Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Νίκος Παλαιοκώστας αποφυλάκιση: Ελεύθερος ο Έλληνας “Φαντομάς”
ΕΛΛΑΔΑ

Νίκος Παλαιοκώστας αποφυλάκιση: Ελεύθερος ο Έλληνας “Φαντομάς”

Νίκος Παλαιοκώστας αποφυλάκιση: Ληστείες, απαγωγές και αποδράσεις με ελικόπτερο

O Νίκος Παλαιοκώστας, o μεγαλύτερος αδελφός του επί σειρά ετών καταζητούμενου Βασίλη Παλαιοκώστα, αποφυλακίζεται για λόγους υγείας μετά από σχεδόν 16 χρόνια που κρατείται στις φυλακές, του Αγίου Στεφάνου Πατρών.

Τα σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα και η νεφρική ανεπάρκεια  που αντιμετωπίζει, σε συνδυασμό με την άψογη συμπεριφορά που επέδειξε κατά την διάρκεια των 16 χρόνων της κράτησης του στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου, είναι ανάμεσα στις αιτίες που περιλαμβάνονται στο σκεπτικό της απόφασης αποφυλάκισης του συμβουλίου πλημμελειοδικών.

Ο Νίκος Παλαιοκώστας, γνωστός και ως “Άπιαστος” ή “Φαντομάς” ή “Ρομπέν των Φτωχών” ή “Αγρίμι των βουνών”, γεννήθηκε το 1960 στο χωριό Μοσχόφυτο των Τρικάλων. Είναι ένα από τα πέντε παιδιά του Λεωνίδα και της Γεωργίας Παλαιοκώστα. Το 1979 αποφασίζει να γίνει ναυτικός και μπαρκάρει στα καράβια. Πολύ γρήγορα, όμως, θα εγκαταλείψει τη θάλασσα και θα επιστρέψει στην Ελλάδα όπου θα αρχίσει να επιδίδεται σε μικροκλοπές και διαρρήξεις μαζί με τον μικρότερο αδερφό του, Βασίλη, ο οποίος εν τω μεταξύ είχε ξεκινήσει νωρίτερα την εγκληματική σταδιοδρομία του.

Το 1988 ο Νίκος Παλαιοκώστας βρίσκεται φυλακισμένος στις φυλακές των Τρικάλων αλλά με τη βοήθεια του αδερφού του θα δραπετεύσει στις 18 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, στις 3 Φεβρουαρίου του 1990 ο Νίκος συλλαμβάνεται και πάλι για κλοπές ενώ τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου συλλαμβάνεται και ο Βασίλης για κλοπή αυτοκινήτου ενώ πρoετοίμαζε σχέδιο για να βοηθήσει τον αδερφό του να δραπετεύσει και πάλι.

Η ληστεία του ’92

Η γνωριμία του Παλαιοκώστα με τον Κώστα Σαμαρά (γνωστός με τα παρατσούκλια “Καλλιτέχνης” ή “Πεταλούδας”) την δεκαετία του 1980 υπήρξε καθοριστικής σημασίας αφού οι τρεις τους ξεκίνησαν να διαπράττουν ληστείες τραπεζών σε διάφορες περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Η πιο γνωστή ληστεία από αυτές έγινε τον Ιούνιο του 1992, όπου λήστεψαν το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Καλαμπάκα Τρικάλων αρπάζοντας 125.000.000 δραχμές, η οποία παραμένει μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη σε λεία, ληστεία τράπεζας στην Ελλάδα. Μάλιστα, σε μια ληστεία στην Καρδίτσα φέρεται να είχαν πει “εμείς δεν ληστεύουμε ψιλά” και πέταξαν 200.000 δραχμές.

Στις 15 Δεκεμβρίου 1995, η ομάδα Παλαιοκώστα ή Σαμαρά πραγματοποίησε την πρώτη απαγωγή στην Ελλάδα, απαγάγοντας μέσα από το σπίτι του στη Θεσσαλονίκη τον βιομήχανο Αλέξανδρο Χαΐτογλου. Ζήτησαν τότε λύτρα ύψους 260.000.000 δρχ. για να αφήσουν ελεύθερο τον βιομήχανο. Η οικογένεια Χαΐτογλου κατέβαλε τα λύτρα στους απαγωγείς, με τις διωκτικές αρχές να εξαπολύουν για την εποχή ένα μεγάλο ανθρωποκυνηγητό, στην προσπάθεια τους να τους εντοπίσουν και να τους συλλάβουν.

Κάτι το οποίο συνέβη μετά από 3 χρόνια ερευνών και καταδιώξεων. Το 1999 οι αστυνομικές αρχές κατάφεραν να έχουν κάποιο αποτέλεσμα καθώς μετά από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα στο 90ο χλμ. της εθνικής οδού Λαμίας – Λειβαδιάς συνέλαβαν τον Βασίλη Παλαιοκώστα, ο οποίος στη συνέχεια καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση για την απαγωγή Χαΐτογλου.

Οργανωτής της πρώτης απόδρασης από τον Κορυδαλλό με ελικόπτερο

Αυτό όμως που τους έκανε πραγματικά διάσημους, ακόμη και εκτός συνόρων, ήταν η κινηματογραφική απόδραση απο τις φυλακές Κορυδαλλού τον Ιούνιο του 2006. Ο Νίκος Παλαιοκώστας φέρεται σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές να είναι ο οργανωτής της πρώτης απόδρασης με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό του αδερφού του Βασίλη και του Αλκέτ Ριζάι. Το ελικόπτερο βρέθηκε πάνω από τις φυλακές του Κορυδαλλού και ο χειριστής του το προσγειώνει στο προαύλιο χώρο της πτέρυγας Έ, μειώνοντας την ταχύτητα. Οι έλικες προκαλούν έναν εκκωφαντικό θόρυβο και σηκώνουν ένα τεράστιο κύμα καφέ σκόνης.

“Απόδραση, απόδραση!” ουρλιάζει ένας φρουρός, ενώ ο Βασίλης Παλαιοκώστας και ο Ριζάι τρέχουν προς το ελικόπτερο. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, το ελικόπτερο απογειώνεται και αυτόματα οι φρουροί το σημαδεύουν με τα όπλα τους. Δεν πατούν την σκανδάλη, γιατί το τελευταίο πράγμα που θέλουν είναι να πέσει το ελικόπτερο στις φυλακές ή σε πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Ο Αλκέτ Ριζάι θα συλληφθεί τελικά στις 8 Σεπτεμβρίου 2006 στο χωριό Πρόδρομος Βοιωτίας όπου κρυβόταν. Ο Βασίλης Παλαιοκώστας θα πέσει και εκείνος στα χέρια της αστυνομίας, το καλοκαίρι του 2008, και συγκεκριμένα στις 20 Αυγούστου. Αλλά κι αυτή τη φορά θα είναι για λίγο… Ακολουθεί δεύτερη κινηματογραφική απόδραση “καρμπόν” η οποία θα γίνει πρώτη είδηση σε όλα τα μεγάλα διεθνή μέσα και θα θρέψει τον μύθο του Παλαιοκώστα.

Η σύλληψη

Ο Νίκος Παλαιοκώστας, καταζητούμενος επί τουλάχιστον 16 ολόκληρα χρόνια, τελικά θα συλληφθεί στις 13 Σεπτεμβρίου του 2006, έξω από το χωριό Λιβάδι στον Παρνασσό, πέφτοντας σε ένα μπλόκο που είχε στήσει η αστυνομία της Λιβαδειάς. Ο Παλαιοκώστας προσπάθησε να αποφύγει το μπλόκο, αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα με το αυτοκίνητο που οδηγούσε, αλλά εξετράπη της πορείας του και βγήκε εκτός δρόμου. Μέσα στο αυτοκίνητο εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς ένα αυτόματο όπλο καθώς και σφαίρες. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι πρώτες λέξεις που βγήκαν από το στόμα του ήταν: “Κάνατε την τύχη σας”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις