Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Τζιχαντιστής στην Αθήνα: Η ομολογία του 34χρονου – «Ναι, ήμουν μαχητής του ISIS”
ΕΛΛΑΔΑ

Τζιχαντιστής στην Αθήνα: Η ομολογία του 34χρονου – «Ναι, ήμουν μαχητής του ISIS”

Τζιχαντιστής στην Αθήνα: Ήρθε στην Ελλάδα το 2018 

«Ναι, ήμουν μαχητής του Isis και για πολιτικούς και για θρησκευτικούς λόγους. Σε μια μάχη στη Συρία τραυματίστηκα βαριά στα πόδια. Νοσηλεύτηκα διαδοχικά σε δύο νοσοκομεία. Μου τοποθέτησαν τεχνητό μέλος για να μπορώ να περπατάω. Το 2018, ήρθα με την οικογένειά μου στην Ελλάδα, να αρχίσω μια νέα ζωή. Εργαζόμουν σε βιοτεχνία φασόν ενδυμάτων. Ζούσε εδώ με τη σύζυγό μου και τα τέσσερα παιδιά μου».

Του Πέτρου Καρσιώτη

Είναι μερικά από τα λόγια, που είπε στους αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με πληροφορίες του Alphafreepress, ο 34χρονος Ιρακινός, ο οποίος συνελήφθη στην περιοχή των Πατησίων για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση και οδηγήθηκε μ αυτή την κατηγορία στον εισαγγελέα, από τον οποίο παραπέμφθηκε στον ανακριτή. Ενώ η αντιτρομοκρατική σε έρευνα στο σπίτι του κατάσχεσε και έστειλε για εξέταση στα εγκληματολογικά εργαστήρια το κινητό του τηλέφωνο, τάμπλετ κι άλλα ψηφιακά μέσα, προκειμένου να εξακριβωθούν οι τυχόν διασυνδέσεις του με άλλους ύποπτους τζιχαντιστές στην Αθήνα, έγινε γνωστό ότι ο συλληφθείς Ιρακινός, εμφανίζεται σε ρεπορτάζ, που είχαν φέρει στο φως οι δημοσιογράφοι της New York Times.

Πρόκειται για ένα βίντεο, με σκηνές του 2014, στο οποίο οι δημοσιογράφοι, τον εμφανίζουν να συμμετέχει σε ενέργειες του ISIS στη Συρία, όπως επίσης να δηλώνει μέλος του και να εξυμνεί τις φρικαλεότητες. Ακόμη, κρατώντας ένα καλάσνικοφ, κάνει κήρυγμα υπέρ του Ισλαμικού Κράτους. Το ρεπορτάζ των NYT, είχε γίνει το 2014 και αφορούσε την εξέλιξη του ISIS, με αφορμή την κατάληψη της Μοσούλης. Όταν ο 34χρονος Ιρακινός, οδηγήθηκε στα γραφεία της Εισαγγελίας, ήταν εμφανής η δυσκολία του να περπατήσει, συνοδευόμενος από αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Όλοι παρατήρησαν ότι η συμμετοχή του στις τάξεις του Isis στις φονικές μάχες στη Συρία, του είχε κοστίσει το αριστερό του πόδι με αποτέλεσμα να κινείται με πρόσθετο μέλος, ενώ εμφανή σημάδια τραύματα έφερε και στο δεξί του πόδι.

Ήρθε στην Ελλάδα το 2018

Ο 34χρονος Ιρακινός, όπως έχει παρατηρηθεί από προηγούμενες ανάλογες συλλήψεις, είχε έρθει στην Ελλάδα το 2018, ως πρόσφυγας από την Τουρκία στην Λέσβο μαζί με την γυναίκα και τα τέσσερα παιδιά του. Από τότε είχε υποβάλλει δύο αιτήματα χορήγησης ασύλου και ζητούσε να του χορηγηθούν για ανθρωπιστικούς λόγους, προβάλλοντας τα τραύματα. Όμως και οι δύο αιτήσεις παροχής πολιτικού ασύλου στη χώρα απορρίφθηκαν από την αρμόδια επιτροπή. Μετά και τη δεύτερη απορριπτική απόφαση, προσέφυγε στα Διοικητικά Δικαστήρια, με την απόφαση να εκκρεμεί.

Πριν από περίπου ένα μήνα, τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, έγιναν αποδέκτες κατεπείγοντος σήματος από ξένες μυστικές υπηρεσίες,-πιθανότατα των ΗΠΑ- ότι άτομο με τα στοιχεία του 34χρονου Ιρακινού, έχει συμμετάσχει σε ενέργειες της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS και έχει καταφύγει στην Αθήνα.

Ζητείτο να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες εντοπισμού, ταυτοποίησής του με το βίντεο που απέστειλαν στις ελληνικές Αρχές και να συλληφθεί. Οι ελληνικές Υπηρεσίες Ασφαλείας, εντόπισαν τον αναζητούμενο, για τον οποίο δεν είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, σε περιοχή των Πατησίων και το μεσημέρι της Δευτέρας τον συνέλαβαν.

Κατάσχεσαν από την πρώτη στιγμή και το κινητό του τηλέφωνο και ηλεκτρονικά αποθηκευτικά μέσα, στα οποία από μία πρώτη εξερεύνηση έχει εντοπιστεί βιντεοληπτικό υλικό, σχετικό με τη συμμετοχή στον Isis, κάτι που ήδη, ωστόσο, είχε ομολογήσει.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Σε ό,τι αφορά την κατάσχεση των αντικειμένων που προαναφέρθηκαν, από την Αστυνομία, εκδόθηκε η πάρα κάτω ανακοίνωση, στην οποία, μεταξύ άλλων αναφέρεται:

«Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ψηφιακές συσκευές (tablet, κινητά τηλέφωνα, κάρτες κινητής τηλεφωνίας SIM, κ.α.) οι οποίες απεστάλησαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακό έλεγχο».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις