Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Χειμερινό κολύμπι – θερμίδες: Η καλύτερη επιλογή για να αδυνατίσετε γρήγορα
PLUS

Χειμερινό κολύμπι – θερμίδες: Η καλύτερη επιλογή για να αδυνατίσετε γρήγορα

Χειμερινό κολύμπι - θερμίδες: Τα στοιχεία προέρχονται από μια μικρή μελέτη που έγινε σε οκτώ άντρες

Για ευεξία, καλή υγεία αλλά και απώλεια βάρους, η χειμερινή κολύμβηση αποτελεί ιδανική πρόταση και μάλιστα σε κρύες θάλασσες. Αυτό υποστηρίζει μια νέα μελέτη, σύμφωνα με την οποία, τα άτομα που κολυμπούν συχνά σε κρύο νερό, όπως σε θάλασσες ή λίμνες, καίνε περισσότερες θερμίδες όταν τα νερά είναι πραγματικά παγωμένα, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Τα στοιχεία προέρχονται από μια μικρή μελέτη που έγινε σε οκτώ άντρες οι οποίοι πήγαιναν για κολύμπι τους χειμερινούς μήνες δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα. Συγκριτικά με άλλους οκτώ άνδρες παρόμοιας ηλικίας και βάρους, διαπιστώθηκε ότι το πρώτο γκρουπ των αντρών έκαιγε περίπου 500 επιπλέον θερμίδες το 24ωρό.

Η Dr Camilla Scheele, επικεφαλής της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, δήλωσε: «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι άνθρωποι που κολυμπούν σε κρύο νερό εκπαιδεύουν το σώμα τους να αντιμετωπίζει διαφορετικά τις χαμηλότερες θερμοκρασίες. Καθώς καίνε περισσότερες θερμίδες, είναι πιθανό να χάσουν βάρος, κάτι που θα μπορούσε να κάνει καλό και στην υγεία τους γενικά, καθώς η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τόσες πολλές ασθένειες». Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Reports Medicine, διαπίστωσε ότι οι άνδρες που κολυμπούν το χειμώνα έχουν επίσης χαμηλότερη θερμοκρασία σώματος. Αυτό σημαίνει ότι όταν κρυώνουν, το σώμα τους μπορεί να χρειαστεί να δουλέψει περισσότερο για να ζεσταθεί – όπως κάποιος χωρίς ρούχα, σε σύγκριση με κάποιον με χειμερινό μπουφάν.

woman in red bikini lying on beach
Επιπλέον όσοι κολυμπούν σε κρύα νερά δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα διαπιστώθηκε ότι έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση

Αρα λιγότερα εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια. Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα δείχνει ότι η έκθεση του σώματος σε ακραίες θερμοκρασίες – όπως σε σάουνα ή κρύα νερά – μπορεί να κάνει το σώμα να αντιδρά πιο καλά στις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας. Η συγγραφέας της μελέτης, Susanna Sοberg, από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, κατέληξε: «Τα αποτελέσματά δείχνουν ότι το χειμερινό κολύμπι αποτελεί μια δραστηριότητα που θα μπορούσε να δώσει περισσότερη ενέργεια και θα μπορούσε να συμβάλει στην απώλεια ή τον έλεγχο του βάρους»

topless man in black shorts sitting on black rock in the sea

Τα στυλ κολύμβησης

Ελεύθερο

Το ελεύθερο χρησιμοποιείται συνήθως για αποθεραπεία για τραυματισμούς των γονάτων, της μέσης και των ώμων.

Γυμνάζει: Όλο το σώμα όπως και τα υπόλοιπα στυλ κολύμβησης κυρίως όμως, τους ώμους και την ωμοπλάτη, το έξω μέρος του στήθους, τους πλάγιους κοιλιακούς, τον τετρακέφαλο και δικέφαλο μηριαίο.

Καίτε: Ένας μέσος άντρας 80 κιλών θα κάψει περίπου 600 θερμίδες /ώρα. Μία γυναίκα 50 κιλών 400.

Πεταλούδα

Το πιο απαιτητικό στυλ κολύμβησης. Θέλει αρκετή εξάσκηση όσον αφορά την τεχνική του. Δεν ενδείκνυται για όσους είναι παχύσαρκοι ή έχουν τραυματισμούς.

Γυμνάζει: Πλάτη, στήθος, ώμους, μέση, ορθό κοιλιακό.

Καίτε: Περίπου 800 θερμίδες /ώρα οι άντρες και 600 οι γυναίκες, αν φυσικά γίνει σωστά.

man standing near beach

Πρόσθιο

Είναι το πιο βασικό στυλ όταν ξεκινά κάποιος να κολυμπά. Για όσους δεν ξέρουν κολύμπι αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να μάθουν. Μπορείτε να μάθετε τη σωστή κίνηση των ποδιών κρατώντας μια σανίδα μπροστά. Αν έχετε προβλήματα με την μέση σας προτιμήστε την πιο ήπια ένταση. Αν έχετε πρόβλημα στα γόνατα αποφύγετε το συγκεκριμένο στυλ γιατί επιβαρύνει τους έσω πλάγιους συνδέσμους και τους μηνίσκους.

Γυμνάζει: Όλους τους μύες της πλάτης και του στήθους, προσαγωγούς, γλουτιαίους, δικέφαλους και τον ορθό κοιλιακό.

Καίτε: Περίπου 750 θερμίδες / ώρα οι άντρες και 600 οι γυναίκες.

Ύπτιο

Ανεξαρτήτως φυσικής κατάστασης, το ύπτιο είναι το πιο εύκολο στυλ μετά το πρόσθιο. Αν είστε υπέρβαροι το ύπτιο είναι ιδανικό για σας. Αν έχετε πρόβλημα στα γόνατα λειτουργεί θεραπευτικά, ενδυναμώνοντας τους τετρακέφαλους. Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα στη μέση, χρειάζεται προσοχή στη σωστή εκτέλεση της κίνησης.

Γυμνάζει: Τους μύες των ώμων, της πλάτης και τους κοιλιακούς.

Καίτε: 500 θερμίδες /ώρα οι άντρες, 400 οι γυναίκες.

Το μυστικό

Προετοιμάστε το σώμα σας για να μπει στο νερό που έχει διαφορετική θερμοκρασία. Κάνετε πριν διατατικές ασκήσεις. Συνδυάστε το κολύμπι με περπάτημα ή χαλαρό τρέξιμο στην αμμουδιά. Παρόμοιες ιδιότητες μπορεί να έχει και το κρύο ντους. Σύμφωνα με βρετανική έρευνα ένα κρύο ντους την ημέρα, μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια μέχρι και 4 κιλών το χρόνο. Με την ενεργοποίηση του μεταβολισμού, η τροφή μεταβολίζεται πολύ πιο γρήγορα και έτσι δεν δημιουργούνται αποθήκες λίπους στο σώμα….

woman meditating front of sea at daytime
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις