Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Πολωνία: Το σχέδιό της για τις μεταναστευτικές ροές
ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Το σχέδιό της για τις μεταναστευτικές ροές

Πολωνία: Ετοιμάζει νομιμοποίηση βίαιων επαναπροωθήσεων και τείχος ανάμεσα σε εκείνη και τη Λευκορωσία, ενώ, την ίδια στιγμή, βρίσκονται νεκροί μετανάστες στα σύνορα των δύο χωρών.

Σε νομιμοποίηση των βίαιων επαναπροωθήσεων μεταναστών προτίθεται να προχωρήσει η Πολωνία, εξουσιοδοτώντας ακόμα και τους φρουρούς στα σύνορα της χώρας με τη Λευκορωσική πρωτεύουσα του Μινσκ να απορρίπτουν τις αιτήσεις ασύλου. Μάλιστα, θα παρέχει και τη δυνατότητα να μην απαιτείται πρώτα εξέταση των αιτήσεων από τις αρμόδιες αρχές. Από την άλλη πλευρά, η Πολωνία με την ΕΕ κατηγορούν τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ότι διευκολύνει επίτηδες την εισροή πλήθους μεταναστών. Συγκεκριμένα, δηλώνουν ότι οι μεταναστευτικές ροές οργανώθηκαν από τη Λευκορωσία ως μια μορφή “υβριδικού πολέμου”, ώστε να ασκηθεί πίεση στην ΕΕ για τις κυρώσεις που επέβαλε στο Μινσκ. Η Λευκορωσία το αρνείται.

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οποιοσδήποτε ζητά διεθνή προστασία πρέπει να έχει πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου, ακόμη και αν έχει περάσει παράνομα τα σύνορα. Για αυτό το λόγο, ομάδες προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν την Πολωνία ότι απωθεί τους μετανάστες εδώ και μήνες.

Νεκροί μετανάστες στα σύνορα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις