Coldplay: Επιστροφή στη σκηνή με σεβασμό στο περιβάλλον

ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Coldplay: Επιστροφή στη σκηνή με σεβασμό στο περιβάλλον

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ελένη Ριζάκη

Coldplay: Το Μάρτη του 2022 το πετυχημένο ξένο μουσικό συγκρότημα θα εκπληρώσει την επιθυμία του να πραγματοποιήσει μια σειρά φιλο-περιβαλλοντικών συναυλιών.

19.10.2021 | 19:00

Η παγκοσμίου φήμης μουσική μπάντα Coldplay ξεκινούν περιοδεία το Μάρτιο του 2022, η οποία σχεδιάζεται να έχει ένα φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα. Ο Chris Martin, τραγουδιστής των Coldplay, μίλησε στο BBC ειδικά για το σχέδιο του συγκροτήματος να συμβάλλει στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, χρησιμοποιώντας “τεχνολογία κινητικού δαπέδου”. Δηλαδή, η ηλεκτρική ενέργεια να παράγεται όταν οι φαν του συγκροτήματος θα κινούνται πάνω κάτω σε ένα ειδικά κατασκευασμένο δάπεδο για χορό. Επίσης το συγκρότημα προτίθεται να φυτεύει ένα δέντρο με την πώληση κάθε εισιτηρίου.

Συγκεκριμένα, ο Martin εξήγησε σχετικά με την “τεχνολογία κινητικού δαπέδου”: «Όταν κινούνται, θα δίνουν ενέργεια στη συναυλία» και πρόσθεσε πως «έχουμε και ποδήλατα που κάνουν το ίδιο πράγμα». Επίσης για την πραγματοποίηση των ταξιδιών της μπάντας θα γίνει μια προσπάθεια να αποφευχθεί όσο γίνεται η αεροπορική μετακίνηση. Βέβαια, ο Chris Martin παραδέχθηκε πως ορισμένα ταξίδια με ιδιωτικά αεροσκάφη θα πραγματοποιηθούν, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις θα χρησιμοποιηθεί βιώσιμο καύσιμο αεροπλοΐας.

https://twitter.com/BBC/status/1449814065468018689

Οι συναυλιακοί χώροι

Ακόμα οι Coldplay θέλουν και οι τοποθεσίες, στις οποίες θα πραγματοποιήσουν τις συναυλίες, να ενταχθούν σε αυτήν τη φιλο-περιβαλλοντική κίνηση. Έτσι, ζητούν στους χώρους, στους οποίους εμφανίζονται, να εφαρμόζεται μια σειρά από φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές. Οι συναυλίες θα είναι προσαρμοσμένες, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Τα σκηνικά πρόκειται να είναι κατασκευασμένα από βιώσιμα υλικά όπως το μπαμπού, ενώ τα εφέ σκηνής, τα λέιζερ και ο φωτισμός θα τροποποιηθούν για τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης. Το συγκρότημα στην ιστοσελίδα του επισημαίνει ότι προετοιμάζει η περιοδεία να έχει αυτό το χαρακτήρα εδώ και δύο χρόνια: «Περάσαμε τα τελευταία δύο χρόνια με διαβουλεύσεις με εμπειρογνώμονες για το περιβάλλον για να κάνουμε αυτή την περιοδεία όσο το δυνατόν πιο βιώσιμη και, εξίσου σημαντικό, να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της περιοδείας για να προωθήσουμε κάποια πράγματα».

Περιβαλλοντικές ευαισθησίες από πριν…

Αξίζει να αναφερθεί πως και στο παρελθόν οι Coldplay έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το μέλλον του πλανήτη. Για παράδειγμα τα έσοδα μιας μοναδικής συναυλίας που είχαν πραγματοποιήσει στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου διατέθηκαν σε φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες για το περιβάλλον. Ενώ το 2019 η μπάντα είχε ανακοινώσει πως δε θα περιόδευε για την προώθηση του τελευταίου τους άλμπουμ εξαιτίας των ανησυχιών για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των συναυλιών της. Συγκεκριμένα, ο Chris Martin είχε δηλώσει: «Παίρνουμε χρόνο για να δούμε πώς η περιοδεία μας μπορεί να είναι ενεργά ωφέλιμη» και είχε προσθέσει ότι «όλοι μας πρέπει να βρούμε τον καλύτερο τρόπο να κάνουμε τη δουλειά μας» καταλήγοντας στην επιθυμία της μπάντας να δεσμευτεί πως μελλοντικά θα προσπαθήσει να προσφέρει συναυλίες ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Φέτος φαίνεται πως η δέσμευσή τους θα γίνει πράξη.

Exit mobile version