Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τραμπ για μετανάστες: Όσοι φτάνουν από την Αϊτή στις ΗΠΑ έχουν πιθανόν AIDS
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ για μετανάστες: Όσοι φτάνουν από την Αϊτή στις ΗΠΑ έχουν πιθανόν AIDS

Τραμπ για μετανάστες: Πυρά εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ προς την κυβέρνηση Μπάιντεν για τη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί

Ακόμη μια δήλωση που προκαλεί σχόλια έρχεται από το… στόμα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υποστήριξε ότι πολλοί μετανάστες από την Αϊτή πάσχουν πιθανότατα από AIDS και πως οι ΗΠΑ αποδέχονται μια ευχή θανάτου αφήνοντάς τους να περάσουν τα σύνορα. Υπενθυμίζεται ότι το επιτελείο του Μπάιντεν έχει αποδεχτεί 60 χιλιάδες μετανάστες. Ωστόσο, σε δηλώσεις του στο δίκτυο Fox News ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι 50 χώρες στέλνουν φυλακισμένους στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

Σχεδόν 28.000 μετανάστες από την Αϊτή έφτασαν στα αμερικανικά εδάφη το 2021 σε σχέση με τους περίπου 4.000 που έφτασαν στις ΗΠΑ, το 2020, από χώρες της κεντρικής και νότιας Αμερικής, γεγονός που αποδεικνύει τη χαλάρωση της προηγούμενης μεταναστευτικής πολιτικής. Εν τω μεταξύ, πάνω από 70.000 μετανάστες έχουν επιχειρήσει αυτή τη χρονιά να εισέλθουν στα αμερικανικά εδάφη.

Οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από την Αϊτή, πολλοί από τους οποίους ζούσαν σε Χιλή και Βραζιλία από το 2010, οπότε κα σημειώθηκε ο φονικός σεισμός.

person holding black android smartphone

Οι μετανάστες που δεν διαθέτουν νόμιμα χαρτιά δεν θα απελαύνονται από τις ΗΠΑ

Οι μετανάστες που δεν διαθέτουν νόμιμα χαρτιά δεν θα απελαύνονται από τις ΗΠΑ παρά μόνο αν αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της χώρας και εφόσον εισήλθαν στο αμερικανικό έδαφος πριν την 1η Νοεμβρίου 2020, βάσει των νέων οδηγιών που δόθηκαν στην υπηρεσία μετανάστευσης. Σε υπόμνημά του προς τα μελη της υπηρεσίας μετανάστευσης και τους συνοριοφύλακες ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας τους ζήτησε να επικεντρωθούν στη σύλληψη και την απέλαση των μεταναστών που αποτελούν απειλή τόσο για την εθνική ασφάλεια όσο και για την ασφάλεια συνόρων, αλλά και για τη δημόσια τάξη.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται όσοι είναι ύποπτοι για τρομοκρατία και κατασκοπεία, όσοι έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα αλλά και όσοι μετανάστες διέσχισαν παράτυπα τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό μετά την 1η Νοεμβρίου 2020. «Το γεγονός ότι ένας άνθρωπος είναι αλλοδαπός χωρίς νόμιμα έγγραφα δεν θα πρέπει να αποτελεί μοναδικό λόγο» για την απέλασή του, τόνισε ο Μαγιόρκας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περισσότεροι από 11 εκατομμύρια μετανάστες ζουν στις ΗΠΑ χωρίς να διαθέτουν νόμιμα έγγραφα και «δεν διαθέτουμε τους πόρους να συλλαμβάνουμε και να προχωρούμε στην απέλαση όλων τους», εξήγησε ο Αμερικανός υπουργός. Η πλειονότητα αυτών «συμβάλλει εδώ και χρόνια στην κοινωνία, υπάρχουν άνθρωποι που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή στη μάχη κατά του κορωνοϊού, είναι επικεφαλής θρησκευτικών κοινοτήτων, μορφώνουν τα παιδιά μας, κάνουν δύσκολες αγροτικές εργασίες», πρόσθεσε ο Μαγιόρκας.

Οι νέες οδηγίες θα ισχύουν από τις 29 Νοεμβρίου και ανακοινώθηκαν την ώρα που εδώ και μήνες μεγάλος αριθμός μεταναστών φτάνουν στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, με την ελπίδα να εισέλθουν στο αμερικανικό έδαφος. Περισσότεροι από 1,3 εκατομμύριο έχουν συλληφθεί από τον Ιανουάριο.

man in white and black floral shirt and black pants standing on sidewalk during daytime
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις