμενος, είχε διάθεση. Δεν ήταν βίαιος, κάθε άλλο. Όταν μας είπαν ο Ζαχαρίας πήγε και λήστεψε κανείς δεν το πίστεψε. Δήλωνε κατά της βίας και θα ήταν ο ίδιος βίαιος; Δεν στέκει αυτό. Μακάρι να ήταν ληστής και να τον έπιαναν. Θα ήταν εδώ και ζωντανός. Πολλά είναι τα γιατί και θα τα δείτε κι εσείς.

Με καθυστέρηση ξεκίνησε η δίκη

Με αιτήματα για εξεύρεση μεγαλύτερης αίθουσας ξεκίνησε η εκδίκαση της υπόθεσης, ενώ από το εδώλιο του οποίου απουσίαζε ένας εκ των έξι κατηγορουμένων.

Η διαδικασία ξεκίνησε με καθυστέρηση, καθώς δεκάδες από τους πολίτες που έχουν συγκεντρωθεί σε συμπαράσταση συγγενών και φίλων του 33χρονου θύματος, θέλησε να εισέλθει στη δικαστική αίθουσα για να παρακολουθήσει τη δίκη.

Στο δικαστήριο εκφωνήθηκαν τα ονόματα των 41 μαρτύρων κατηγορίας, ενώ η πολιτική αγωγή, που εκπροσωπεί την οικογένεια του θύματος, έθεσε θέμα για την αλλαγή αίθουσας που να δίνει τη δυνατότητα να παραβρεθούν οι παράγοντες της δίκης, εκπρόσωποι από τη Διεθνή Αμνηστία και από την ΛΟΑΤΚΙ, συγγενείς, αλλά και δημοσιογράφοι για τη δημοσιοποίηση της δίκης τηρουμένων των μέτρων για την πανδημία.

Το αίτημα έθεσε η εκ των συνηγόρων της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου, Αννυ Παπαρούσου, η οποία τόνισε ότι η δίκη αφορά υπόθεση με μεγάλο κοινωνικό ενδιαφέρον και επομένως ότι θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα κάλυψής της. Το θέμα τέθηκε από την αρχή, με την εκφώνηση της υπόθεσης, πριν την κλήρωση των ενόρκων, καθώς η πρόεδρος δεν επέτρεψε την είσοδο σε κανένα δημοσιογράφο.

Στο αίτημα συναίνεσε και η υπεράσπιση ζητώντας να ληφθούν υπόψη σε κάθε περίπτωση οι υγειονομικοί κανόνες βάση των διατάξεων για τον COVID-19. Η υπεράσπιση επεσήμανε, παράλληλα, ότι θα πρέπει να βρεθεί αίθουσα που να διαθέτει τεχνική υποδομή για την προβολή του υλικού που βρίσκεται στη δικογραφία.

Οι συνήγοροι των τεσσάρων κατηγορούμενων αστυνομικών τόνισαν ότι το ζήτημα της δυνατότητας προβολής των βίντεο από τον θάνατο του 33χρονου είναι κρίσιμο, ώστε να αποσαφηνιστεί η θέση και η στάση ενός εκάστου κατηγορούμενου για την ποινική αποτίμηση που θα κάνει το δικαστήριο.

Το δικαστήριο αποφάσισε την εκδίκαση στην παρούσα αίθουσα ορίζοντας ότι παρόντες, πλην των παραγόντων για την διεξαγωγή της δίκης, θα μπορούν να είναι τέσσερις δημοσιογράφοι, ένας από την Διεθνή Αμνηστία, ένας από το Παρατηρητήριο για τη δίκη και ένας από τη ΛΟΑΤΚΙ οργάνωση.

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν έξω από τα δικαστήρια, ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεις, κόμματα, δημοτικές παρατάξεις και συλλογικότητες του αναρχικού χώρου, παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης.

Γιαγιά Ζακ: “Μάλλον υπήρχε σχέδιο οργανωμένο”

Παρούσα και η γιαγιά του Ζακ, “Δεν ήταν κλέφτης και δεν ήταν αυτός που λένε ο κόσμος. Ήταν το πρώτο μου εγγόνι και το ξέρω πάρα πολύ καλά, ήταν το καλύτερο παιδί δεν πείραζε ούτε μυρμήγκι άλλο τι ιδεολογίες είχε το παιδί. Ήταν στημένη υπόθεση για να τον τελειώσουνε από αυτούς που δεν θέλανε αυτούς τους ανθρώπους. Ο καθένας να πάρει αυτό που του αναλογεί να πουν την αλήθεια. Η ψυχή του παιδιού να βρει γαλήνη. Μάλλον υπήρχε σχέδιο οργανωμένο γιατί 25 λεπτά που τον κλωτσοπατάγανε η αστυνομία που ήταν; Άργησαν οι αρχές. Περιμένουμε την δικαιοσύνη”, δήλωσε.

Βίντεο απο newsbeast

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις